Reasoning Questions: Ranking And Position Set 14

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Ranking and Position with explanation, which is common for competitive exams!!!

Questions Penned by Yogit

Q(1 – 5) Study the following numbers and answer the following questions:-

                                     738 429 273 894 841 325

  1. If first and last number of the above numbers are interchanged then which among the following is the highest number?
    a) 924
    b) 738
    c) 429
    d) 325
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – c) 429
    Explanation :
    After changing the digits, we got 837 924 372 498 148 523
  2. Which of the following will be the second digit of the fourth number from the top when they are arranged in descending order, after the first digit is changed to its next higher digit.
    a) 3
    b) 9
    c) 2
    d) 5
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – c) 2
    Explanation :
    Number in descending order- 994 941 838 529 425 373
  3. What is the difference between the first digit of the highest number and lowest number after the positions of first two digit in each number is reversed.
    a) 3
    b) 4
    c) 5
    d) 7
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – d) 7
    Explanation :
    After changing the digits – 378 249 723 984 481 235
    so difference = 9 – 2 = 7
  4. Which of the following will be the last digit of the second lowest number after the positions of digit is reversed in each number?
    a) 3
    b) 4
    c) 2
    d) 5
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – c) 2
    Explanation :
    837 924 372 498 148 529
  5. Which of the following number retains the same position as earlier when all the numbers are arranged in descending order after the position of the digit is reversed?
    a) 738
    b) 429
    c) 894
    d) 325
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – c) 894
    Explanation :
    924 837 523 498 371 148 (after rearrangement)

Q (6 –10) Study the following numbers and answer the following questions:-
                                     427 623 814 511 249 709

  1. Which of the following is the second highest number when the first and the second digits get interchanged?
    a) 247
    b) 263
    c) 623
    d) 151
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – c) 623
    Explanation :
    after interchange – 247 263 184 151 429 079
  2. How many numbers are there in between 427 and 249 when the digits within the number get reversed and arranged in ascending order.
    a) none
    b) one
    c) two
    d) three
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – b) one
    Explanation :
    After arrangement- 115 326 418 724 907 942
  3. If one is added to the first digit of every number and then first and second digit got interchanged then which among the following is the highest number?
    a) 249
    b) 623
    c) 511
    d) 709
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – a) 249
    Explanation :
    After adding one and interchanging first and second digit-
    257 273 194 161 439 089
  4. What is the difference between the first digit of the highest number and second lowest number after the positions of first two digits in each number is reversed
    a) 2
    b) 3
    c) 4
    d) 5
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – b) 3
    Explanation :
    247 263 184 151 429 079
    so difference = 4 -1  = 3
  5. If all the numbers are written in reverse order, then what is the product of the first digit of highest number and third digit of lowest number?
    a) 40
    b) 45
    c) 58
    d) 64
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – b) 45
    Explanation :
    after arrangement – 724 326 418 115 942 907
    So product = 9*5 = 45