Reasoning Questions: Cause and Effects (High level) Set 4

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Cause and Effects  which is BASED ON Bank EXAMS 2019 !!!

Cause and Effects

Direction: In each of the following question, some statements are given. They may either be independent causes, independent effects or bear a cause and effect relationship that is unique to each other. Read both the statements carefully and mark:

  1. Statements: Farmers of State D, who traditionally cultivate crop M, bore considerable losses owing to deficiency of nutrient Z in the soil which is vital for adequate growth of crop M. However, this year the farmers registered a 40% growth in production.
    I. The farmers of State D have started producing crop Y only (which does not require nutrient Z for growth) since the past two years.
    II. Since the past two years the farmers of State D have been adding a fertilizer to the soil which contains nutrient Z.
    III. The nutrition this year was 200 more than the previous year in state D.
    1) Either I or III
    2) Only I
    3) All I, II and III
    4) Only III
    5) Either II or III
    Answer & Explanation
    Answer – 3) All I, II and III
    Solution:
    In statement I, farmers of state D starts producing crop Y which does not require nutrient Z for its growth which is the result of given situation.
    Statement II states that farmers of state D start adding fertilizers in their crops which contains nutrient Z which is the result of given situation as farmers registered a growth of 40% in production.
    Statement III states that nutrition this year was 200 more than the previous year in state D which is also the result of given situation. Hence all the statements support the given situation.
  2. Statements:
    I. Around 60% of the computer and software professionals of Country X wish to pursue ethical hacking.
    II. The IT companies in three of the neighbouring countries of Country X recently faced an attack of ‘Hacker Virus’ in many of their systems.
    1) Both statements I and II are independent causes.
    2) Both statements I and II are effects of some common cause.
    3) Statement II is the cause and statement I is its effect.
    4) Statement I is the cause and statement II is its effect.
    5) Both statements I and II are effects of independent causes.
    Answer & Explanation
    Answer – 3) Statement II is the cause and statement I is its effect.
    Solution:
    The statement II states that IT companies of neighbouring countries of country X faced ‘Hacker Virus’ in their systems and statement I states that 60% of computer professionals in country X wants to pursue ethical hacking.
    Statement II is the cause and statement I is its effect.
  3. School X had been allowing local people to use their basketball court and cricket ground after school hours by charging a fees for the same. This had helped the school generate a significant amount of additional income in the past few years. However, this year the school decided to discontinue the practice.Which of the following statements does not strengthen the decision of School X of discontinuing the practice?
    1) The number of people using the basket ball court and cricket ground of school is slightly decreased last year as other schools in the vicinity also started following the same practice.
    2) School X could not win even a single trophy in past few years annual inter-school games competition as the participants did not get adequate time for practice due to access of grounds to local people.
    3) Complaints by the nearby residents of school X have increased about the increased disturbance created by the users of the basketball court and cricket ground beyond school hours.
    4) The damage caused to the basketball court and cricket ground of school X has increased significantly due to over-use by the subsiders thus not allowing the students to play.
    5) The governing board of school X denied the acess to school premises in any number by the subsiders (other than parents of students) in this year’s board meeting for security reasons.
    Answer & Explanation
    Answer – 5) The governing board of school X denied the acess to school premises in any number by the subsiders (other than parents of students) in this year’s board meeting for security reasons.
    Solution:
    Statement 1 states that the other schools in the neighbourhood of school X also allowed local people to use their basketball courts and cricket schools. Statement II states that school X did not win a single trophy in the past few years due to lack of practice. Statement III states that nearby residents of school X complaints about the disturbance created by the local residents who uses the basketball court and cricket ground after school hours. Statement IV states that local residents damaged the property of school X. Statement V states the decision taken by governing board of school X to give access to the number of subsiders.
    Hence, statement V does not strengthen the decision of school X of discontinuing the practice.
  4. A road construction project has been going on in State Y and was due to be completed two months ago. The government of that time had extended the deadline of the project by three months and also allowed truck carrying the raw material to pass through city 2 in order to speed up the process. Yet the construction work is further delayed and is not likely to get over in the extended deadline as well.Which of the following may NOT be a reason for the delay of construction work in State Y?
    1) The workers have started going on strike and off since the past four months as they demanding higher wages.
    2) Some part of the land on which the road is to be constructed is owned privately and a dispute is going on in the court regarding the same.
    3) Monsoon have approached State Y and due to heavy rainfall the construction work is 3 times slower than you.
    4) Due to several complaints by the residents living in the vicinity of the construction site, the construction work is done for four hours less than the usual construction hours since paid four months.
    5) Most roads of city 2 have traffic jam in the morning as well as evening for two hours each as most people in the city travel to work by road.
    Answer & Explanation
    Answer – 5) Most roads of city 2 have traffic jam in the morning as well as evening for two hours each as most people in the city travel to work by road.
    Solution:
    Statement I states that the workers of state Y demands high wages and started going on strike.
    Statement II states that the dispute on the land is going on in the court where road is to be Constructed. Statement III states that due to heavy rainfall in state Y construction work gets affected. Statement IV states that construction work is affected due to complaint of local residents.
