Reasoning Questions: Ranking And Position Set 17

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Ranking and Position with explanation, which is common for competitive exams!!!

Questions Penned by Yogit

Direction: Q(1 –5) Answer the following questions based on the arrangement given below:-
                                      235 762 198 438 623 911

  1. If the position of the first and second digits are interchanged then what is the difference between the highest and second lowest number?
    a) 555
    b) 655
    c) 455
    d) 755
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – b) 655
    Explanation :
    325 672 918 348 263 191
    so, difference = 918 – 263 = 655
  2. If all the digit in the numbers are written in reverse order then which number is the third largest number?
    a) 762
    b) 135
    c) 235
    d) 623
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – c) 235
    Explanation :
    532 267 891 834 326 119
  3. If all the numbers are arranged in ascending order then, then position of how many numbers remains unchanged?
    a) none
    b) one
    c) two
    d) three
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – b) one
    Explanation :
    only 911
  4. If the digits of all numbers are added then which number is the largest among them?
    a) 235
    b) 762
    c) 198
    d) 911
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – c) 198
    Explanation :
    198 = 18 highest among all
  5. If 100 is subtracted from all the numbers and then the number obtained are written in reverse order, then the lowest number is-
    a) 235
    b) 198
    c) 911
    d) 623
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – c) 911
    Explanation :
    After subtracting hundred we get –
    135 662 098 338 523 811
    And after arranging in reverse order-
    531 266 890 833 325 118
    118 – Lowest number so answer is 911

Q(6-10) Study the following pattern and answer the questions below: –

               1 W E 3 $ R T % M 9 4 L S C & F J 2 @ U P 7 D 5 * 0 Z C ? 

  1. How many such numbers are there which are immediately followed by letter and immediately preceded by symbol?
    a) more than three
    b) one
    b) two
    d) three
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – b) one
    Explanation :
    *0Z
  2. How many such symbols are there which are immediately followed by number and immediately preceded by letter?
    a) none
    b) one
    c) two
    d) three
    e) more than three
    Answer & Explanation
    Answer – a) none
    Explanation :
    No such arrangement is possible
  3. If all the numbers and vowels are dropped in the above pattern then which is 9th form the left end?
    a) C
    b) L
    c) S
    d) &
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – a) C
    Explanation :
     W $ R T % M L S C & F J  @  P  D  *  Z C ?
  4. Which among the following is third to the right of ninth from the right end?
    a) *
    b) D
    c) 5
    d) 0
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – c) 5
    Explanation :
    1 W E 3 $ R T % M 9 4 L S C & F J 2 @ U P 7 D 5 * 0 Z C ?
    Ninth from the right end = P, so third to the right of P = 5
  5. Four of the following are alike in some manner, find the odd one?
    a) 1EW
    b) 50*
    c) M49
    d) SCF
    e) PD7
    Answer & Explanation
    Answer – d) SCF
    Explanation :
    +2 and then -1 pattern is followed

Note: Dear Readers if you have any doubt in any chapter in Reasoning you can ask here. We will clear your doubts