Reasoning Questions: Direction Sense Set 20

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com.Here we are creating Best question samples from Direction Sense test with explanation, which is common for IBPS, SBI, RBI, IPPB, LIC, SSC and other  competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

Direction

(Directions 1 – 5): Read the following information carefully and answer the questions that follow:
M % N means M is to the right of N at a distance of 1m.
M @ N means M is to the left of N at a distance of 1m.
M $ N means M is to the north of N at a distance of 1m.
M # N means M is to the south of N at a distance of 1m.
The persons are facing the south direction.

  1. A % B # C % D, then D is in which direction with respect to A?
    1) North
    2) South-East
    3) North-West
    4) South-West
    5) South
    Answer & Explanation
    Answer – 3) North-West
    Solution:
    Direction Q1
  2. A # B % C $ D, then D is in which direction with respect to A?
    1) North
    2) North-East
    3) South
    4) West
    5) South-West
    Answer & Explanation
    Answer – 4) West
    Solution:
    Direction Q2
  3. E $ F @ G # H, then H is in which direction with respect to E and what is distance between H and E?
    1) North, 1m
    2) South, 1m
    3) South-East, 1m
    4) East, 1m
    5) West, 1m
    Answer & Explanation
    Answer – 4) East, 1m
    Solution:
    Direction Q3
  4. 4. A # B % C $ D % E, then E is in which direction with respect to B?
    1) North
    2) South-West
    3) North-East
    4) South-East
    5) West
    Answer & Explanation
    Answer – 2) South-West
    Solution:
    Direction Q4
  5. P # R @ S @ Q $ T, Then R is in which direction with respect to Q and at what distance?
    1) North, 1m
    2) South, 2m
    3) West, 2m
    4) East, 2m
    5) North-East, 1m
    Answer & Explanation
    Answer – 3) West, 2m
    Solution:
    Direction Q5

(Directions 6 – 10): Read the following information carefully and answer the questions given below it:
Some numbers of bikes are parked in a linear row and all of them are facing in South direction.
Only three bikes are parked between M and N. Only two bikes parked between N and O. P is not an immediate neighbour of N. Q is third to the right of M. More than three bikes parked between M and R and R is to the right of M. There is no immediate neighbour of R and N. Less than five bikes parked between S and Q and R is to the left of S. Less than two bikes parked between Q and R. Less than two bikes parked between P and the bike which is parked on left extreme end and no less than 13 bikes parked between S and P. Each bike is moved facing South direction:
S is 4km east of R. Q is 2km north of R. M is 4km south of Q. N is 2km west of M. P is 6m east of N. O is 4km north of N.

  1. Who among the following parked on extreme right end?
    1) P
    2) N
    3) O
    4) S
    5) Cannot be determined
    Answer & Explanation
    Answer – 4) S
    Solution:
    Direction sense set 20 Q(6-10)Direction sense set 20 Q1(6-10)Direction sense set 20 Q2(6-10)
    Hence, S is parked on extreme right end of the line.
  2. What is the direction of bike P with respect to bike O?
    1) South – West
    2) South – East
    3) North – West
    4) North
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2) South – East
    Hence, bike P is in South – East direction with respect to bike O.
  3. How many bikes are parked in the line?
    1) 14
    2) 15
    3) 16
    4) 17
    5) 13
    Answer & Explanation
    Answer – 3) 16
    Hence, 16 bikes are parked in the line.
  4. Which of the following bikes are immediate neighbours of each other?
    1) S, O
    2) M, P
    3) P, O
    4) O, M
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3) P, O
    Hence, O and P are immediate neighbours of each other.
  5. What is the direction of bike S with respect to bike N?
    1) North – East
    2) South – West
    3) North
    4) South – East
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1) North – East
    Hence, bike S is in North – East direction with respect to bike N.