Reasoning Questions :Ranking And Position Set 19

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Ranking and Position with explanation, which is common for competitive exams!!!

Directions(Q.No: 1-5)Study the following arrangement to answer the given questions

F 8Z*Q A $ K 2 P 5 E © N 1 W @ Y3M # 6 & V %9 RU !4D 

  1. How many such vowels are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by consonant and immediately followed by symbol ?
    1.One
    2.Two
    3.Three
    4.More than four
    5.None
    Answer & Explanation
    Answer – 2.Two
    Explanation :
    Q A $, RU !
  2. If all the symbols are dropped from the above arrangement, which of the following will be the eighteenth from the left end?
    1.9
    2.R
    3.V
    4.3
    5.6
    Answer & Explanation
    Answer – 3.V
    Explanation :
    F 8ZQ A K 2 P 5 E N 1 W Y3M 6 V 9 R U 4D
  3. Four of the following five are alike in a certain way based on their positions in the above arrangement and so form a group. Which is the one does not belong to that group?
    1.2Q8
    2.15K
    3.31E
    4.631
    5.963
    Answer & Explanation
    Answer – 4.631
    Explanation :
    2 -4 Q -3 8
    1 -4 5 -3 K
    3 -41 -3 E
    6 -4 Y -3 1
  4. Which of the following is the seventh to the right of the fourteenth from the right end of the above arrangement?
    1.V
    2.R
    3.%
    4.9
    5.U
    Answer & Explanation
    Answer – 3.%
    Explanation :
    14 R – 7 R = 7 R
    F 8 Z * Q A $ K 2 P 5 E © N 1 W @ Y 3 M # 6 & V % 9 R U ! 4 D
  5. Which of the following is fourth to the left of the eighth to the right of ‘W’?
    1.6
    2.3
    3.M
    4.E
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3.M
    Explanation :
    4th to the left of the 8th to the right of ‘Z’ –>4th to the right of W – i.e “M”

Direction: Q(6 –10) Answer the following questions based on the arrangement given below:-
                                      586 425 632 364 218 813

  1. What will be the resultant number if the second digit of the second lowest number is divided by the third digit of the highest number?
    1.2
    2.3
    3.5
    4.10
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1.2
    Explanation :
    The highest number is 813.
    The third digit of the highest number is 3.
    The second lowest number is 364.
    The second digit of the second lowest number is 6.
    Now, the required resultant = 6 ÷ 3 = 2.
  2. If the position of the first and second digits are interchanged then what is the difference between the highest and second lowest number?
    1.420
    2.582
    3.673
    4.545
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3.673
    Explanation :
    856 245 362 634 128 183
    856 – 183 = 673
  3. If all the digits in each of the numbers are arranged in ascending order within the number, what will be the difference between the second highest and second lowest number?
    1.218
    2.220
    3.208
    4.225
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3.208
    Explanation :
    568 245 236 346 128 138
    346 – 138 = 208
  4. If 1 is added to the first digit and 2 is subtracted from the last digit of each of the numbers and then the digits in each of the numbers are arranged in descending order within the number, then what will be the difference between the second digit of the second highest number and the third digit of the lowest number?
    1.2
    2.4
    3.6
    4.8
    5.10
    Answer & Explanation
    Answer – 2.4
    Explanation :
    1 is added to 1st digit and 2 sub from last digit :684 523 730 462 316 911
    Descending Order :864 532 730 642 631 911
    Difference = 6 – 2 = 4
  5. If 1 is added to the last digit of each of the numbers then how many numbers thus formed will be divisible by three?

    1.One
    2.Two
    3.Three
    4.Four
    5.More than four
    Answer & Explanation
    Answer – 3.Three
    Explanation :
    587 426 633 365 219 814
    426, 633, 219 are divisible by three.