Reasoning Questions: Ranking And Position Set 13

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Ranking and Position with explanation, which is common for competitive exams!!!

Questions Penned by Yogit

Direction: Q(1 – 5) Answer the following question based on the sequence given below
Q M 9 * S 0 2 M + R % 5 C & X @ 3 1 E P L Z $ J 6 α

  1. If all numbers and symbols are dropped from the above sequence then find the character that is 7th from the right end.
    a) S
    b) R
    c) X
    d) C
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – d) C
    Explanation :
    QMSMRCXEPLZJ (after removing numbers and symbols)
  2. How many such numbers are there in the above sequence which is immediately followed by vowels and immediately preceded by consonants.
    a) one
    b) two
    c) three
    d) four
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – e) None of these
    Explanation :
    There is no such number
  3. How many such symbols are there which are immediately preceded by number and immediately followed by letter.
    a) more than three
    b) one
    c) two
    d) three
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  b) one
    Explanation :
    9*S – Only one such combination is present
  4. If orders of first ten characters are reversed, then what will be the 7th to the left of 13th from the left end?
    a) M
    b) S
    c) *
    d) 0
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – b) S
    Explanation :
    R + M 2 0 S * 9 M Q  % 5 C & X @ 3 1 E P L Z $ J 6 α . C is 13th from the left end and S is 7th to the left of C
  5. Four of the following are alike in some manner, then find the odd one.
    a) Q9S
    b) M5R
    c) @1E
    d) XEB
    e) 2%+
    Answer & Explanation
    Answer – c) @1E
    Explanation :
    Every sequence follows- +2, +2

Direction: Q(6 – 10) Answer the following question based on the sequence given below
A 4 N P # E 2 R % 9 C T 6 D @ J L * F 1 H S & 3 G + U ?

  1. If all the numbers after vowels or symbols get squared, then find the sum of squares of such numbers.
    a) 100
    b) 107
    c) 110
    d) 120
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – c) 110
    Explanation :
    Such numbers are 4, 2, 9 and 3. So 16 + 4 + 81 + 9 = 110
  2. How many such symbols are there which is immediately followed by number or immediately preceded by vowels?
    a) more than three
    b) one
    c) two
    d) three
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – d) three
    Explanation :
    %9, &3 and U?
  3. In the above sequence if the position of R and H are interchanged then what is 4th to the right of 7th from the left of R.
    a) *
    b) F
    c) 1
    d) H
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – a) *
    Explanation :
    After changing the position of R and H, D is 7th to the left of R and * is 4th to the right of D.
  4. If all the symbols from the above sequence is dropped, then find out how many numbers are there which are immediately preceded by vowels?
    a) more than three
    b) two
    c) three
    d) four
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  b) two
    Explanation :
    A4 and E2
  5. Four of the following are alike in certain ways, then find the odd one out?
    a) AN4
    b) ER2
    c) C6T
    d) FIH
    e) GU+
    Answer & Explanation
    Answer – d) FIH
    Explanation :
    each sequence follows this pattern  +2, -1