Reasoning Questions: Seating Arrangement Set 51

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Seating Arrangements with explanation, which is common for competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

I. Study the following information carefully to answer the given questions.

Ten persons from ten different countries viz. Mumbai, Chennai, Bengaluru, Kolkatta, Pune, Hyderabad, Jaipur, Ahmedabad, Surat and Kochi are sitting in two parallel rows containing five people each, in such a way that there is an equal distance between adjacent persons. In row 1- A, B, C, D and E are seated and some of them are facing South and some of them are facing North. In row 2 – P, Q, R, S and T are seated and some of them are facing South and some of them are facing North. Therefore in the given seating arrangement, each member seated in a row either faces another member of the other row or seated behind each other.(All the information given above does not necessarily represent the order of seating in the final arrangement.). Each person stays in ten different floors numbered 1 to 12.(From Ground floor to Top floor)

There is only one floor between the person from Mumbai and the person from Pune. S is not from Bengaluru. D is neither from Pune nor from Hyderabad. P sits immediate right of the person from Surat. R sits one of the extreme ends of the line and from Surat. C sits third to the right of the person from Chennai. P does not face A and faces south direction. The person from Mumbai sits exactly between the persons from Kochi and Pune. The person from Hyderabad faces the person from Kochi. The person from Surat stays on the odd numbered floor. T faces North Direction and sits immediate left of Q. Only one person sit between the persons from Bengaluru and Kolkatta. The person from Kolkatta sits to the immediate right of Q, who seated exactly in the middle of the row. P faces one of the immediate neighbors of the person from Chennai. D faces one of the immediate neighbors of the person from Bengaluru. The person from Kochi stays on the top floor. Only One person sits between the person from Surat and Q. C sits to the immediate right of the person who faces S. The person from Hyderabad stays on the 4th floor. Only two people sit between C and E. S is neither from Mumbai nor from Ahmedabad. The person from Pune sits second to the right of the one who faces North Direction. One of the immediate neighbors of the person from Pune behind the person from Bengaluru. A faces the opposite direction to the person from Jaipur. The persons from Bengaluru, Jaipur and Kolkatta stay on the consecutive floors. The floor number of the person from Chennai is the double of the floor number of the person from Surat. The floor number of the B is the square of the floor number of P. Neither E nor A stays on floor numbered 6. 

Explanation
Explanation-
  1. Who amongst the following faces the person from Hyderabad?
    A. The person from Mumbai
    B. D
    C. The person from Pune
    D. The person from Surat
    E. B or E
    Answer
    Answer – B. D
  2. T stays on which of the following floors?
    A. 1
    B. 2
    C. 4
    D. 6
    E. 8
    Answer
    Answer – A. 1
  3. Which of the following is true regarding C?
    A. C faces south direction.
    B. None of the given options is true
    C. C is from Bangladesh
    D. The person from India faces C
    E. The person from Hungary is an immediate neighbor of C
    Answer
    A. C faces south direction.
  4. R is related to Kolkatta in the same way as C is related to Pune based on the given arrangement, To who amongst the following is T related to the following same pattern?
    A. Mumbai
    B. Sri Nagar
    C. Bengaluru
    D. Surat
    E. Hyderabad
    Answer
    Answer – E. Hyderabad
  5. Who amongst the following sit at extreme ends of the row?
    A. The person stays on 8th floor and R
    B. The persons from Ahmedabad and A
    C. D and the person stays on 10th floor
    D. The persons from Hyderabad and Bengaluru
    E. A, E
    Answer
    Answer – C. D and the person stays on 10th floor

II. Study the following information carefully to answer the given questions.

Ten friends are sitting in two parallel rows of six seats each. One seat is vacant in each row. M, N, O, P and Q are sitting in row-1 facing South. D, E, F, G and H are facing North. Each likes a different Chocolate i.e. 5star, Dairy Milk, Munch, Kitkat, Perk, Snickers, Bourneville, Gems, Eclairs and Galaxy. Each person has different number of their favourite chocolates – 2, 3, 4, 6, 7, 8, 9, 11, 15 and 16.

The difference between the chocolates hold by N and O is 3. G sits third to the right of F and likes Kitkat. Only two people sit between E and the vacant seat. E does not like Perk or Munch Chocolate. Q is not an immediate neighbour of O. N likes Galaxy. The persons who sit at the extreme end of the line have chocolates in consecutive order. Neither E nor H has 8 chocolate. One of the neighbors of vacant seat in both rows have chocolates in odd number. The one who likes Munch Chocolate faces the one who likes Gems. The one who likes Munch sits opposite to the one who sits third right of the person who sits opposite to G. O is not an immediate neighbour of P. H, who likes neither Perk nor Snickers, does not face the vacant seat. Neither G nor F sits at any of the extreme ends of the row. P faces F. Vacant seats are not opposite to each other. Two seats are there between O and N, who sits third right of the one who likes Bournville. The one who likes Eclairs Chocolate faces the one who likes Kitkat. The persons who like the 5star and Gems are adjacent to each other. Vacant seat of row – 1 is not an immediate neighbour of P. E sits at one of the extreme ends of the row. F does not like 5star and Gems. Vacant seat of row-1 does not face G who doesn’t sit at any of the extreme ends of the row. The person who likes 5star has 3 chocolates. The total number of chocolates hold by Q is the half of the total number of chocolates hold by H. The total numbers of chocolates hold by M, F and G is the Square of the total number of chocolates hold by P, Q and M respectively. Neither P nor G has 4 chocolate.

Explanation
Explanation-
  1. In the given arrangement, if two people come and sit to the immediate left of E, how many people will sit between D and E?
    A. Two
    B. Three
    C. Four
    D. More than four
    E. One
    Answer
    Answer – B. Three
  2. Who amongst the following sits third to the right of F?
    A. The one who likes Kitkat
    B. E
    C. Other than those given as options
    D. D
    E. The one who likes Perk
    Answer
    Answer – A. The one who likes Kitkat
  3. Which of the following faces the vacant seat of Row – 1?
    The one who likes Kitkat
    B. E
    C. Other than those given as options
    D. F
    E. The one who has 15 chocolate
    Answer
    Answer – E. The one who has 15 chocolate
  4. Four of the following five are alike in a certain way based upon their seating arrangement and so form a group. Which of the following does not belong to the group?
    A. QE
    B. ND
    C. HO
    D. PG
    E. FP
    Answer
    Answer – E. FP
  5. Who among the following has 11 chocolate?
    A. Q
    B. N
    C. D
    D. E
    E. None of the above
    Answer
    Answer – B. N