Reasoning Questions – Seating Arrangement Set 54

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Seating Arrangements with explanation, which is common for competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

I. Study the following information carefully to answer the given questions.

Ten friends are sitting in two parallel rows of six seats each. One seat is vacant in each row. M, N, O, P and Q are sitting in row-1 facing South. D, E, F, G and H are facing North. Each likes different brands of Smartphone i.e. Lenovo, Samsung, Oppo, Lyf, Vivo, Apple, Lava, Motorola, Gionee and Redmi.

G sits third to the right of F and likes Lyf. Only two people sit between E and the vacant seat. E does not like Vivo or Oppo. Q is not an immediate neighbour of O. N likes Redmi. The one who likes Oppo faces the one who likes Motorola. The one who likes Oppo sits opposite to the one who sits third right of the person who sits opposite to G. O is not an immediate neighbour of P. H, who likes neither Vivo nor Apple, does not face the vacant seat. Neither G nor F sits at any of the extreme ends of the row. P faces F. Vacant seats are not opposite to each other. Two seats are there between O and N, who sits third right of the one who likes Lava. The one who likes Gionee faces the one who likes Lyf. The persons who like the Lenovo and Motorola are adjacent to each other. Vacant seat of row – 1 is not an immediate neighbour of P. E sits at one of the extreme ends of the row. F does not like Lenovo and Motorola. Vacant seat of row-1 does not face G who doesn’t sit at any of the extreme ends of the row.

Explanation
Explanation-seating - arrangement

  1. In the given arrangement, if two people come and sit to the immediate left of E, how many people will sit between D and E?
    A. Two
    B. Three
    C. Four
    D. More than four
    E. One
    Answer
    Answer – B. Three
  2. Who amongst the following sits third to the right of F?
    A. The one who likes Lyf
    B. E
    C. Other than those given as options
    D. D
    E. The one who likes Vivo
    Answer
    Answer – A. The one who likes Lyf
  3. Which of the following faces the vacant seat of Row – 1?
    A. The one who likes Lyf
    B. E
    C. Other than those given as options
    D. F
    E. The one who likes Vivo
    Answer
    Answer – E. The one who likes Vivo
  4. Four of the following five are alike in a certain way based upon their seating arrangement and so form a group. Which of the following does not belong to the group?
    A. QE
    B. ND
    C. HO
    D. PG
    E. FP
    Answer
    Answer – E. FP
  5. Who amongst the following sits at the extreme end of the row?
    A. Q, E
    B. N, D
    C. P, G
    D. F, P
    E. Other than those given as options
    Answer
    Answer – A. Q, E

II. Study the following information carefully to answer the given questions.

Seven people – P, Q, R, S, T, U and V – are sitting in a straight line with equal distance between each other, but not necessarily in the same order. Some of them are facing north and some are facing south. Each likes different colors i.e. Red, Pink, Yellow, Blue, Brown, Green and White.

Only two people are sitting to the left of V. Only two people sit between V and Q. P sits second to the left of Q. The immediate neighbours of P face opposite directions(ie if one of the neighbours faces south then the other faces north and vice versa). Only one person sits between P and R. U sits third to the left of R. S is not an immediate neighbour of Q. Both the immediate neighbours of R face the same direction(i.e if one neighbour faces south then the other neighbour also faces south and if one neighbour faces north then the other neighbour also faces north). P faces the same direction as R. T faces north. Q sits on the immediate left of T. The person who likes blue faces south direction and only one person can sit to the immediate right. Two persons sit between the persons who like Yellow and Red Respectively. Persons who sit at the extreme ends do not like neither Yellow nor Red. The person who likes Yellow sits exactly in the middle between the person who like Blue and Brown. Neither S nor T like Pink. The person who likes Red sits to the immediate left of the person who likes White.

Explanation
Explanationnorth-south

  1. Who among the following likes Brown?
    A. P
    B. R
    C. Other than those given as options
    D. T
    E. U
    Answer
    Answer – A. P
  2. Who among the following sits exactly in the middle of the line?
    A. S
    B. P
    C. U
    D. T
    E. R
    Answer
    Answer – B. P
  3. Which of the following pairs represents the immediate neighbours of Q?
    A. TU
    B. QP
    C. PR
    D. TV
    E. VU
    Answer
    Answer – A. TU
  4. Which of the following pairs represents the people sitting at the two extreme ends of the line?
    A. QR
    B. Other than those given as options
    C. TU
    D. SQ
    E. ST
    Answer
    Answer – E. ST
  5. Who among the following sits second to the right of S?
    A. U
    B. V
    C. Q
    D. Other than those given as options
    E. P
    Answer
    Answer – B. V
Comments