Reasoning Questions : Classification Set 5

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Classification, which is common for all the  competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

  1. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
    1)Zebra
    2)Lion
    3)Tiger
    4)Horse
    5)Giraffe
    Answer
    Answer – 4)Horse 
    Explanation :Remaining all are wild animals
  2. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
    1)Bazra
    2)Mustard
    3)Rice
    4)Wheat
    5)Barley
    Answer
    Answer – 2)Mustard
    Explanation :Remaining all are food grains
  3. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
    1)Feeling
    2)Joy
    3)Anger
    4)Sorrow
    5)Anxiety
    Answer
    Answer – 1)Feeling
    Explanation :Remaining all are types of feeling
  4. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
    1)Needle
    2)Hammer
    3)Pin
    4)Nail
    5)Screw
    Answer
    Answer – 2)Hammer
    Explanation : Remaining all are have a pointed end.
  5. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
    1)Tiger
    2)Dolphin
    3)Crocodile
    4)Lion
    5)Zebra
    Answer
    Answer – 3)Crocodile 
    Explanation :Remaining all are mammals
  6. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
    1)Kerala
    2)Maharashtra
    3)West Bengal
    4) UP
    5)Gujarat
    Answer
    Answer – 4) UP
    Explanation :Remaining all are have a sea coast
  7. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
    1)Snail
    2)Oyster
    3)Lizard
    4)Spider
    5)Earthworm
    Answer
    Answer – 3)Lizard
    Explanation :Remaining All Are invertebrates
  8. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
    1)Sania Mizra
    2)Fred Perry
    3)Nico Rosberg
    4)Martina Hingis
    5)Roger Federer
    Answer
    Answer – 3) Nico Rosberg
    Explanation :Remaining All Are Tennis Player
  9. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
    1)Pineapple
    2)Banana
    3)Orange
    4)Lemon
    5)Malta
    Answer
    Answer – 2)Banana
    Explanation :Remaining All Are Juicy Fruits
  10. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
    1)Haldighati
    2)Panipat
    3)Kurukshetra
    4)Sarnath
    5)Plassey
    Answer
    Answer – 4)Sarnath
    Explanation :Remaining All Are Famous Battlefields

Note : Dear Friends if u know an alternate methods or shortcuts related to any chapter, you can share here.