Reasoning Questions: Classification Set 6

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Classification, which is common for all the  competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

  1. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
    1)Shesnaag lake
    2) Sambhar lake
    3) Wular lake
    4) Dal lake
    5) Anantnaag lake
    Answer & Explanation
    Answer – 2) Sambhar lake(Rajasthan)
    Explanation : Remaining all the lakes are located in J& K
  2. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
    1) Yes bank
    2) HDFC bank
    3) ICICI Bank
    4) Axis bank
    5) Corporation Bank
    Answer & Explanation
    Answer – 5) Corporation Bank(Mangalore)
    Explanation :Remaining all other banks HQ located in Mumbai
  3. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
    1) Veena
    2) Drum
    3) Sitar
    4) Guitar
    5) Tambura
    Answer & Explanation
    Answer – 2) Drum
    Explanation :Remaining all are string instruments
  4. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
    1) Groundnut
    2) Cumin
    3) Cinnamon
    4) Pepper
    5)Clove
    Answer & Explanation
    Answer – 1) Groundnut
    Explanation :Remaining all are spices
  5. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
    1)1936
    2)2916
    3)2304
    4)3364
    5)2744
    Answer & Explanation
    Answer – 5)2744(14^3)
    Explanation : Remaining all the numbers are Square number
  6. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
    1)Bandipur National Park
    2) Bannargheta National Park
    3) Nagorhole National Park
    4) Kanha National Park
    5) Ranganthitto Bird Sanctuary
    Answer & Explanation
    Answer – 4) Kanha National Park(MP)
    Explanation : Remaining all the sanctuaries are located in Karnataka
  7. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
    1) Hindi
    2) Oriya
    3) Urdu
    4) Gujarathi
    5) Sindhi
    Answer & Explanation
    Answer – 3) Urdu
    Explanation : Remaining all the languages are Indo- Aryan language
  8. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
    1) Satpura hills
    2) Aravalli hills
    3) Mole hills
    4) Shivalik hills
    5) Nilgiri hills
    Answer & Explanation
    Answer – 3) Mole hills 
    Explanation : Remaining hills are located in India
  9. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
    1) Butterfly
    2) Crow
    3) Pigeon
    4) Parrot
    5) Peacock
    Answer & Explanation
    Answer – 1) Butterfly(Insect)
    Explanation : Remaining all are birds
  10. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
    1)Pelvis
    2)Fibula
    3)Vetebra
    4) Skull
    5)Appendix
    Answer & Explanation
    Answer – 5)Appendix(Organ)
    Explanation :Remaining all are bones

Note : Dear Friends if u know an alternate methods or shortcuts related to any chapter, you can share here.