Reasoning Questions: Cause and Effects (High level) Set 2

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Cause and Effects  which is BASED ON Bank EXAMS 2019 !!!

Cause and Effects

Direction: In each of the following question, some statements are given. They may either be independent causes, independent effects or bear a cause and effect relationship that is unique to each other. Read both the statements carefully and mark:

  1. Statements:
    I. Kochi got its new traffic light system which was specially designed to cope with the increasing traffic problems and road blocks
    II. The number of road accidents in Kochi has come down in the past 2 months.
    1) Statement I is the cause and statement II is its effect.
    2) Statement II is the cause and statement I is its effect.
    3) Both the statement I and II are independent causes.
    4) Both the statement I and II are effects of independent causes.
    5) Both the statement I and II are effects of some common causes.
    Answer & Explanation
    Answer – 4) Both the statement I and II are effects of independent causes.
    Explanation:
    At first it may seem statement I is the cause and II is effect, but the reduction in accident cannot be happening not just because of new traffic light. Kochi had old system of traffic light system, the new system is to curb road blocks. And reduction in accident can be mainly caused by well-maintained road, speed limits, strict checking not just by new traffic light system. Statement I is caused by increasing traffic block and II by any of the above mentioned reasons, so both statements are effects with independent causes.
  2. Statements:
    I. Cash is not acceptable at many places after demonetization.
    II. Many online wallets are tying up with banks so that it is possible for people to go cashless.
    1) Statement I is the cause and statement II is its effect.
    2) Statement II is the cause and statement I is its effect.
    3) Both the statement I and II are independent causes.
    4) Both the statement I and II are effects of independent causes.
    5) Both the statement I and II are effects of some common causes.
    Answer & Explanation
    Answer – 1) Statement I is the cause and statement II is its effect.
    Statement (I) is the cause and statement (II) is the effect. Although India’s current move to bring cashless economy in function has led to both the statements the direct cause of the II statement is the I statement. Hence, the answer will be 1.
  3. Statements:
    I. There was a huge rush of people to the Passport Office last Friday.
    II. The authorities had decided to close it down for a month and relocate elsewhere.
    1) Statement I is the cause and statement II is its effect.
    2) Statement II is the cause and statement I is its effect.
    3) Both the statement I and II are independent causes.
    4) Both the statement I and II are effects of independent causes.
    5) Both the statement I and II are effects of some common causes.
    Answer & Explanation
    Answer – 3) Both the statement I and II are independent causes.
    Explanation:
    Here both sentences talk about the passport office. The authorities could not have shut down the office only due to ‘huge rush’. But the vice versa is true. The passport office was about to shut down for a month therefore, there was a huge rush last Friday. Statement 2 is the cause and 1 is the effect.
  4. Statements:
    I. The government of India has allowed the private airline companies to operate in specified international routes.
    II. There has been a considerable increase in the flow of foreign travellers to India.
    1) Statement I is the cause and statement II is its effect.
    2) Statement II is the cause and statement I is its effect.
    3) Both the statement I and II are independent causes.
    4) Both the statement I and II are effects of independent causes.
    5) Both the statement I and II are effects of some common causes.
    Answer & Explanation
    Answer – 1) Statement I is the cause and statement II is its effect.
    Explanation:
    The govt. had allowed private airline companies to operate in specified international routes. An increase in the no. of airways on international routes could be a reason for increased flow of foreign travellers to India. It is possible to believe that the reverse is true. That the increase in flow of foreign travellers to India led to the government of India allowing private airline companies to operate in specified international routes.
    However, it would make more sense for the government to increase its own operations on these routes to satisfy the increased inflow then. Also, if there is already an increase in flow of foreign travellers to India, it means they already have a means of transport to get here. Then there would be no reason for government to open up those routes. It is only when the mode of transport is created that it enables these tourists to travel. So, statement I being cause and II being effect is more likely.
  5. Statements:
    I. Many seats in the private medical colleges in the state have remained vacant this year.
    II. The government medical colleges in the state could accommodate all the students who sought admission this year.
    1) Statement I is the cause and statement II is its effect.
    2) Statement II is the cause and statement I is its effect.
    3) Both the statement I and II are independent causes.
