Reasoning Questions: Seating Arrangement Set 52

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Seating Arrangements with explanation, which is common for competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

I. Study the following information carefully to answer the given questions.

Eight friends C, D, E, F, L, M, N and O are seated in a straight line, but not necessarily in the same order. Some of them are facing north while some face South. Only three people sit to the right of M. E sits second to the left of M. F sits third to the right of O. O is not an immediate neighbour of M. O does not sit at any of the extreme ends of the line. Both the immediate neighbours of O face south.
D sits second to the right of N. As many people sit between M and D as between M and L. Immediate neighbours of F face opposite directions(i.e., If one person faces north then the other person faces south and vice-versa). C faces south. L and F face direction opposite to C.(i.e If C faces north then both L and F face south and vice-versa)

Explanation
Explanation-direction-north-south
  1. Which of the following is true, based on the given arrangement?
    A. D faces North
    B. Only three people face South
    C. L sits at one of the extreme ends of the line
    D. O and E face the same directions
    E. None of the given options is true
    Answer
    Answer – D. O and E face the same directions
  2. How many people sit to the left of O?
    A. Three
    B. More than four
    C. One
    D. Four
    E. Two
    Answer
    Answer – C. One
  3. Who amongst the following faces South?
    A. E
    B. M
    C. F
    D. L
    E. O
    Answer
    B. M
  4. Who amongst the following sits second to the left of L?
    A. O
    B. F
    C. D
    D. No one as less than two people sit to the left of L
    E. N
    Answer
    Answer –B. F
  5. Who amongst the following represent the persons sitting at extreme ends of the line?
    A. D, N
    B. C, D
    C. L, N
    D. D, L
    E. C, N
    Answer
    Answer – B. C, D

II. Study the following information carefully to answer the given questions.
Eight people B, C, D, E, F, G, H and I are sitting in a straight line with equal distances between each other, but not necessarily in the same order. Some of them are facing North and some of them are facing south.

  • E sits immediate right of the person who sits at one of the extreme ends of the line. Only three people sit between E and G. B sits exactly between D and H.
  • C sits third to the right of H. F is an immediate neighbour of G and faces south. G sits second to the right of C. D sits third to the left of G. B and E face the same direction as C(i.e if C faces north then B and E also face North and Vice-Versa).
  • Immediate neighbours of G face opposite directions(i.e. if one neighbour faces North then the other neighbour faces south and Vice-Versa)
  • Person who sit at the extreme ends of the line face opposite directions(i.e. if one neighbour faces North then the other neighbour faces south and Vice-Versa)
  • D and H face the same direction as I(i.e if I faces north then D and H also face North and Vice-Versa).
Explanation
Explanation-
  1. In the given arrangement, how many people will sit between D and G?
    A. Two
    B. Three
    C. Four
    D. More than four
    E. One
    Answer
    Answer – A. Two
  2. Who amongst the following sits third to the right of B?
    A. E
    B. I
    C. Other than those given as options
    D. F
    E. G
    Answer
    Answer – B. I
  3. How many people face South as per the given arrangement?
    A. Two
    B. Three
    C. Four
    D. More than four
    E. One
    Answer
    Answer – C. Four
  4. Four of the following five are alike in a certain way based upon their seating arrangement and so form a group. Which of the following does not belong to the group?
    A. IH
    B. EG
    C. DF
    D. EB
    E. BC
    Answer
    Answer – D. EB
  5. Who amongst the following sits at the extreme right end of the row?
    A. G
    B. C
    C. I
    D. H
    E. E
    Answer
    Answer – B. C
error: Alert: Content is protected !!