Reasoning Questions: Data Sufficiency Set 22

Welcome to Online Quantitative Aptitude section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample From DATA SUFFICIENCY  which is BASED ON Bank EXAMS !!!

Data Sufficiency

(Directions 1 – 10): Study the following information and answer the questions given below:

  1. Six students viz. M, N, O, P, Q and R were given the seminar in the same week starting from Monday to Saturday, one on each day. How many of them are given seminar before O?
    I. P is given the seminar before than at least three students. M was given the seminar on Tuesday.
    II. Q is given the seminar before than at least one of them. O was given immediately after P.
    III. At least four persons were given seminar after N.
    1) If the data in statement I and II are sufficient to answer the question
    2) If the data in statement II and III are sufficient to answer the question
    3) If the data in statement I and III are sufficient to answer the question
    4) If the data in all the statement I, II and III together are not sufficient to answer the question
    5) If all the statements I, II and III are necessary to answer the question
    Answer & Explanation
    Answer – 1) If the data in statement I and II are sufficient to answer the question
    Explanation :
    Data sufficiency Q1
  2. Six activities Drawing, Aerobics, Dancing, Painting, Singing and Skating are performed in a week starting from Monday to Sunday one activity on one day. On one day of the week no activity is performed. Which day of the week no activity is performed?
    I. Dancing performed on one of the days after Wednesday but not on Sunday. One activity is performed between Dancing and Drawing but Drawing is not performed on last day of week. Two activities are performed between Drawing and Skating.
    II. Sunday is not the day when no activity is performed and Painting is not performed on Sunday. Drawing is performed before Skating. Two activities are performed between Painting and holiday.
    III. Aerobics is performed before holiday. There is three day gap between holiday and Singing.
    1) If the data in statement I and II are sufficient to answer the question
    2) If the data in statement II and III are sufficient to answer the question
    3) If the data in statement I and III are sufficient to answer the question
    4) If the data in all the statement I, II and III together are not sufficient to answer the question
    5) If all the statements I, II and III are necessary to answer the question
    Answer & Explanation
    Answer – 5) If all the statements I, II and III are necessary to answer the question
    Explanation :
    Data sufficiency Q2
  3. Six members of the family X, Y, Z, A, B and C are standing in a row and all are facing the north direction. Who is standing between Z and B?
    I. X is standing second from the left end. Z is standing third to the left of Y who is near to B.
    II. Y is not the immediate neighbour of C who does not sits any extreme end of the row.
    III. B is not the neighbour of X.
    1) If the data in statement I alone or in the statement II alone or in the statement III alone is sufficient to answer the question.
    2) If the data in statement I and II are sufficient to answer the question, while the data in statement III are not sufficient to answer the question.
    3) If the data in statement I and III are sufficient to answer the question, while the data in statement II is not sufficient to answer the question.
    4) If the data in statement II and III are sufficient to answer the question, while the data in statement I is not sufficient to answer the question.
    5) If the data in all the statement I, II and III are necessary to answer the question.
    Answer & Explanation
    Answer – 2) If the data in statement I and II are sufficient to answer the question, while the data in statement III are not sufficient to answer the question.
    Explanation :
    Data sufficiency Q3
  4. Eight horses M, N, O, P, Q, R, S and T are sitting in a row facing south. Who sits second to the right of T?
    I. N sits second to the right of S, who is third to the right of Q. M sits at one of the extreme end and is second to the right of O.
    II. P sits third to the left of T, who sits second to the right of Q. T sits third to the left of N.
    III. M sits third to the right of S, who sits second to the left of N. S sits fourth to the right of P. O and T does not sit adjacent to each other.
    1) Both statements II and III required
    2) All statements are required
    3) Any one of the statement is required
    4) Both I and II required
    5) Both 1 and 4
    Answer & Explanation
    Answer – 5) Both 1 and 4
    Explanation :
    Data sufficiency Q4Data sufficiency Q4(1)
  5. There are 5 items Q, R, S, T, and U are placed on the table according to their height with 5 being the most tallest and 1 being the smallest of all. What is the position of item S?
    I. T is the tallest. R is just placed behind Q but not on even numbered position.
    II. T does not place on an even number position.
    III. U does not place on even number position and T is placed above U.
    1) If the data in statement I alone or in the statement II alone or in the statement III alone is sufficient to answer the question.
    2) If the data in statement I and II together are sufficient to answer the question, while the data in statement III are not sufficient to answer the question.
    3) If the data in statement I and III together are sufficient to answer the question, while the data in statement II is not sufficient to answer the question.
    4) If the data in statement II and III together are sufficient to answer the question, while the data in statement I is not sufficient to answer the question.
    5) If the data in all the statement I, II and III together are not sufficient to answer the question.
    Answer & Explanation
    Answer – 5) If the data in all the statement I, II and III together are not sufficient to answer the question.
    Explanation :
    Data sufficiency Q5Data sufficiency Q5(1)
  6. Five persons A, B, C, D and E each one having different speed in typing. Who among them is the third fastest in typing?
    I. B is fastest than C and D. E is faster only than A.
    II. Only three persons are slower than C. The speed of B is 35 words/minute which is 5 words more than C. D is fastest only than A and E.
    1) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
    2) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
    3) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
    4) If the data even in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.
    5) If the data in both statement I and II together are necessary to answer the question.
    Answer & Explanation
    Answer – 2) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
    Explanation :
    From statement I:
    B is fastest than C and D. E is faster only than A.
    B, C/D, E, AFrom statement II:
    Only three persons are slower than C. The speed of B is 35 words/minute which is 5 words more than C. D is fastest only than A and E.
    B (35), C (30), D, A/E

