Reasoning Questions : Direction Sense Set 11

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com.Here we are creating Best question samples from Direction Sense test with explanation, which is common for all the  competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

Questions Penned by Yogit

  1. Tarun starts walking in a direction and walks 5 m. Now he takes a left turn and walks another 5 m. Then again he takes a left turn and walk 10m before turning to his right. Now if he is facing east, in which direction it starts.
    1.north
    2.south
    3.east
    4.west
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer –2.south
    Explanation :
    Direction
  2. A person starts walking in south direction and walks a distance of 7 meters. Now he tooks a left turn and walk 6m. Again he takes a left turn and walk 15m and reached a point P. Find the distance between starting point and P and in which direction is the person from the initial point.
    1.10m, south east
    2.10m, north west
    3.10m, north east
    4.10m, south west
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer –3.10m, north east
    Explanation :
    Direction
  3. Ram and shyam are two friends who are facing each other. Shadow of ram falls on the left side of shyam, so in which direction ram is facing?
    1.north
    2.south
    3.west
    4.east
    5.can’t say
    Answer & Explanation
    Answer –5.can’t say
    Explanation :
    Direction
    Two cases are formed in this case if R facing north or south. A sun changes its position from east to west
  4. (Q4-Q5) A, B, C, D and E are five friends sitting in a hall in the following manner. C is equidistant from A and B. The distance between C and D is 6m and C is south to D. E is to the east of D. A and B are sitted in west-east direction respectively. Distance between A and B is 16m and distance between D and E is 12m.
    What is the distance between C and E?
    1.6√3
    2.6√5
    3.3√3
    4.7√5
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer -2.6√5
    Explanation :Direction
    Distance = 36 + 144 = √180 = 6√5
  5. B is in which direction with respect to 
    1.North-east
    2.South east
    3.North west
    4.South west
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer –2.south east
    Explanation :
    Direction
  6. P and Q are two friends separated by a distance of 20 meter. They starts walking away from each other and after travelling 5 meter each they turn right and left respectively and walks 10 meter more. Now they turn to their left and walk 10 meter more. Find the distance between P and Q now,
    1.20m
    2.30m
    3.40m
    4.45m
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer –2.30m
    Explanation :
    Direction
  7. (Q7-Q9) Rahul starts from his house in search of his sister kavita. Rahul starts moving in the south direction and after moving 25m, he took a right turn and move 40 m to reach his uncle house. Kavita is not there so again rahul start moving southwards and after travelling 50m he took a left and travels 80 m to reach his aunt home where he founds his sister.
    In which direction his aunt house is located with respect to his house?
    1.south west
    2.south east
    3.north east
    4.north west
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer –2.south east
    Explanation :
    Direction
  8. What is the distance between Uncle house and aunt house?
    1.10√87m
    2.10√83m
    3.10√89m
    4.10√93m
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer -3.10√89m
    Explanation :
    Direction
  9. Uncle house in which direction with respect to aunt house?
    1.North east
    2.North west
    3.South west
    4.South east
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer –2.North west
    Explanation :
    Direction
  10. Aarti facing north takes a 120 degree turn in anti-clockwise direction. After that she take a clockwise shift of 90 degree. Now he takes a shift of 135 degree to the clockwise direction. Now in which direction aarti is facing?
    1.North east
    2.west
    3.north west
    4.south east
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer –4.south east
    Explanation :
    Direction