Reasoning Questions: Data Sufficiency Set 13

Hello Aspirants, Welcome to Online Quantitative Aptitude section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample From DATA SUFFICIENCY topic, which is common for all the competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams.

Bank Clerk Level Questions :-

  1. Seven friends P, Q, R, S, T, U and V are sitting in a circular table facing the centre. Who is sitting on the immediate left of R.
    I.Q is fourth to the right of P, who is not an immediate neighbour of either S or R, V sits third to the right of T.
    II.U sits second to the right of V and T sits second to the right of U.
    1.Only I
    2.Only II
    3.Both I and II
    4.Either I or II
    5.Neither I or II
    Answer & Explanation
    Answer – 5.Neither I or II
    Explanation : Here either or condition used for R.So we cant find the exact position.
  2.  How is X related to Z ?
    I.M is married to I, X is sister of M, I has only one daughter K, K is the granddaughter of Z. II. M is the daughter of Z. M is married to I, I is the only child of H. X is the sister-in-law of I
    1.Only I
    2.Only II
    3.Both I and II
    4.Either I or II
    5.Neither I or II
    Answer & Explanation
    Answer – 2.Only II Explanation :
    Z’s daughter MI(Son of H) X => M’s sister
  3. How many pens does A have ?
    I.A has 12 pens less than what B have
    II.D has eight pens, which are twenty percent less than what B has
    1.Only I
    2.Only II
    3.Both I and II
    4.Either I or II
    5.Neither I or II
    Answer & Explanation
    Answer – 3.Both I and II
    Explanation :
    D =8 B = 8*100/20 = 40 A = 40-12 = 28
  4. How is ‘ home’ written in a given language?
    I.‘go to home’ is written as ‘ sa la da’ and ‘on the way’ is written as ‘ni da ka’
    II.‘way for market is written as ‘ sh da pi’ and way to home is written as ‘ da pi ma’
    1.Only I
    2.Only II
    3.Both I and II
    4.Either I or II
    5.Neither I or II
    Answer & Explanation
    Answer – 5.Neither I or II
    Explanation :
    go to home => pi ma da way for market => sh da si way to home  => da pi ma way => da, to/home=> ma/pi
  5. Who scores highest run in a event among five students K, L, M, N and O.
    I.K scores equal to L, who scores five runs more than M
    II.N does not score the highest runs, but scores nine more than M
    1.Only I
    2.Only II
    3.Both I and II
    4.Either I or II
    5.Neither I or II
    Answer & Explanation
    Answer – 3.Both I and II
    Explanation : O>N>K=L>M
  6. How is D related to J ?
    I.J is mother of K and wife of C, who is son-in-law of H.
    II.K is niece of D and C is brother-in-law of D
    1.Only I
    2.Only II
    3.Both I and II
    4.Either I or II
    5.Neither I or II
    Answer & Explanation
    Answer – 5.Neither I or II
    Explanation : H =>D J(wife of C) => K(son/daughter of J)
  7. In a four floor building, on which floor does P live?(Ground floor is numbered 1)
    I.P lives exactly above R’s flat, whose flat is exactly above S’s flat
    II.Q lives above P’s flat and S lives on the first floor
    1.Only I
    2.Only II
    3.Both I and II
    4.Either I or II
    5.Neither I or II
    Answer & Explanation
    Answer – 3.Both I and II
    Explanation : Q P R S
  8. Find the direction of F with respect to H?
    I. E is 5m to the north of G, who is 10m to the west of H.
    II.D is 10m to the south of F, who is 8m to the west of E
    1.Only I
    2.Only II
    3.Both I and II
    4.Either I or II
    5.Neither I or II
    Answer & Explanation
    Answer – 3.Both I and II
    Explanation : Direction Quiz Solution
  9. How many people are standing between R and U in a straight line of 15 people facing North?
    I.T stands fifth from the left end of the line. R and O are immediate neighbours of T. Only two people stands between T and U.
    II.Q stands third from the right end of the line. Only 6 people stand between O and Q. Only one person stands between R and O. O stands exactly between R and U
    1.Only I
    2.Only II
    3.Both I and II
    4.Either I or II
    5.Neither I or II
    Answer & Explanation
    Answer – 2.Only II
    Explanation : From II – – –  R T O – U – – – – Q – –
  10. Who among U, V, W, X and Z is shortest ?
    I.W is shorter than V and equal to X, Z is not taller than U,V
    II.X is taller than Z and equal to W. V and U is not shorter than W
    1.Only I
    2.Only II
    3.Both I and II
    4.Either I or II
    5.Neither I or II
    Answer & Explanation
    Answer – 4.Either I or II
    Explanation : U>V>W=X>Z

Note: Dear Readers if you have any doubt in any chapter in Reasoning you can ask here. We will clear your doubts

Comments