    Statement V states that traffic jam is huge in the city in the morning as well as evening.
    Hence statement V is not the reason for the delay of construction work in state Y.
  5. The tourism sector of Country G has emerged out to be the highest contributor to GDP of the
    economy of Country G for this financial year. The numbers of foreign as well as domestic visitors
    to various tourist spots of the country were found to be relatively high as compared to last financial year.Which of the following may be a reason for increased tourism in Country G?
    1) The tourism packages offered by various travel agencies for visiting places in Country G were much cheaper and attractive.
    2) The government of Country G had started special buses, trains and flights at highly subsidized rates for passengers during holidays.
    3) The various hotels and travel agencies of City F in Country G started holiday packages of 18% lesser price than any other tourist spot in the country.
    4) Country G was found to be the most preferred tourist destination for the last three years globally.
    1) All 1, 2, 3 and 4
    2) Both 1 and 4
    3) Both 2 and 3
    4) 1, 2 and 4
    5) Both 1 and 2
    Answer & Explanation
    Answer – 1) All 1, 2, 3 and 4
    Solution:
    Statement A states the tourism package offered by various travel agencies of country G.
    Statement B states that the country G have started special buses, trains and flights at reasonable rates for passengers.
    Statement C states that city F in country G lower their holiday packages for tourists.
    Statement D states that country G was most preferred tourist destination from the last three years.
  6. Statement: The Government of the State decided that no car in the city X shall be allowed to have tinted glasses from next month.
    I. Most of the crimes reported in the past few months in city X had an involvement of cars with
    tinted glasses.
    II. Tinted glasses were responsible for a large number of accidents in city X as they affected visibility during night.
    1) Statement I strengthens the decision while Statement II weakens the decision.
    2) Both Statement I and Statement II weaken the decision.
    3) Both Statement I and Statement II strengthen the decision.
    4) Both Statement I and Statement II are neutral Statements.
    5) Statement I weakens the decision while Statement II strengthens the decision.
    Answer & Explanation
    Answer – 3) Both Statement I and Statement II strengthen the decision.
    Solution:
    Statement I states that most crimes that takes place in city X involves cars with tinted glasses which strengthen the decision of the government to ban cars in the city X with tinted glasses.
    Statement II states that cars with tinted glasses are responsible for accidents in city X as it affects the visibility in night which also strengthen the government decision of ban cars in the city X with tinted glasses.
    Hence, both statements strengthen the government decision.
  7. Statements:
    I. Many people refer to shop at the big retail chains than the local grocery stores.
    II. Retail chains offer a discount of more than 25% as compared to local grocery shops.
    1) Statement I is the cause and statement II is its effect.
    2) Statement II is the cause and statement I is its effect.
    3) Both the statement I and II are independent causes.
    4) Both the statement I and II are effects of independent causes.
    5) Both the statement I and II are effects of some common causes.
    Answer & Explanation
    Answer – 2) Statement II is the cause and statement I is its effect.
    Solution:
    As statement II refers to the discount offered by retail chains as compared to local grocery shops so statement I is its effect as many people buy the products from retain chains because of the discount not from grocery shops.
  8. Statements:
    I. More than two billion pounds of chemicals are spewed in the air everyday by industries and vehicles of some countries.
    II. International pollution control organisation is expected to penalise the countries which cross the maximum emission limits.
    1) Statement I is the cause and statement II is its effect.
    2) Statement II is the cause and statement I is its effect.
    3) Both the statement I and II are independent causes.
    4) Both the statement I and II are effects of independent causes.
    5) Both the statement I and II are effects of some common causes.
    Answer & Explanation
    Answer – 1) Statement I is the cause and statement II is its effect.
    Solution:
    Statement I is the cause as it refers to the amount of pollution released by industries and vehicles in the air every day.
    Statement II is its effect as International pollution control impose penalty on the countries which cross the maximum emission limits.
  9. Statements:
    I. Bank of Punjab a new private sector bank has launched mobile wallet in India.
    II. The entry of foreign banks into the Indian market witnessed a rise this year compared to
    previous year and they have attracted Indian customers.
    1) Statement I is the cause and statement II is its effect.
    2) Statement II is the cause and statement I is its effect.
    3) Both the statement I and II are independent causes.
    4) Both the statement I and II are effects of independent causes.
    5) Both the statement I and II are effects of some common causes.
    Answer & Explanation
    Answer – 4) Both the statement I and II are effects of independent causes.
    Solution:
    As statement I states that Bank of Punjab has launched a mobile wallet in India.
    Statement II refers to the entry of foreign banks in India market rise as compared to previous years. Hence, both the statements are effects of independent causes.
  10. Statements:
    I. Delhi is very prone to earthquakes.
    II. According to seismologists, there is a lot of tectonic activity going on in the belt below Delhi.
    1) Statement I is the cause and statement II is its effect.
    2) Statement II is the cause and statement I is its effect.
    3) Both the statement I and II are independent causes.
    4) Both the statement I and II are effects of independent causes.
    5) Both the statement I and II are effects of some common causes.
    Answer & Explanation
    Answer – 2) Statement II is the cause and statement I is its effect.
    Solution:
    Statement II is the cause as according to a report there is a lot of activity is going on at the earth’s crust below Delhi.
    Hence, statement I is its effect as because of the activity Delhi is prone to earthquakes.
error: Alert: Content is protected !!