Reasoning Questions: Ranking And Position Set 23

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Ranking and Position with explanation, which is common for competitive exams!!!

(Directions 1 – 5): Study the following information and answer the given questions.

A teacher teaches five different subjects viz. English, Economics, Punjabi, Science and Hindi in a school but not necessarily in same order. The teacher took classes at different timing in a single day. The duration of his classes with the students is different. The total duration of classes is of 11 hour. There is no gap between any classes and the duration of meeting either full hour or half an hour but not in one third or one fourth. Economics class is from 12:30 to 3pm.The Hindi class took place immediate before or immediate after the economics class. The Hindi class is of three hours. The duration of Science class is more than duration of Punjabi class by 1 hour. Science class is held just after the Punjabi class. The Science class is not held at the last. The English class is held before the Economics class but not immediate before. The duration of English class is of 1.5 hours. The Punjabi class is held after 6:00 am.

  1. Which class took place from 3:00 – 6:00 P.M.?
    1) English
    2) Economics
    3) Punjabi
    4) Science
    5) Hindi
    Answer
    Answer – 5) Hindi
    Solution:
    Ranking Q(1-5)
    Ranking Q1(1-5)
    Ranking Q2(1-5)
    Ranking Q3(1-5)
    Hence, Hindi class took place from 3:00 – 6:00 P.M.
  2. Which class took place after the English class?
    1) Hindi
    2) Economics
    3) Punjabi
    4) Science
    5) Cannot be determined
    Answer
    Answer – 3) Punjabi
    Hence, Punjabi class took place after English class.
  3. What is the duration of Punjabi class?
    1) 1 hr
    2) 2 hr
    3) 1.5 hr
    4) 2.5 hr
    5) 3 hr
    Answer
    Answer – 3) 1.5 hr
    Hence, duration of Punjabi class is 1.5 hour.
  4. How many classed took place between English and Hindi?
    1) None
    2) One
    3) Two
    4) Three
    5) Cannot be determined
    Answer
    Answer – 4) Three
    Hence, three classes took place between English and Hindi.
  5. What is the total time slot of Economics and Science class?
    1) 5 hr
    2) 2.5 hr
    3) 4 hr
    4) 4.5 hr
    5) 3 hr
    Answer
    Answer – 1) 5 hr
    Hence, total time slot of Economics and Science class is 5 hr.

(Directions 6 – 10): Study the following information and answer the given questions.

There are eight friends in a group M, N, O, P, Q, R, S and T. They have their birthdays in one of the following months – March, June, November and December. In each month there are two birthdays. The birthdays are either on 16th or 25th of any given month.
O and Q have birthdays in month having 31 days. There are at least two birthdays between M and T. M does not have birthday in March. N has birthday in November. T’s birthday is immediately after N’s. Q’s birthday is not on 16th of any month. N’s birthday is somewhere after O’s. There are two birthdays between O and P. N and Q have birthday on same date. Similarly, M and S have birthdays on same date. P and T do not have birthdays on same date. R does not like December month.

  1. Who among the following has birthday on 25th of June?
    1) O
    2) P
    3) R
    4) S
    5) T
    Answer
    Answer – 2) P
    Person – M, N, O, P, Q, R, S and T
    Months – March, June, November and December
    Date – 16th or 25th
    Ranking Q(6-10)
    Ranking Q1(6-10)
    Hence, P has birthday on 25th of June.
  2. How many persons have birthday between O and T?
    1) One
    2) Two
    3) Three
    4) Four
    5) Five
    Answer
    Answer – 5) Five
    Hence, five persons have birthdays between O and T.
  3. M has birthday on which date?
    1) 25th November
    2) 16th December
    3) 25th June
    4) 16th November
    5) None of these
    Answer
    Answer – 5) None of these
    Hence, M has birthday on 16th June.
  4. Four of the following are alike in a certain way and form a group. Which of the following does not belong to that group?
    1) O
    2) Q
    3) P
    4) R
    5) T
    Answer
    Answer – 3) P
    Hence, except P all have birthdays in the month having 31 days.
  5. Who among the following have birthday in June?
    1) R
    2) S
    3) T
    4) M
    5) N
    Answer
    Answer – 4) M
    Hence, M has birthday in June.