Reasoning Questions – Coding And Decoding Set 25

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Coding and Decoding, which is common for all competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams!!!

Q (1-2)Study the following information carefully and answer the following questions
I. “Plants Grow Fast” is coded as “ncs bky naa”
II. “Earth Is Planet” is coded as “ora mul atx”
III. “Plants Grow Earth” is coded as “ora bky naa”
IV. “Grow Is Fast” is coded as “bky atx ncs”

  1. Which of the following given statements is necessary to identify the code for the word ‘Plants’ as ‘naa’?
    1.I and III are sufficient
    2.I and IV are sufficient
    3.I, II and III are sufficient
    4.III and IV are sufficient
    5.All I, II, III and IV are necessary
    Answer & Explanation
    Answer –2.I and IV are sufficient
  2. In the above question which of the statements is necessary to identify the code for the word ‘Fast’ as ‘ncs’?1.I and III are sufficient
    2.I and IV are sufficient
    3.I, II and III are sufficient
    4.III and IV are sufficient
    5.All I, II, III and IV are necessary
    Answer & Explanation
    Answer –1.I and III are sufficient

Q(3-5).Study the following information carefully and answer the following questions
I. “Children play chess” is coded as “hic kit pan”
II. “He is a Children” is coded as “din san hic tax”
III.”Master trains us chess” is coded as “lao jay pan har”
IV. “He is sports master” is coded as “din san gir har”

  1. Which of the following given statements is necessary to identify the code for the word ‘He’ as ‘din’?
    1.I, II and III are sufficient
    2.I, II and IV are sufficient
    3.I and IV are sufficient
    4.All I, II, III and IV are necessary
    5.None is sufficient
    Answer & Explanation
    Answer –5.None is sufficient
  2. Based on above question which of the following given statement is necessary to deduce the code ‘gir’for the word ‘sports’?1. I, II and IV are sufficient
    2.I, II and III are sufficient
    3.II, III, and IV are sufficient
    4.II and Either III or IV is sufficient
    5.All I, II, III and IV are necessary
    Answer & Explanation
    Answer –3.II, III, and IV are sufficient
  3. Based on above question which of the following statement is necessary to deduce the code ‘tax’ for the word ‘a’?1.I, II and IV are sufficient
    2.I and either II or IV are sufficient
    3.Ii and either I or IV is sufficient
    4.All I, II, III and IV are necessary
    5.None is sufficient
    Answer & Explanation
    Answer –1.I, II and IV are sufficient

Q(6 –10) Study the information below and answer the following question: –
In a certain code language,
“Plants need water tin hope” is “written as ”jon rti sib nsu nic”
“sun rain plants good” is written as “dik mon trp rti”
“sun hope better time” is written as “zak sib dik eek”
“need good crop” is written as “trp bla nic”

  1. What is the code for the word ‘Water’?
    1.jon
    2.rti
    3.sib
    4.nic
    5.Cannot be determined
    Answer & Explanation
    Answer – 5.Cannot be determined
    Explanation :
    It could be either jon or nsu
  2. What does ‘Zak’ stands for?
    1.sun
    2.hope
    3.time
    4.better
    5.Either time or better
    Answer & Explanation
    Answer –5.Either time or better
    Explanation :
    Zak could be either time or better
  3. What is the code for ‘hope rain crop’?
    1.mon sib trp
    2.dik mon sib
    3.bla sib mon
    4.bla sib dik
    5.None
    Answer & Explanation
    Answer – 3.bla sib mon
    Explanation :
    rain – mon, crop – bla, hope – sib
  4. ‘trp sib xaw’ could be code for which of the following?
    1.good hope time
    2.good day time
    3.hope rain
    4.good hope day
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4.good hope day
    Explanation :
    trp –good, sib – hope , day is a new word could be xaw
  5. Which of the following may represent ‘Big tin sun water’?
    1.nsu nus jon rti
    2.nus nsu dik jon
    3.zak nsu jon dik
    4.jon dik rti nsu
    5.None
    Answer & Explanation
    Answer – 2.nus nsu dik jon
    Explanation :
    tin water – nsu jon, sun – dik, big can be nus