Reasoning Questions – Coding And Decoding Set 22

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Secetion in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Coding and Decoding, which is common for all competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams!!!

Q(1 –5) Study the information below and answer the following question: –
In a certain code language
‘Permission and treatment security‘ is written as ‘gh mk ru st’
‘treatment of countries development‘ is written as ‘tl zm ak gh‘
‘taxes security countries finer‘ is written as ‘dj ru zm pn‘
‘finer to renew Permission‘ is written as ‘br ht dj st‘
(All codes are two-letter codes only)

Explanation
Permission – st
Treatment – gh
Security – ru
Countries – Zm
Finer – dj
  1. What does the code ‘tl’ stand for in the given code language?
    A. and
    B. Either ‘of’ or ‘development’
    C. taxes
    D. to
    E. either ‘countries’ or ‘taxes’
    Answer
    Answer –B. Either ‘of’ or ‘development’
  2. Which of the following may possibly represent ‘renew to‘ in the given code?
    A. zm ht
    B. bt zm
    C. ht co
    D. br ht
    E. br dj
    Answer
    Answer – D. br ht
  3. What is the code for ‘Permission’ in the given code language?
    A. st
    B. Either ‘mk’ or ‘ru’
    C. gh
    D. dj
    E. mk
    Answer
    Answer – A. st
  4. What is the code for ‘security’ in the given code language?
    A. st
    B. gh
    C. ru
    D. ak
    E. zm
    Answer
    Answer – C. ru
  5. Which of the following may represent ‘finer generate treatment‘ in the given code language?
    A. fs gh dj
    B. dj mk gh
    C. gh pn st
    D. gh fs mk
    E. xs dj ak
    Answer
    Answer – A. fs gh dj

Q(6 –10) Study the information below and answer the following question:

In a certain code language
“economic magnification slows down” is written as ‘cn fa ms te’
“magnification of expanding country” is written as ‘gi te ku ho’
“Expanding economic States agenda” is written as ‘ms bp ho je’
“States like down trend” is written as ‘kx cn dr bp’
(All codes are two-letter codes only)

Explanation
Magnification – te
Expanding – ho
States – bp
Economic – ms
Down – cn

Q(6 –10) Study the information below and answer the following question:

In a certain code language
“environment majority slave dowry” is written as ‘cn fa ms te’
“majority of external country” is written as ‘gi te ku ho’
“External environment Samples avenue” is written as ‘ms bp ho je’
“Samples like dowry trend” is written as ‘kx cn dr bp’
(All codes are two-letter codes only)

Explanation
Majority – te
External – ho
Samples – bp
Environment – ms
Dowry – cn
  1. If ‘slave external risk’ is coded as ‘ho fa zy’ in the given code language, then how will ‘environment risk dowry’ be coded as?
    A. ho dr cn
    B. cn ms dr
    C. zy ms ho
    D. other than those given as options
    E. fa zy cn
    Answer
    Answer – D. other than those given as options
    ms zy cn 
  2. What is the code for ‘Samples of country’ in the given code language?
    A. gi ku ms
    B. bp ms gi
    C. ku bp gi
    D. dr cn fa
    E. ho bp gi
    Answer
    Answer – C. ku bp gi 
  3. Which of the following may represents the code ‘majority improve’ in the given code language?
    A. le dr
    B. cs cn
    C. cs te
    D. cn nq
    E. dr cs
    Answer
    Answer – C. cs te
  4. In the given code language, what does the code ‘kx’ stands for?
    A. majority
    B. external
    C. either ‘trend’ or ‘like’
    D. either ‘dowry’ or developed
    E. environment
    Answer
    Answer –C. either ‘trend’ or ‘like’
  5. What is the code for ‘avenue’ in the given code language?
    A. bp
    B. other than those given options
    C. je
    D. ms
    E. dr
    Answer
    Answer – C. je