Reasoning Questions – Ranking And Position Set 22

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Ranking and Position with explanation, which is common for competitive exams!!!

(Directions 1 – 4): Study the following information and answer the given questions.
There are eight boxes arranged one above another in such a way that the box at the bottom is numbered 1 and the topmost box is numbered 8. They were in different colours viz. Yellow, Red, Blue, Pink, Brown, Green, Black and White but not necessarily in the same order. Each box contains different number of candies and will expire in different years viz. 2017, 2018, 2020, 2022, 2024, 2025, 2026 and 2028. The number of candies in each box is a prime number between 60 and 100. Not more than one box has same number of candies.
There are two boxes kept between yellow and red coloured box and neither of them kept at the top or bottom. The difference between the number of candies in yellow coloured box and the box which expires in 2018 is same as the difference between the boxes which expires in 2022 and 2025. The boxes which expire in leap year were kept at the odd numbered position but not on 3rd position. Pink coloured box has 10 candies more than blue coloured box and both were placed one above another. The boxes with least number of candies and highest number of candies were kept one above another. The white coloured box will expire in 2020. The difference between number of candies in the boxes which is at the bottom and topmost is 10 and either of them has least number of candies. Yellow coloured box is first to expire and red coloured box is last to expire. The green box is kept at 5th position from the bottom. The boxes which expire in odd numbered year were kept one above another. The black coloured box has 10 candies more than the box which expires first. Number of boxes above pink box is as same as the number of boxes below black coloured box. The box which has 2nd highest number of candies lies on odd numbered position. The difference between number of candies which expires in 2018 and 2028 is 14.

  1. Which of the following box expire in 2022?
    1) Brown
    2) The box which has 67 candies
    3) The box at position 2nd
    4) Yellow
    5) None of these
    Answer
    Answer – 3) The box at position 2nd
    Solution:
    Colour – Yellow, Red, Blue, Pink, Brown, Green, Black and White
    Years – 2017, 2018, 2020, 2022, 2024, 2025, 2026 and 2028
    Prime number between 60 and 100 – 61, 67, 71, 73, 79, 83, 89, 97
    Ranking and postion Q(1-5)Ranking and postion Q(1-5)Ranking and postion Q1(1-5)Ranking and postion Q2(1-5)Ranking and postion Q3(1-5)Ranking and postion Q4(1-5)
  2. How many boxes are present between brown box and the box which have 73 candies?
    1) None
    2) One
    3) Two
    4) Three
    5) Four
    Answer
    Answer – 4) Three
  3. Which of the following box is at position 7th?
    1) Brown
    2) The box which expires in 2026
    3) The box which have 73 candies
    4) Red
    5) The box which expires in 2022
    Answer
    Answer –  4) Red
  4. What is the sum of candies at position 4th and 6th?
    1) 144
    2) 156
    3) 152
    4) 162
    5) 150
    Answer
    Answer – 2) 156

(Directions 5 – 7): Study the following information and answer the given questions.
There are five units i.e. 1, 2, 3, 4 and 5. Each unit has a different height. Also each unit contains books and boxes. Unit 2 is above unit 1 and unit 3 is above unit 2 and so on. Every unit belongs to different cities i.e. Delhi, Mumbai, Chennai, Pune and Bhopal. The total height of all five units is equal to 252 ft.
Total height of unit is equal to the total height of books plus total height of boxes in each unit. Height of books is not equal to height of boxes unless specified. The books belongs to Chennai is even unit. The total height of unit 1 is 75 ft. Pune is not unit 1. The total height of unit which belongs to Pune is 55ft. There is only one gap between Mumbai and Chennai. The height of boxes and height of books in unit 3 is equal. The height of books in unit 2 is not less than 30 ft. The books in unit 4 are four more than books, which is in unit 3. The total height of Chennai is not 37ft. The total height of unit which contains 37 ft is not taking the place which is immediately above a unit which contains 20 ft more than the unit which belongs to Pune. The height of boxes in unit 2 is 23 ft. Unit belongs to Bhopal does not contain the equal height of books and boxes. The total height of unit 2 is an odd number and height is more than 50 ft and less than 55ft. Unit 1 contains 23ft height of boxes more than unit 4 contains height of boxes and unit 5 contains 7ft height of books less than unit 1 contains.

  1. Unit 4 belongs to which city?
    1) Pune
    2) Delhi
    3) Chennai
    4) Mumbai
    5) Bhopal
    Answer
    Answer – 4) Mumbai
    Explanation:
    Ranking and postion Q(6-10)Ranking and postion Q1(6-10)Ranking and postion Q2(6-10)Ranking and postion Q3(6-10)
  2. Which unit has lowest height of boxes?
    1) Unit 1
    2) Unit 2
    3) Unit 3
    4) Unit 4
    5) Unit 5
    Answer
    Answer –  3) Unit 3
  3. What is the sum of height of boxes of unit 3 and height of books of unit 5?
    1) 47
    2) 44
    3) 39
    4) 70
    5) None of these
    Answer
    Answer – 2) 44

(Directions 8 – 10): Read the following information carefully and answer the questions given below it:

Twelve persons are sitting in a row and facing north. These persons are living in the hostel in six rooms numbered 1, 2, 3, 4, 5 and 6. Each room is coloured with different colours viz. blue, green, yellow, orange, pink and white but not necessarily in the same order. In each room only two persons live. The pink room has on odd number but it is not room 3. The blue room is even numbered. The number of persons who sit on the left side of A is one less than the number of persons who sit on the right side of A. A, B, H, I, K and L are the only males in the group. There are more than two persons between B and C who sits to the left of D. B sits on the left side of E. A and B share a room. C’s roommate is not D. G does not sit on the extreme ends. E does not live in room 6 which is yellow in colour. Neither room 5 nor room 4 is blue or orange. There are four persons between F and H. There are two persons between I and D. Neither J nor K is the neighbour of E. G lives in room 5 with D. F’s roommate is not J. There are four persons between D and L who do not sit to the left of A. There are only two persons who sit to the left of E. I live in green room whereas D lives in white room. J does not live in room 3. K’s room is blue. There is one person between A and F. A is not the immediate neighbour of E. F is the immediate neighbour of E. Female rooms are odd numbered while male rooms are even numbered.

  1. Which of the following statement is definitely false?
    1) A and B accommodate in yellow room.
    2) H accommodate either in blue or green room
    3) C is accommodated either in pink or orange room
    4) L is accommodated in room 2
    5) None
    Answer
    Answer – 5) None
    Explanation:
    Ranking and postion Q(8-10)Ranking and postion Q1(8-10)Ranking and postion Q2(8-10)Ranking and postion Q3(8-10)Ranking and postion Q4(8-10)
  2. How many persons sit between G and H?
    1) Four
    2) Five
    3) Six
    4) Two
    5) None
    Answer
    Answer – 3) Six
  3. The hostel room of how many persons are not known?
    1) None
    2) One
    3) Two
    4) Three
    5) Four
    Answer
    Answer – 5) Four
error: Alert: Content is protected !!