Reasoning Questions: Data Sufficiency Set 11

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample From DATA SUFFICIENCY topic, which is common for all the competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams !!!

Questions penned by Yogit

Q(1 – 10) Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read all the three statements and give answer: 
a) If the data in statement I alone is sufficient to answer the question.
b) If the data in statement II alone is sufficient to answer the question.
c) If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
d)If the data given in both I and II together are not sufficient to answer the question.
e) If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question

  1. Who is oldest among P, Q, R and S?
    1) S is older than both P and R
    2) Q is younger than R.
    Answer & Explanation
    Answer –e) If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question
    Explanation :
    From 1st statement S> P, R
    From 2nd statement R>Q
  2. Six people A, B, C, D, E and F are sitting around a circular table facing the centre and are equidistant from each other. Who is second to the right of E?
    1) A is to the immediate left of B and B sits opposite to C.
    2) D is to the immediate left of F.
    Answer & Explanation
    Answer –e) If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question
    Explanation :
    From both the statements, we get
  3. Among P, Q, R, S and T who reached the office last?
    1) Q and R reached the office at the same time
    2) Only P and S reached the office ahead of R
    Answer & Explanation
    Answer –e) If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question
    Explanation :
    From both statements we conclude that T reached the office last
  4. What does ‘ta’ means in a code language?
    1) ‘pa ta ja’ means ‘never back down’ in the code language.
    2) ‘ho ka pa’ means ‘always down towards’ in the code language
    Answer & Explanation
    Answer –d) If the data given in both I and II together are not sufficient to answer the question
    Explanation :
    ‘ta’ can be never or back so we can’t determine
  5. How is A related to B?
    1) C is the only granddaughter of B and D is father of C.
    2) C is sister of E and A is mother of E
    Answer & Explanation
    Answer –e) if the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question
    Explanation :
    From both the statements we get, A is the daughter in law of B
  6. How many boys are there between P and Q in a row of 30 boys?
    1) P is 6 places away from R, who is 20th from the left end.
    2) P is 12th from the left end and Q is 7th from the right end.
    Answer & Explanation
    Answer –b) If the data in statement II alone is sufficient to answer the question
    Explanation :
    from second statement, we get
    (11 persons) P (11 persons) Q (6 persons)
  7. Among A, B, C, D and E, who is third from the top when arranged in descending order of their weights?
    1) C is heavier than A and E and is less heavier than B who is not the heaviest
    2) E is heavier than only A
    Answer & Explanation
    Answer –a) If the data instatement I alone is sufficient to answer the question
    Explanation :
    From 1st statement we got, D>B>C> A,E, so C is the third from the top
  8. Who among P, Q, R, S and T each having a different weight is the lightest?
    1) R is heavier than P
    2) S is lighter than T and Q
    Answer & Explanation
    Answer –dIf the data given in both I and II together are not sufficient to answer the question
    Explanation :
    R>P and T, Q > S, so we can’t find the lightest person
  9. Among P, Q, R, S, T and W who is the tallest?
    1) T is taller than S but shorter than R
    2) S and T are taller than W, P and Q but none of them is the tallest.
    Answer & Explanation
    Answer –b) If the data in statement II alone is sufficient to answer the question
    Explanation :
    from second statement we got
    S, T > , W, P, Q and none of them is tallest, so R is the talles
  10. In a row of five children P, Q, R, S and T who is standing in the middle?
    1) S is to the immediate right of T and Q is to the immediate left of T
    2) Q is at the extreme left end.
    Answer & Explanation
    Answer –e) If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question
    Explanation :
    from both statements we got, QTS- –
    so S is in the middle

Note: Dear Readers if you have any doubt in any chapter in Reasoning you can ask here. We will clear your doubts