Reasoning Questions – Machine Input-Output Set 38

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Machine Input-output, which is common for all the IBPS, SBI , LIC, and other competitive exams. We have included questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

(Directions 1 – 5): A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and rearrangement.
Input: 32 69 56 88 47 94 54
Step I: 94 32 69 56 88 47 54
Step II: 94 69 56 88 47 54 32
Step III: 94 88 69 56 47 54 32
Step IV: 94 88 69 56 54 32 47
Step V: 94 88 69 56 32 47 54
Step V is the last step for the given input.
As per the rules followed in the above steps, answer the questions for the following input.

Input: 11 19 25 39 61 70 48 36

  1. Which of the following is the second last step?
    1) 70 61 48 39 11 19 25 36
    2) 39 61 48 70 25 11 19 36
    3) 70 61 48 39 36 11 19 25
    4) 39 48 61 70 25 19 11 36
    5) None of these
    Answer
    Answer – 3) 70 61 48 39 36 11 19 25
    Solution:
    By observing the given input and output, some numbers are arranged in descending order in left end and some numbers are arranged in ascending order in right end.. From one step to the next step one operation takes place.
    From input to step I, the largest number and second largest number is shifted to the left end.
    From step I to step II, the smallest number and second smallest number is shifted to the right end. This process is continued until we get the desired output.
    Input: 11 19 25 39 61 70 48 36
    Step I: 70 11 19 25 39 61 48 36
    Step II: 70 19 25 39 61 48 36 11
    Step III: 70 61 19 25 39 48 36 11
    Step IV: 70 61 25 39 48 36 11 19
    Step V: 70 61 48 25 39 36 11 19
    Step VI: 70 61 48 39 36 11 19 25
    Step VII: 70 61 48 39 11 19 25 36
  2. In a certain way if 70 is related to 19, 61 is related to 11, then which number is related to 36 in step V?
    1) 36
    2) 39
    3) 70
    4) 48
    5) 25
    Answer
    Answer – 4) 48
  3. How many numbers is/are between ‘61’ and ’11’ in the third last step?
    1) Zero
    2) One
    3) Two
    4) Three
    5) Four
    Answer
    Answer – 5) Four
  4. Complete the series based on the arrangement in step IV.
    70 61 39 __
    1) 19
    2) 25
    3) 11
    4) 36
    5) 48
    Answer
    Answer – 3) 11
  5. Which number is second to the left of the fifth number from the right in the last step?
    1) 61
    2) 48
    3) 25
    4) 11
    5) 19
    Answer
    Answer – 1) 61

(Direction 6 – 10): Study the following diagram and convert it into other diagram by implementing the instructions which is given in each step to get next step.
Machine Input Output Q(6-10)
Step 1:
The sum of the digits of the numbers in each box are executed and then multiplied by 4.
Step 2:
a) If the sum of the digits of the number in a box is a prime number, then the position of alphabet is added to the sum of digits and replaced by the alphabet occurring at that position as per English alphabetical order.
b) If the sum of the digits of the number in a box is not a prime number, then alphabet is replaced with an alphabet occurring at twice its position as per English alphabetical order.
Step 3 is coded in some special pattern.

As per the rules followed in the above steps, find out the appropriate steps for the given input and answer the given questions.

Machine Input

  1. Which of the following is opposite to the element 36X in step 1?
    1) 68H
    2) 52F
    3) 60Q
    4) 32P
    5) 20B
    Answer
    Answer – 2) 52F
    Solution:
    Machine Input Output Q1(6-10)
    Machine Input Output Q2(6-10)
    Machine Input Output Q3(6-10)
    Machine Input Output Q4(6-10)
  2. What is the sum of all the number of row 1 in step 3?
    1) 140
    2) 150
    3) 155
    4) 160
    5) 145
    Answer
    Answer – 5) 145
  3. Which of the following is the highest number in step 2?
    1) 60
    2) 52
    3) 36
    4) 68
    5) 32
    Answer
    Answer – 4) 68
  4. Which element comes in step 1 in the 2nd column and 1st row?
    1) 20B
    2) 41B
    3) 26P
    4) 36X
    5) 52F
    Answer
    Answer – 1) 20B
  5. Which element comes in step 2 in 1st column and 3rd row?
    1) 52M
    2) 36V
    3) 68P
    4) 8N
    5) 32U
    Answer
    Answer – 3) 68P
Comments