    4) Both the statement I and II are effects of independent causes.
    5) Both the statement I and II are effects of some common causes.
    Answer & Explanation
    Answer – 2) Statement II is the cause and statement I is its effect.
    Explanation:
    Statement II is the cause and statement I is its effect. As the government medical college could accommodate all students who applied to it (and most medical students prefer government colleges which are less expensive), many seats in the private medical colleges in the state have remained vacant.
  6. Statements:
    I. The bank decided to give advances to the priority sector at the rate of interest at par with the corporate sector.
    II. The percentage of bad loans given by the banks to the priority sector is very low compared to corporate sector.
    1) Statement I is the cause and statement II is its effect.
    2) Statement II is the cause and statement I is its effect.
    3) Both the statement I and II are independent causes.
    4) Both the statement I and II are effects of independent causes.
    5) Both the statement I and II are effects of some common causes.
    Answer & Explanation
    Answer – 4) Both the statement I and II are effects of independent causes.
    Explanation:
    The bank can change its policy with the priority sector due to change in the government policy. Thus, it is an effect. But the same cause cannot be the reason for the percentage of bad loans being less for the priority sector.
  7. Statements:
    I. The Ganges river is flooded due to large sheets of ice coming down from the Himalayas.
    II. Many people in the Himalayan ranges lost their houses under huge sheets of ice.
    1) Statement I is the cause and statement II is its effect.
    2) Statement II is the cause and statement I is its effect.
    3) Both the statement I and II are independent causes.
    4) Both the statement I and II are effects of independent causes.
    5) Both the statement I and II are effects of some common causes.
    Answer & Explanation
    Answer – 5) Both the statement I and II are effects of some common causes.
    Explanation:
    Both the statements are the effects of some common cause. In this case the cause is ‘melting’ or ‘sliding down of ice’ from the Himalayan mountain ranges. Some common climatic cause is associated with the occurrence and hence the effects have been manifested in the following way.
  8. Statement:
    I. He failed his semester exams because he was affected by dengue a month prior to them.
    II. She could not give her interview as she was down with dengue on the day it was scheduled.
    1) Statement I is the cause and statement II is its effect.
    2) Statement II is the cause and statement I is its effect.
    3) Both the statement I and II are independent causes.
    4) Both the statement I and II are effects of independent causes.
    5) Both the statement I and II are effects of some common causes.
    Answer & Explanation
    Answer – 5) Both the statement I and II are effects of some common causes.
    Explanation:
    Both statements I and II are the direct effects of the illness ‘dengue’. Thus they are the effects of a common cause. Hence option 5 is the correct answer.
  9. Statements:
    I. She wanted to catch a movie at the 7:30pm screening and reached the theatre at 7:45 pm.
    II. She bought tickets for the 8:30 pm screening of the movie she wanted to watch.
    1) Statement I is the cause and statement II is its effect.
    2) Statement II is the cause and statement I is its effect.
    3) Both the statement I and II are independent causes.
    4) Both the statement I and II are effects of independent causes.
    5) Both the statement I and II are effects of some common causes.
    Answer & Explanation
    Answer – 1) Statement I is the cause and statement II is its effect.
    Explanation:
    At first glance it may seem that the statements are independent causes. But a closer analysis will reveal that the first statement is the cause while the second statement is the effect. The person wanted to watch a movie at 7:30 pm but reached the theatre at 7:45 pm. Hence she was late. In the second statement we observe that she has bought tickets for the 8:30 screening necessitated by her desire to watch the movie of her choice. Thus, her being late is the cause while her buying tickets for a later show is the effect. Hence, option 1 is the correct answer.
  10. Statements:
    I. Rise in foreign investments is increasing value of rupee.
    II. Foreign banks are establishing branches and ameliorating investment plans in South Asia especially in India.
    1) Statement I is the cause and statement II is its effect.
    2) Statement II is the cause and statement I is its effect.
    3) Both the statement I and II are independent causes.
    4) Both the statement I and II are effects of independent causes.
    5) Both the statement I and II are effects of some common causes.
    Answer & Explanation
    Answer – 2) Statement II is the cause and statement I is its effect.
    Explanation:
    Statement I states that due to some foreign investments the value of rupee is increasing. And statement II clearly mentions that foreign banks are investing in India (South Asia). The reason that foreign banks are establishing branches is insignificant. Thus, clearly the cause of increasing value of rupee is in statement II.