Reasoning Questions: Seating Arrangement Set 50

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Seating Arrangements with explanation, which is common for competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

I. Study the following information carefully to answer the given questions.

Ten persons from ten different countries viz. Denmark, Japan, Pakistan, India, Mauritius, Canada, Hungary, Bangladesh, Russia and Singapore are sitting in two parallel rows containing five people each, in such a way that there is an equal distance between adjacent persons. In row 1- A, B, C, D and E are seated and some of them are facing South and some of them are facing North. In row 2 – P, Q, R, S and T are seated and some of them are facing South and some of them are facing North. Therefore in the given seating arrangement, each member seated in a row either faces another member of the other row or seated behind each other.(All the information given above does not necessarily represent the order of seating in the final arrangement.)

S is not from Pakistan. D is neither from Mauritius nor from Canada. P sits immediate right of the person from Russia. R sits one of the extreme ends of the line and from Russia. C sits third to the right of person from Japan. P does not face A and faces south direction. The person from Denmark sits exactly between the persons from Singapore and Mauritius. The person from Canada faces the person from Singapore. T faces North Direction and sits immediate left of Q. Only one person sit between the persons from Pakistan and India. The person from India sits to the immediate right of Q, who seated exactly in the middle of the row. P faces one of the immediate neighbors of the person from Japan. D faces one of the immediate neighbors of the person from Pakistan. Only One person sits between the person from Russia and Q. C sits to the immediate right of the person who faces S. Only two people sit between C and E. S is neither from Denmark nor from Bangladesh. The person from Mauritius sits second to the right of the one who faces North Direction. One of the immediate neighbors of the person from Mauritius behind the person from Pakistan. A faces the opposite direction to the person from Hungary.

Explanation
Explanation-
  1. Who amongst the following faces the person from Canada?
    A. The person from Denmark
    B. D
    C. The person from Mauritius
    D. The person from Russia
    E. B or E
    Answer
    Answer – B. D
  2. T is from which of the following Countries?
    A. Pakistan
    B. India
    C. Hungary
    D. Russia
    E. Mauritius
    Answer
    Answer – A. Pakistan
  3. Which of the following is true regarding C?
    A. C faces south direction.
    B. None of the given options is true
    C. C is from Bangladesh
    D. The person from India faces C
    E. The person from Hungary is an immediate neighbor of C
    Answer
    A. C faces south direction.
  4. R is related to India in the same way as C is related to Mauritius based on the given arrangement, To who amongst the following is T related to the following same pattern?
    A. Denmark
    B. Sri Nagar
    C. Pakistan
    D. Russia
    E. Canada
    Answer
    Answer – E. Canada
  5. Who amongst the following sit at extreme end of the row?
    A. The person from Denmark and R
    B. The persons from Bangladesh and A
    C. D and the person from Japan
    D. The persons from Canada and Pakistan
    E. A, E
    Answer
    Answer – 3. D and the person from Japan

II. Study the following information carefully to answer the given questions.

Ten persons – P, Q, R, S, T, U, V, W, X and Y are sitting in two rows with five persons in each row. In Row – 1, the persons are facing south and in Row – 2, the persons are facing north. Each person in row one faces a person from the other row. All of them have a laptop of different companies, viz  HP, Lenovo, Acer, Dell,  Sony, Samsung, TOSHIBA, Apple, Asus and HCL but not necessarily in the same order.

R owns TOSHIBA. The one who likes Dell sits opposite to the one who is second to the right of Q. X does not like HCL. T sits opposite to the one who sits second to the left of the person who owns Acer. There is only one person stands between Q and R. The persons who like Sony and Samsung sit opposite each other. U sits opposite to P, who owns HP. The one who owns Lenovo sits opposite the one who owns Apple. Y is not facing the north but sits third to the left of V, who owns Lenovo. T sits at one of the ends of the row and owns Samsung. The one who owns Apple is on the immediate right of S, who does not own HCL. The persons who own Acer and Dell are not facing the north direction. 

Explanation
Explanation-
  1. S owns which of the following brand of laptop?
    A. Asus
    B. Apple
    C. Sony
    D. TOSHIBA
    E. None of the above
    Answer
    Answer – A. Asus
  2. How many persons sit between S and R?
    A. One
    B. Two
    C. Three
    D. Can’t be determined
    E. None of the above
    Answer
    Answer – B. Two
  3. Which of the following statements is/are true?
    A. W owns HCL and sits at one of the ends of the row.
    B. U sits on the immediate left of the one who owns Lenovo.
    C. The one who owns Asus sits on the immediate left of the one who owns HCL.
    D. Only (A) and (B)
    E. Only (B) and (C)
    Answer
    Answer – D. Only (A) and (B)
  4. Four of the following five are alike in a certain way and hence form a group. Which one of the following does not belong to that group?
    A. W, S
    B. U, P
    C. V, P
    D. X, R
    E. V, Q
    Answer
    Answer – C. V, P
  5. Who among the following sit at the extreme ends of the row?
    A. Y, X
    B. W, T
    C. W, R
    D. S, U
    E. None of the above
    Answer
    Answer – B. W, T