Reasoning Questions: Coding And Decoding(Old Pattern) Set 31

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Coding and Decoding, which is common for all competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams!!!

(Direction 1 – 5): Study the following information carefully and answer the given questions.
In a certain code language,
“facing problems with health” is coded as “ka la ho ga”.
“health problems on rise” is coded as “ho mo la ta”.
“rise with every challenge” is coded as “zi ta ga ne”.
“facing challenge each day” is coded as “ki ka zi pa”.

  1. What could be the code for ‘ta’?
    1) Health
    2) Rise
    3) Problems
    4) Every
    5) With
    Answer & Explanation
    Answer –2) Rise
    Coding & Decoding Q(1-5)
    Hence, ‘rise’ is coded as ‘ta’ in that language.
  2. ‘ta na zi’ could be a code for which of the following?
    1) health rise challenge
    2) rise above challenge
    3) day rise challenge
    4) every challenge rise
    5) rise with challenge
    Answer & Explanation
    Answer –2) rise above challenge
    Hence, ‘ta ni za’ can be coded as ‘rise above challenge’?
  3. ‘ho ki ga’ could be a code for which of the following?
    1) challenge facing with
    2) challenge with health
    3) with health day
    4) problem every day
    5) every challenge facing
    Answer & Explanation
    Answer –3) with health day
    Hence, ‘ho ki ga’ can be coded as ‘with health day’.
  4. What could be the code for ‘health’ in the given language?
    1) ho
    2) la
    3) ga
    4) ta
    5) Cannot be determined
    Answer & Explanation
    Answer –5) Cannot be determined
    Hence, ‘health’ can be code as either ‘ho’ or ‘la’.
  5. Which of the following is the code for ‘facing’?
    1) ka
    2) ki
    3) la
    4) pa
    5) zi
    Answer & Explanation
    Answer –1) ka
    Hence, ‘facing’ can be coded as ‘ka’.

(Direction 6 – 10): Study the following information carefully and answer the given questions.
In a certain code language,
“food is good for health” is coded as “ka ha ga ma ca”.
“eat tasty food daily” is coded as “ga la ba da”.
“keep good health daily” is coded as “ba ma ka fa”.
“food is for eat” is coded as “ha da na ga”.

  1. What could be the code for ‘food’?
    1) ga
    2) ma
    3) ha
    4) da
    5) ca
    Answer & Explanation
    Answer –1) ga
    Coding & Decoding Q(6-10)
    Hence, ‘food’ is coded as ‘ga’ in that language.
  2. Which of the following is coded as ‘ma da’ in the given language?
    1) tasty food
    2) eat good
    3) health eat
    4) good daily
    5) good health
    Answer & Explanation
    Answer –5) Cannot be determined
    Hence, code for ‘ma’ is either ‘good’ or ‘health’ So, it cannot be determined.
  3. What could be the code for ‘health is’ in the given language?
    1) ma ha
    2) ma ca
    3) da ca
    4) ma ga
    5) Cannot be determined
    Answer & Explanation
    Answer –1) ma ha
    Hence, ‘health is’ can be coded as ‘ma ca’ in the given language.
  4. Which of the following could be coded as ‘ha’ in the given language?
    1) food
    2) eat
    3) health
    4) for
    5) good
    Answer & Explanation
    Answer –5) good
    Hence, ‘ha’ can be decoded as ‘for’ in the given language.
  5. What could be the code for ‘food is tasty’ in the given language?
    1) ga ka ba
    2) ha ba da
    3) ga ca la
    4) ga ma na
    5) la fa na
    Answer & Explanation
    Answer –3) ga ca la
    Hence, ‘food is tasty’ can be coded as ‘ga ca la’ in the given language.