Reasoning Questions: Blood Relation Set 19

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Blood Relation with explanation, which is common for all the competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

Direction(1-5) Read the following information carefully to answer the following questions

‘P # Q’ means ‘P is the daughter of Q’
‘P © Q’ means ‘Q is the brother of P’
‘P = Q’ means ‘Q is the sister of P’
‘P & Q’ means ‘P is the son of Q’
‘P * Q’ means ‘P is the father of Q’
‘P @ Q’ means ‘P is the mother of Q’

  1. What does the expression ‘A @ C = B © D & E’?
    A. E is the husband of A
    B. C is the son of E
    C. C is the daughter of E
    D. E is the wife of A
    E. None of these
    Answer
    Answer- A. E is the husband of A
  2. Which of the following indicates that ‘W is the paternal uncle of P’?
    A. W & U # Q @ R © P
    B. W & U & R @ Q © P
    C. P & R & Q @ U © W
    D. P & Q # U @ R © W
    E. None of these
    Answer
    Answer – C. P & R & Q @ U © W
  3. Which of the following can be the correct conclusion drawn from the expression
    ‘O = P # Q © V * W’?
    A. W is the grandson of P
    B. O is the uncle of Q
    C. Q is the uncle of W
    D. W is the niece of Q
    E. None of these
    Answer
    Answer E. None of these
  4. Which of the following can be correct conclusion drawn from the expression
    ‘A & C @ D © G = H’?
    A. D is the brother of H
    B. C has two sons and two daughters
    C. D is the sister of H
    D. H is the sister of A
    E. None of these
    Answer
    Answer D. H is the sister of A.
  5. Which of the following indicates ‘A is the daughter of E’?
    A. Q * P # C @ N @ V
    B. E * D # R @ A @ B
    C. F @ E # R * A
    D. F © A = B # E
    E. None of these
    Answer
    Answer B. E * D # R @ A @ B

Directions(6-8): Study the following information carefully and answer the questions given below:
A is the daughter of E. F has only two children – A and G. H is the brother of I. G is married to K. F has only two daughters. M is the mother of E. H is married to A. M is married to N. F is the son of O.

    1. Who among the following is the father of E?
      A. M
      B. O
      C. F
      D. N
      E. None of these
      Answer
      Answer – D. N
    2. Who among the following is the sister-in-law of I?
      A. G
      B. A
      C. E
      D. M
      E. O
      Answer
      Answer – B. A
    3. How is F related to H?
      A. Father-in-law
      B. Mother-in-law
      C. Father
      D. Mother
      E. Brother
      Answer
      Answer A. Father-in-law

Directions(Q.No: 9 & 10): Study the following information carefully and answer the questions given below:
A is the brother of B. B is the mother of C. C is the sister of E. E is married to F. G is the father of B. G has only one daughter. G is married to H. A is the brother of I. L is the father-in-law of I.

    1. How is I related to C?
      A. Cannot be determined
      B. Mother
      C. Uncle
      D. Father
      E. Aunt
      Answer
      Answer C. Uncle
    2. If L is the father of M, then how is I related to M?
      A. Cousin
      B. Husband
      C. Wife
      D. Cannot be determined
      E. Brother
      Answer
      Answer B. Husband
Comments