    Hence, data in statement II alone is sufficient to answer the given question.

  7. How many students are standing in the row if all are facing north?
    I. Two students are standing between M and N. O is immediate neighbour of M. P is standing at extreme end of the line. P is standing third to the left of Q.
    II. Q is standing at third position from left end of the row. R is standing second to the right of Q. R and S are immediate neighbours. Four people are standing between S and M and M is standing at extreme end and to the left of Q.
    III. R is standing immediate left of S. There is one student standing between Q and R. Four people are standing to the right of Q.
    1) All statements are required
    2) Both II and III are required
    3) Either I and II together required or III alone is required
    4) Either I and III together or II and III together
    5) Question cannot be answered with all the statements together
    Answer & Explanation
    Answer – 4) Either I and III together or II and III together
    Explanation :
    Data sufficiency Q7Data sufficiency Q7(1)
  8. Five leaders U, V, W, X and Y are sitting in the row and all are facing north. Who among the five leaders is sitting in the middle of the row?
    I. X is sitting third to right of U who is sitting to the immediate left of V.
    II. There are as many leaders sitting between W and V as between U and Y.
    III. Leaders U and V are sitting together. Y is sitting second to right of U. W and X both are sitting together.
    1) Both statement II and III together required
    2) Statement I and III or I and II required
    3) Statement I and II or II and III required
    4) Both statements I and II required
    5) Both 2 and 3
    Answer & Explanation
    Answer – 5) Both 2 and 3
    Explanation :
    Data sufficiency Q8Data sufficiency Q8(1)
  9. Five buildings I, J, K, L and M are standing in the straight line facing north. Which building is standing at the extreme left?
    I. J is standing exactly between M and K.
    II. J is standing to the right of M.
    III. L is standing between I and M.
    1) Statement I and II together required.
    2) Statement II and III together required.
    3) Statement I and III together required.
    4) All statements together required to answer the question
    5) Question cannot be answered with all the statements together.
    Answer & Explanation
    Answer – 4) All statements together required to answer the question
    Explanation :
    Data sufficiency Q9
  10. In a company monthly performance of four employees J, K, L and M is compared. Who among the following is the best employee?
    I. K is better than M.
    II. J is not as better as either L or K.
    III. M is neither the best nor the worst.
    1) If the data in statement I and III are sufficient to answer the question, while the data in statement II is not sufficient to answer the question.
    2) If the data in statement I and II are sufficient to answer the question, while the data in statement III are not sufficient to answer the question.
    3) If the data in all the statement I, II and III are necessary to answer the question
    4) If the data in statement II and III are sufficient to answer the question, while the data in statement I is not sufficient to answer the question.
    5) If the data in all the statements together cannot answer the question
    Answer & Explanation
    Answer – 5) If the data in all the statements together cannot answer the question
    Explanation :
    From statement I:
    K is better than M.
    K > M
    From statement II:
    J is not as better as either L or K.
    L > J or K > J
    From statement III:
    M is neither the best nor the worst.
    So, all the statements together cannot answer the question.
error: Alert: Content is protected !!