Reasoning Questions: Classification Set 7

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Classification, which is common for all the  competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

  1. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
    1.130
    2.131
    3.125
    4.138
    5.146
    Answer & Explanation
    Answer – 2.131
    Explanation :
    131 alone prime number
  2. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
    1.Nabam Tuki
    2.Arvind Kejriwal
    3.Siddaramaiah
    4.Draupadi Murmu
    5.Mukul Sangma
    Answer & Explanation
    Answer – 4.Draupadi Murmu
    Explanation :
    Draupadi Murmu is governor of Jharkhand remaining all are CM
  3. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
    1.Sparrow
    2.Parrot
    3.Swan
    4.Koel
    5.Vulture
    Answer & Explanation
    Answer – 3.Swan
    Explanation :
    Only Swan is the water bird
  4. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
    1.Manure
    2.Nitrogen
    3.Ammonia
    4.Urea
    5.Potash
    Answer & Explanation
    Answer – 2.Nitrogen
    Explanation :
    All except Nitogen are used as fertilizers
  5. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
    1.Millet
    2.Jowar
    3.Cotton
    4.Wheat
    5.Corn
    Answer & Explanation
    Answer – 3.Cotton
    Explanation :
    Cotton is a fiber crop , remaining are food crops
  6. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
    1.Ram Naik
    2.S.C. Jamir
    3.M.N.Vohra
    4.J.P.Rajkhowa
    5.T.R. Zeliang
    Answer & Explanation
    Answer – 5.T.R. Zeliang
    Explanation :
    T.R. Zeliang is CM of Nagaland, remaining all are Governors
  7. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
    1.Litchi
    2.Watermelon
    3.Papaya
    4.Jackfruit
    5.Apple
    Answer & Explanation
    Answer – 2.Watermelon
    Explanation :
    Watermelon grows on Creepers remaining all are grows on trees
  8. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
    1.Clam
    2.Mussel
    3.Scallop
    4.Whelk
    5.Oyster
    Answer & Explanation
    Answer – 3.Scallop
    Explanation :
    Except Scallop remaining all are live in a shell
  9. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
    1.HL
    2.BF
    3.XA
    4.PT
    5.IM
    Answer & Explanation
    Answer – 3.XA
    Explanation :
    Remaining all the letters having 3 letters between them
  10. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
    1.Riga
    2.Seoul
    3.Maseru
    4.Forint
    5.Nairobi
    Answer & Explanation
    Answer – 4.Forint
    Explanation :
    Forint – Currency of Hungary, remaining are Capital cities

Note : Dear Friends if u know an alternate methods or shortcuts related to any chapter, you can share here.