Reasoning Questions: Ranking And Position Set 16

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Ranking and Position with explanation, which is common for competitive exams!!!

Questions Penned by Yogit

Direction: Q(1 –5) Answer the following questions based on the arrangement given below:-

                       A D 4 R % G 1 # O I + F E 2 M S 5 $ Q @ L 0 C & 8 S X

  1. How many such numbers are there which are immediately preceded by letter and immediately followed by symbol?
    a) more than three
    b) one
    c) two
    d) three
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – c) two
    Explanation :
    G1# and S5$
  2. How many symbols are there which are immediately followed by numbers and immediately preceded by letter?
    a) None
    b) one
    c) two
    d) three
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – b) one
    Explanation :
    C&8
  3. Which element is third to the left of the eight from the right end?
    a) 5
    b) S
    c) M
    d) F
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – a) 5
    Explanation :
    Third to the left of the eight from the right end – 5
  4. If all the numbers are dropped from the above the sequence then which element is eight to the right of seventh from the left end
    a) C
    b) @
    c) $
    d) Q
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – d) Q
    Explanation :
    A D R % G # O I + F E M S $ Q @ L C & S X
  5. Four of the following are alike in some manner, find the odd one out?
    a) AXS
    b) 48&
    c) DS8
    d) %X8
    e) R&C
    Answer & Explanation
    Answer – d) %X8
    Explanation :
    First word from the left and first and second from the right end
    similarly, second letter from the left end and second and third from the right end

Direction: Q(6 –10) answer the following questions based on the arrangement given below:-
                            A K 0 # D @ G M & U 2 N B 5 S Y % S 9 L E R µ 6

  1. How many such vowels are there which are immediately followed by number and preceded by either number or symbol?
    a) more than three
    b) one
    c) two
    d) three
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – b) one
    Explanation :
    &U2
  2. How many such symbols are there which are immediately followed by numbers and preceded by letter?
    a) none
    b) one
    c) two
    d) three
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – b) one
    Explanation :
    R µ 6
  3. If all the numbers in the above sequence is multiplied by itself, then what is the difference between the highest and second lowest number?
    a) 67
    b) 79
    c) 77
    d) 45
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – c) 77
    Explanation :
    numbers are – 0, 4, 25, 81, 36
    so difference = 81 – 4 = 77
  4. If all the symbols from the above sequence is dropped, then find out how many numbers are there which are immediately preceded by vowels?
    a) more than three
    b) one
    c) two
    d) three
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – b) one
    Explanation :
    A K 0 D G M U 2 N B 5 S Y S 9 L E R 6
    U2 is the only number preceded by vowel
  5. If orders of first ten characters are reversed, then what will be the 7th to the left of 13th from the left end?
    a) M
    b) 2
    c) D
    d) #
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – c) D
    Explanation :
    U & M G 2 D # 0 K A 2 N B 5 S Y % S 9 L E R µ 6

Note: Dear Readers if you have any doubt in any chapter in Reasoning you can ask here. We will clear your doubts