Reasoning Questions : Direction Sense Set 14

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com.Here we are creating Best question samples from Direction Sense test with explanation, which is common for all the  competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

Questions Penned by Yogit

  1. A person starts walking from a point A in north direction and after covering 20 meter, he took a right turn and walk 20 meter more. After that he turns to his right and walks 40 meter before turning to left and walks 20 meters more. After that he took a left turn and walks 10 meter and finally took a right turn and walk 50 meters and stopped at point B. Now he is facing which direction?
    a) east
    b) west
    c) north
    d) south
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – a) east
    Explanation :Direction
  2. A person starts walking in south and after walking 20 meters he took a left turn and walks 30 meter and finally took a right turn and stopped after walking 40 meters. Find the distance between his initial position to final position?
    a) 20√5
    b) 30√5
    c) 40√5
    d) 55√5
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – b) 30√5
    Explanation :Direction 2 distance = 60^2 + 30^2 = sqrt(4500) =  30√5
  3. A dog run 20m towards East and Turns to right runs 10m and turns to right runs 10m and again turns to left run 5m and then turns to left runs 12m and finally turns to left and runs 5m .Now which direction cat facing?
    a) south
    b) north
    c) east
    d) west
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –b) north
    Explanation :Direction 3
  4. Two persons A and B are at a distance of 10 meters from each other in west-east direction respectively. A starts walking in north and B starts walking south and move 5 meter respectively. Then A and B takes right and left turn respectively and stopped after travelling 5 meter each. Find the distance between both of them
    a) 10√3
    b) 10√5
    c) 10√2
    d) 10√7
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – c) 10√2
    Explanation :Direction 4
  5. Amit starts walking in east direction and after travelling some distance he took a right turn and then a left turn followed by another left turn. Now he again took a right turn and finally took a left turn. In which direction is Amit walking.
    a) south
    b) north
    c) east
    d) west
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – b) north
    Explanation :Direction 5
  6. Rina goes 30 km towards North from a fixed point, then after turning to her right she goes 15 km. After this she goes 30 km after turning to her right. How far and in what direction is she from her starting point?
    a) 10m east
    b) 15m east
    c) 20m east
    d) 25m east
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –b) 15m east
    Explanation :Direction
  7. A person starts walking in south direction and walks a distance of 7 meters. Now he took a left turn and walk 6m. Again he takes a left turn and walk 15m and reached a point P. Find the distance between starting point and P and in which direction is the person from the initial point.
    a) 10m, south east
    b) 10m North West
    c) 10m, north east
    d) 10m, south west
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – c) 10m, north east
    Explanation :Direction
  8. Nikhil starts walking in east direction and after 10 m he took a right turn and walks 10 meter to reach stationery. From the stationary he took a left turn and walks for 20 meter to reach his aunt home. After this he took a right turn and walks 10 meter to reach his school. In which direction is his school from the starting point?
    a) north east
    b) south west
    c) south east
    d) north east
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – c) south east
    Explanation :Direction
  9. Priya starts running in west direction and after some distance she turns to her left and cover some distance. After this she took a left turn and then again left turn and run some distance. After that she took a right turn and finally a left turn. Now in which direction she is running.
    a) north
    b) south
    c) east
    d) west
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – a) north
    Explanation :Direction
  10. Neha starts walking in a direction then she took a left turn and after walking some distance he took right turn. After walking for some distance she took two consecutive right turn and finally a left turn. Now if she is walking in north direction, in which direction it starts?
    a) north
    b) south
    c) west
    d) east
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – c) west
    Explanation :Direction

Note: Dear Readers if you have any doubt in any chapter in Reasoning you can ask here. We will clear your doubts