Reasoning Questions: Analogy Set 8

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Analogy set, which is common for all the IBPS,SBI exam and other competitive exams!!!

  1. Journey : Traveller :: Voyage : ?
    1.Warrior
    2.Sailor
    3.Driver
    4.Pilot
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2.Sailor
    Explanation :
    A Traveller undertakes Journey. Similarly, Sailor undertakes Voyage
  2. Psychology : Mind :: ? : Birds
    1.Onomatology
    2.Ology
    3.Ornithology
    4.Neuropsychology
    5.None Of These
    Answer & Explanation
    Answer – 3. Ornithology
    Explanation :
    Psychology  study of Mind
    Ornithology study of Birds
  3. Water : ? :: Space : Radiation
    1.Convection
    2.Evaporation
    3.Oxidation
    4.Condensation
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1.Convection
    Explanation :
    Convection is heat transfer from water
    Radiation is energy transfer from space
  4. Human : Heart :: Computer : ?
    1.CPU
    2.ALU
    3.Motherboard
    4.Memory
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1.CPU
    Explanation :
    CPU is heart of the Computer
  5. Dog :Kennel :: Rabbit : ?
    1.Den
    2.cactus
    3.Forests
    4.Burrow
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4.Burrow
    Explanation :
    Dog lives in Kennel
    Rabbit lives in underground burrows
  6. Water : Pitcher :: ? : Vase
    1.Rose
    2.Fruits
    3.Vegetables
    4.Ice
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1.Rose
    Explanation :
    Roses are arranged in Vase
  7. December : ?  :: March : Spring
    1.Autumn
    2.Rainy
    3.Summer
    4.Winter
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4.Winter
    Explanation : Month – Season
  8. APPLE : BRSPJ :: ROME : ?
    1.FDSQ
    2.HGFH
    3.SQPI
    4.SPQH
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3.SQPI
    Explanation :
    A(+1)P(+2)P(+3)L(+4)E(+5) : BRSPJ
    R(+1)O(+2)M(+3)E(+4) : SQPI
  9. Itch : ? :: Broken : Repair
    1.Scratch
    2.Sleep
    3.Solve
    4.Treatment
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1.Scratch
    Explanation :
    Itch is a problem Scratch is a solution
    Broken is a problem Repair is a solution
  10. Grass : Green :: Sponge : ?
    1.Porous
    2.Thick
    3.Thin
    4.Water
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1.Porous
    Explanation :
    Grass is in green colour(characteristic)
    Sponge is full of pores