Reasoning Questions: Data Sufficiency Set 12

Hello Aspirants,

Welcome to Online Quantitative Aptitude section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample From DATA SUFFICIENCY topic, which is common for all the competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams.

Bank PO Level Questions :-

  1. How far is point A from point D ?
    I.Point A is 4m to the north of point B .Point C is 3m to the east of point A. Point D is to the west of point A such that points C, A and S form a straight line of 7m
    II.Point F is3m  to south of point D. Point C is 4m to the east of point A. Point A is 3m to the north of point B. Point A lies on the line formed by joining points C and D.
    1.Only I
    2.Only II
    3.Both I and II
    4.Either I or II
    5.Neither I or II
    Answer & Explanation
    Answer – 4.Either I or II
    Explanation :
    Data Sufficiency
  2. How many people are standing in a straight line. All are facing North
    I.M stands third from the left end of the line. Only one person stands between M and O. P stands second to the right of O. P stands at one of the extreme lines
    II.K stands exactly at the centre of the line. Only two people stand between K and L. Only three people stands between L and O. Only one persons stands between O and P
    1.Only I
    2.Only II
    3.Both I and II
    4.Either I or II
    5.Neither I or II
    Answer & Explanation
    Answer – 1.Only I
    Explanation :
    Data Sufficiency
  3. What does ‘ Zee’ represent in a code language ?
    I.In that code language ‘ ah koj zee pig’ mean ‘ can you take that ’
    II.In that code language ‘et zee lin ter’ means ‘ you may come now’
    1.Only I
    2.Only II
    3.Both I and II
    4.Either I or II
    5.Neither I or II
    Answer & Explanation
    Answer – 3.Both I and II
    Explanation :
    ah koj zee pig  = > can you take that
    et zee lin ter’ means => you may come now
    common Zee => you
  4. Among K, L, M, N, O and P each has different age, who is the youngest among them ?
    I.L is younger than only K, and P. N is neither the oldest nor the youngest
    II.M is older than N but not the oldest
    1.Only I
    2.Only II
    3.Both I and II
    4.Either I or II
    5.Neither I or II
    Answer & Explanation
    Answer – 3.Both I and II
    Explanation :
    K, P>L……..N……….
    K.P>L>M>N>
  5. How is H related to C?
    I. M has two daughters. One of them is Z, who is married to H.
    II. C is the mother of Y, the younger sister of Z.
    III. M is C’s husband.
    1.Only I and II
    2.Only I and III
    3.Only I and either II or III
    4.Any two of the three
    5.All are necessary
    Answer & Explanation
    Answer – 3. Only I and either II or III
    Explanation :
    M(Father)C(Mother) => 2 Daughters => Y and Z
    H is husband of Z
    From I alone we can’t identify C is male or female
  6. On which day of the week did Renu arrive?
    I. Her sister, Teena, correctly remembers that she did not arrive on Wednesday.
    II. Her friend, Meena, correctly remembers that she arrived before Friday.
    III. Her mother correctly mentions that she arrived before Friday but after Tuesday.
    1.Only I and II
    2.Only II and III
    3.Only I and III
    4.All I, II and III
    5.Data inadequate
    Answer & Explanation
    Answer – 3.Only I and III
    Explanation :
    S M Tu W Th F Sat
    She didn’t arrive on Wednesday from I
    From II => before Friday mean S M Tu Th
    From III => Thursday
  7. Who among Rajesh, Jeeva, Akash and Nilesh is the heaviest?
    I. Jeeva is heavier than Neetu.
    II. Rajesh is not as heavy as either Akash or Jeeva.
    III. Nilesh is neither the heaviest nor the lightest.
    1.Only I and II
    2.Only II and III
    3.Only I and III
    4.All I, II and III together
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 5.None of these
    Explanation :
    From I: J >N
    From II :R < A or J
    From III: N
    From the given data we can’t say R is heaviest or lightest than N
  8. City A is in which direction with respect to City E?
    I.A is to the north of F, which is to the west of C.
    II.A is to the north-west of C.
    III. F is to the north-west of E.
    1.Any two of the given three
    2.Only I and II
    3.Only II and III
    4.Only I and III
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4.Only I and III
    Explanation :
    Data Sufficiency
    Direction of E is not mentioned in II.Hence from I and III we can say the direction of E w. r to A
  9. Arun, Mani, Ravi, Sahil and Mohan are sitting around a circular table facing the centre. Who is on the immediate left of Ravi?
    I.Only Arun is sitting between Mani and Mohan.
    II.Arun is on the immediate left of Mani.
    III.Sahil is on the immediate left of Mani.
    1.All I, II and III together
    2.Only II
    3.Only II and III
    4.Only I and III
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4.Only I and III
    Explanation :
    Data Sufficiency
    From I => Arun is immediate left of Mani so I and III are necessary
  10. Which among P, Q, R, S and T is the smallest ?
    I.P is greater than or equal to R which is equal to Q and greater than or equal to S and T.
    II.S is equal to R and is not greater than Q. P is greater than Q .
    1.Only I
    2.Only II
    3.Both I and II
    4.Either I or II
    5.Neither I or II
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 5.Neither I or II
    Explanation :
    From I: P≥R=Q≥S,T
    From II: S=R≤Q<P

Note: Dear Readers if you have any doubt in any chapter in Reasoning you can ask here. We will clear your doubts