Reasoning Questions: Data Sufficiency Set 14

Hello Aspirants,

Welcome to Online Quantitative Aptitude section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample From DATA SUFFICIENCY topic, which is common for IBPS, SBI, RBI, IPPB, LIC , SSC and  other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams.

  1. AJAY and MRITHULA are father and mother of Sathya, respectively. Sathya has four uncles and three aunts. AJAY has two siblings. The siblings of AJAY and MRITHULA are unmarried. How many brothers does MRITHULA have?
    I.AJAY has two brothers.
    II.MRITHULA has five siblings.
    1.Only I
    2.Only II
    3.Both I and II
    4.Either I or II
    5.Neither I or II
    Answer & Explanation
    Answer – 1.Only I
    Explanation :
    Sathya has 4 uncles and from statement I. AJAY has two brothers. Hence, the other 2 uncles of Sathya must be the brothers of MRITHULA. Statement B does not give any additional information.
  2. ln a football match, at the half-time, India was trailing by three goals. Did itwin the match?
    I.In the second-half India scored four goals.
    II.The opponent scored four goals in the match.
    1.Only I
    2.Only II
    3.Both I and II
    4.Either I or II
    5.Neither I or II
    Answer & Explanation
    Answer – 5.Neither I or II
    Explanation :
    Even if both the statements are used together, we will get two cases India 0-3 and 1-4.So in one case, match is drawn and in the other case,it is won by India.So can’t be determined.
  3. Four students were added to a school team. Would the coach able to divide his students evenly into a team (or teams) of 8?
    I.The number of students in the team is currently not divisible by 8.
    II.If 12 students were added, the coach could put everyone in teams of 8 without any leftovers.
    1.Only I
    2.Only II
    3.Both I and II
    4.Either I or II
    5.Neither I or II
    Answer & Explanation
    Answer – 2.Only II
    Explanation :
    From II, if by adding 12 students, the total number of students is divisible by 8. By adding 4 students, it will be divisible by 8.
  4. On which day of the week from Monday to Sunday did Vinay leave for Vietnam?
    I.Vinay didn’t leave for Vietnam during the weekend.
    II.Vinay’s brother left for Vietnam on Friday, 2 days after Vinay left for Vietnam
    1.Only I
    2.Only II
    3.Both I and II
    4.Either I or II
    5.Neither I or II
    Answer & Explanation
    Answer – 2.Only II
    Explanation :
    From II,Vinay left for Vietnam on Wednesday. 
  5. In a hockey match between Mumbai and Chennai, the Mumbai team was behind by 2 goals with 5 min remaining. Did they win the match?
    I.A Mumbai striker scored 3 goals in the last 5 min of the match.
    II.Chennai scored a total of 3 goals in the match.
    1.Only I
    2.Only II
    3.Both I and II
    4.Either I or II
    5.Neither I or II
    Answer & Explanation
    Answer – 5.Neither I or II
    Explanation :
    Let us consider two cases:
    If 5 min remaining the score was 0 – 2.Then final score could have been 3 – 3.[Assuming no other Mumbai players scored] But if the score before 5 min was 1 – 3, then final score could have been 4 – 3.So can’t be determined.
  6. On which day of the week did Arjun arrive?
    I.His sister, Malavika, correctly remembers that he did not arrive on Wednesday.
    II.His friend, Bala, correctly remembers that he arrived before Friday.
    III.His mother correctly mentions that he arrived before Friday but after Tuesday.
    1.Only I and II
    2.Only II and III
    3.Only I and III
    4.Alll I,II and III
    5.Can’t be determined
    Answer & Explanation
    Answer – 3.Only I and III
    Explanation :
    From I, Wednesday he didn’t arrive
    From II, number of possible cases S,M,T,W,T
    From III, possible cases W,T
    But from first he didn’t arrive on Wednesday, so from 1 and 3 he arrives on Thursday.
  7. Who among Jai, Surya, Hari and Mani is the heaviest?
    I. Surya is heavier than Mani.
    II.Jai is not as heavy as either Hari or Surya.
    III.Mani is neither the heaviest nor the lightest.
    1.Only I
    2.Only II and III
    3.Only I and III
    4.All I,II and III
    5.Can’t be determined
    Answer & Explanation
    Answer – 5.Can’t be determined
    Explanation :
    We can’t determine the heaviest person from all the three statement as there is no relation between Hari and Surya
  8. What is Priya’s position with respect to Anu? 
    I.Priya is sitting 12th from right end of row and Anu is sitting 20th from left end of the row.II.Anu is 6th from left end.
    III.The row has a total of 25 students.
    1.Only I
    2.Only II and III
    3.Only I and III
    4.Only I and II
    5.Can’t be determined
    Answer & Explanation
    Answer – 3.Only I and III
    Explanation :
    From III, the total is known and from I, the position of both in a row can be known, so Priya’s position can be known. 
  9. How many pages of the Book did Aruna read on Sunday ?
    I.Aruna read the last 50 pages of the book on Monday morning
    II.
    The book has 300 pages out of which two-thirds were read by Aruna before Sunday.      III.Aruna always read less pages in Monday compared to Wednesday.
    1.Only I
    2.Only I and II
    3.Only I and III
    4.Only II and III
    5.Can’t be determined
    Answer & Explanation
    Answer – 2.Only I and II
    Explanation :
    From both I and II
    2/3(300) = 200
    Sunday = 300-(200+50) = 50
  10. How many students are there between Venu and Prakash in a row of sixty students?
    I.Ramesh is twentieth from the left end and Venu is five places away from Ramesh.
    II.Venu is twenty-second from the left end and Prakash is twenty-seventh from the right end.
    III.Prakash sits at an end
    1.Only I
    2.Only II
    3.Only III
    4.Only I and II
    5.none of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2.Only II
    Explanation :
    From second it is clear that,
    (21 students) Venu  (11 students) Prakash (26 students)
Comments