Reasoning Questions – Seating Arrangement Set 55

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Seating Arrangements with explanation, which is common for competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

I. Study the following information carefully to answer the given questions.

Ten persons – P, Q, R, S, T, U, V, W, X and Y are sitting in two rows with five persons in each row. In Row – 1, the persons are facing south and in Row – 2, the persons are facing north. Each person in row one faces a person from the other row. All of them have a car of different companies, viz Honda, Hyundai, Ford, Fiat, Chevrolet, Audi, BMW, Toyota, Renault, and Maruti but not necessarily in the same order. Each person likes different colors namely viz – White, Orange, Pink, Purple, Black, Blue, Yellow, Brown, Red and Green.

The person who likes Red faces the person who owns Renault. Y does not like Pink. The person who likes White stands exactly in the middle between the persons who like Yellow and Orange. T does not like Brown. There is only one person stands between Q and R. The persons who like Chevrolet and Audi sit opposite each other. U sits opposite to P, who owns Honda.The one who owns Hyundai sits opposite the one who owns Toyota. Y is not facing the north but sits third to the left of V, who owns Hyundai. The one who likes Fiat sits opposite to the one who is second to the right of Q. X does not like Maruti. The person who likes Green facing south direction and stands opposite to the person who likes Yellow. T sits at one of the ends of the row and owns Audi. The one who owns Toyota is on the immediate right of S, who does not own Maruti. The person who likes Blue stands between the persons who like pink and Black respectively. The persons who own Ford and Fiat are not facing the north direction. R owns BMW car. T sits opposite to the one who sits second to the left of the person who owns Ford. There are two persons stand between the persons who like Red and Blue.

Explanation
Explanation-seating-arrangement-north-south
  1. Q owns which of the following brand of car?
    A. Renault
    B. Toyota
    C. Chevrolet
    D. BMW
    E. None of the above
    Answer
    Answer – B. Toyota
  2. How many persons sit between W and X?
    A. One
    B. Two
    C. Three
    D. Can’t be determined
    E. None of the above
    Answer
    Answer – B. Two
  3. Which of the following statements is/are true?
    A. W owns Maruti and sits at one of the ends of the row.
    B. U sits on the immediate left of the one who likes Green.
    C. The one who owns Renault sits on the immediate left of the one who likes Red.
    D. Only (A) and (B)
    E. Only (B) and (C)
    Answer
    Answer – D. Only (A) and (B)
  4. Four of the following five are alike in a certain way and hence form a group. Which one of the following does not belong to that group?
    A. W, S
    B. U, P
    C. V, P
    D. X, R
    E. V, Q
    Answer
    Answer – C. V, P
  5. Who among the following likes Orange Colour?
    A. X
    B. R
    C. W
    D. S
    E. None of the above
    Answer
    Answer – B. R

II. Study the following information carefully to answer the given questions.

Eight colleagues A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a circular table facing the centre. Each one of them holds a different post viz. Manager, Company Secretary, Chairman, President, Vice – President, Group Leader, Financial Advisor and Managing Director but not necessarily in the same order. Each person likes different movies namely viz – Spider Man, Titanic, Batman, Super Man, Finding Nemo, Jurrasic Park, Avengers and Avatar.

President faces the person who likes Spider-Man. B does not like Titanic. A sits third to the right of the Managing Director. A is not the Chairman. The person who likes Avengers sits immediately right to the person who likes Avatar. E is not an immediate neighbor of H. C sits on the immediate right of the Chairman. Neither A nor H is a Vice – President or a Company Secretary. Vice –President is not an immediate neighbor of the Managing Director. The person who likes Superman sits exactly in the middle between the persons who like Batman and Avatar. The Manager sits second to the left of E. The Manager is an immediate neighbor of the both Group Leader and the Financial Advisor. The Financial Advisor sits third to the right of B. B is not the Vice – President. F is not an immediate neighbor of A. G is not an immediate neighbor of the Manager. Only two people sit between the Managing Director and H. The Vice – President and the Company Secretary are immediate neighbors of each other. Financial Advisor faces the person who likes Finding Nemo.

Explanation
Explanation-
Seating-arrangement-circle
  1. Who amongst the following sits Second to the left of E?
    A. The Manager
    B. G
    C. A
    D. The Financial Advisor
    E. B
    Answer
    Answer – A. The Manager
  2. Four of the following five are alike in a certain way based on the given arrangement and thus form a group. Which is the one that does not belong to that group?
    A. F – Chairman
    B. G – President
    C. D – Manager
    D. A – Financial Advisor
    E. B – Managing Director
    Answer
    Answer – E. B – Managing Director
  3. Who amongst the following is the Vice – President of the company?
    A. A
    B. C
    C. H
    D. G
    E. D
    Answer
    Answer – D. G
  4. Which of the following is true with respect to the given seating arrangement?
    A. The Group Leader of the company is an immediate neighbour of the Vice – President
    B. G sits second to right of D
    C. The Group Leader and the Company Secretary are immediate neighbours of each other
    D. E sits to the immediate left of the Managing Director
    E. The Group Leader sits second to the left of the person who likes Super Man
    Answer
    Answer – D. E sits to the immediate left of the Managing Director
  5. Who among the following likes Titanic?
    A. Chairman
    B. Manager
    C. Company Secretary
    D. Vice – President
    E. Financial Advisor
    Answer
    Answer – D. Vice – President