Reasoning Questions: Blood Relation Set 12

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Blood Relation with explanation, which is common for all the competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

  1. Q(1-3)A is sister of B. E is brother of B. E is son of H. H is married to F. F is daughter of G. F has only one daughter. G is married to C. E is brother of D. D is married to I.
    How is I related to A ?
    1.Sister
    2.Mother
    3.Daughter-in-law
    4.Sister-in-law
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4.Sister-in-law
    Explanation :Blood relation
  2. If M is brother of C then how is G related to M ?
    1.Cousin
    2.Uncle
    3.Brother
    4.Can’t be determined
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4.Can’t be determined
    Explanation :
    Gender of G is not known
  3. If R is daughter of I then how B is related to R ?
    1.Uncle
    2.Brother
    3.Father
    4.Can’t be determined
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1.Uncle
    Explanation :
    R daughter I brother B
  4. Q(4-5)A×B means A is brother of B
    A÷B means A is sister of B
    A+B means A is father of B
    A-B means A is mother of B
    Which of the following means P is nephew of K ?
    1.P×M÷K×T
    2.T+M-P×K
    3.K-M÷T+P
    4.K÷M-P×T
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4.K÷M-P×T
    Explanation :
    K sister M mother  P brother T
  5. Which of the following means F is grandfather of G ?
    1.F+J-G
    2.F-J+G
    3.H*F+G
    4.G÷J*F
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1.F+J-G
    Explanation :
    F father  J mother G
  6. Micael said, pointing to Mahavir “He is son of my granfather’s daughter’”.How is Micael related to Mahavir ?
    1.Grandfather
    2.Cousin
    3.Uncle
    4.Brother
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2.Cousin
    Explanation :
    Grand father’s daughter’ son – son => Cousin
  7. Q(7-8)M+N means M is Sister of N
    M@N means M is Father of N
    M÷N means M is Son of N
    M%N means M is Mother of N
    What will come in the place of ?. If P is grandson of Q is to be true in the given expression  Q % T @ P ? S
    1.+
    2.÷
    3.%
    4.@
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2.÷
    Explanation :
    Q % T @ P ÷ S
    Q mother T Father P Son S
  8. In which of the following pairs is the first person daughter of the second person with regard to the expression F @ G ÷ I + J ÷ H
    1.G, J
    2.F, H
    3.H, G
    4.I, H
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer -4.I, H
    Explanation :
    F- Father –G- son- I- sister –J- son- H
  9. Pointing to a lady in the photograph Kiran said, “She is the daughter of the daughter of the only son of my grand father.” How is the lady related to Kiran ?
    1.Sister
    2.Maternal aunt
    3.Niece
    4.Cousin
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer -3.Niece
    Explanation :
    Grandfather –son-daughter of daughter
    His sister’s daughter
  10. Pointing to a lady in photograph, Nitesh said, “Her mother is the only daughter of my mother’s mother.” How is Nitesh related to the lady?
    1.Nephew
    2.Uncle
    3.Maternal uncle
    4.Brother
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4.Brother
    Explanation :
    Nitesh’s mothe’r sister’s son => brother