Reasoning Questions: Blood Relation Set 14

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Blood Relation with explanation, which is common for all the competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

Questions Penned by Yogit

Direction(1-2) Read the following information carefully to answer the following questions-
A * B means A is the sister of B
A ÷ B means A is the brother of B
A + B means A is the father of B
A – B means A is the mother of B

  1. What is the relation between Q and R in ‘P + Q ÷ R – S’
    a) Q is the aunt of R
    b) Q is the brother of R
    c) Q is the mother of R
    d) Q is the father of R
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –b) Q is brother of R
    Explanation :Blood Relation
  2. In P – Q + R ÷ S, what is P to R-
    a) Grandfather
    b) mother 
    c) grandmother
    d) father
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –c) grandmother
    Explanation :Blood Relation

Direction(Q3 – Q5) There is family of 6 members P, Q, R, S, T and U in which two are married couples. S is the grandfather of P and father of T. Q is the wife of T and mother of R. P is the granddaughter of S.

Explanation
Explanation –
Blood Relation
SU and TQ are couples
  1. How many males are there in the family?
    a) two
    b) three
    c) four
    d) can’t be determined
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –d) can’t be determined
    Explanation :Gender of R is unknown
  2. What is the relation between U and T?
    a) U is the father of T
    b) U is the mother of T
    c) U is the mother in law of T
    d) There is no relation between U and T
    e) None of these
    Answer
    Answer –b) U is the mother of T
  3. Which among the following is one of the couple?
    a) TU
    b) SQ
    c) SU
    d) TP
    e) None of these
    Answer
    Answer –c) SU

Direction(Q6 – Q10) In a family there are 6 members P, Q, R, X, Y and Z. R is the sister of Z. X is the father of P and grandfather of Z. Q is the brother of Y’s husband. There are three brothers, one mother and two fathers.

Explanation
Explanation :
Blood Relation
  1. Who is the mother of R?
    a) Q
    b) Z
    c) Y
    d) X
    e) None of these
    Answer
    Answer – c) Y
  2. Who is Y’s husband ?
    a) Q
    b) P
    c) X
    d) Can’t be determined
    e) None of these
    Answer
    Answer – b) P 
  3. How many females are there in the family?
    a) One
    b) two
    c) three
    d) four
    Answer
    Answer – b) two 
  4. Which of the following is the group of brothers ?
    a) PQZ
    b) PRZ
    c) XZP
    d) QRZ
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – a) PQZ 
    Explanation :
    P and Q are brothers and Z is the brother of R
  5. How is Q related to Y?
    a) sister in law
    b) Brother in law
    c) Father in law
    d) Mother in law
    e) None of these
    Answer
    Answer – b) Brother in law
error: Alert: Content is protected !!