Reasoning Questions – Coding And Decoding Set 24

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Coding and Decoding, which is common for all competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams!!!

Directions (Q. 1- 5): Study the following information to answer the given questions: 

In a certain code,
“RUNG MADLY BUN JAR” is written as ‘24#G, 7%Y, 16$N, 12@R’
“JAM RAPID BUT MONKEY” is written as ‘17@M, 28#D, 10$T, 8%Y’
“MACAROON BIRR RACISM JEEP” is written as ‘21%N, 13$R, 20#M, 15@P’
“RATIO JUKE BAILEE MOD” is written as ‘17#O, 26@E, 28$E, 26%D’

  1. The code for the word ‘RAN’ is
    1.8%N
    2.8*N
    3.17#N
    4.16#N
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4.16#N
    Explanation :
    RAN – 16#N
    R – #
    No of letters – 3+(Reverse Alphabet order of N = 13) = 16
    Last letter – N
  2. The code ‘26#E’ denotes which of the following word?
    1.ROSE
    2.REVERSE
    3.RUPEE
    4.RANDOM
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1.RUDE
    Explanation :
    “26#E”ROSE
    R – #
    Last letter – E
    No of letters – 4+(Reverse Alphabet order of E = 22) = 26
  3. Which of the following is the code for “MONK”?
    1.20%K
    2.26%K
    3.28!K
    4.24!K
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1.20%K
    Explanation :
    M – %
    Last letter – R
    No of letters – 4+(Reverse Alphabet order of K = 16) = 20
  4. Which of the following denotes @ symbol?
    1.A
    2.M
    3.B
    4.R
    5.J
    Answer & Explanation
    Answer – 5.J
    Explanation :
    J=@, M=%, R=#, B=$
  5. Which of the following is the code for ‘MUSIC BITE RACE JARL’ ?
    1.15@E, 13#C, 5?E, 13%L
    2.21%E, 6$L, 18#E, 20@C
    3.19@E, 17#L, 7?E, 18%C
    4.26@E, 29%C, 26#E, 19@L
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4.26@E, 29%C, 26#E, 19@L
    Explanation :
    MUSIC BITE RACE JARL = 26@E, 29%C, 26#E, 19@L

Q(6 –10) Study the information below and answer the following question: –

In a certain code language, 
‘COT DAINTY FUN EPOCH’ is written as “&23T, $31Y, *17N, #13H”
‘COW DOLL FLUENT EMBOW’ is written as “&26W, $16L, *26T, #28W”
‘CON DOORS FAIR ELEVEN’ is written as “&17N, $24S, *22R, #20N”
‘FLOPPY COR ENTER ENG’ is written as “*31Y, &21R, #23R, #10G”

  1. Which of the following is the code for “FEAR”?
    1.*22R
    2.*13R
    3.#15R
    4.$13R
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1.*22R
    Explanation :
    First Position – F = *
    Last Position – R
    Middle Position – 18 + 4 = 22
  2. Which of the following denotes # symbol?
    1.C
    2.D
    3.E
    4.F
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer –3.E
    Explanation :
    # – E.
  3. Which of the following denotes $ symbol?
    1.C
    2.D
    3.E
    4.F
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2.D
    Explanation :
    D = $
  4. The code ‘#24T’ denotes which of the following word?
    1.Egg
    2.Eagle
    3.Elephant
    4.Edit
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4.Edit
    Explanation :
    First Position – symbol denotes first letter = (E-#)
    Middle Position – 20 + 4 = 24; Last Position – T
  5. By using the given code word, find the code word for ‘FAN COAL EBONY DACTYL’?
    1. *18N, &15L, #32Y, $18L
    2. *17N, &16L, #31Y, $18L
    3. *17N, &16L, #23Y, $18L
    4. *18N, &16L, #33Y, $18L
    5. *17N, &16L, #30Y, $18L
    Answer & Explanation
    Answer – 5. *17N, &16L, #30Y, $18L
    Explanation :
    FAN COAL EBONY DACTYL = *17N, &16L, #30Y, $18L
Comments