Reasoning Questions – Seating Arrangement Set 56

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Seating Arrangements with explanation, which is common for competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

I. Study the following information carefully to answer the given questions.
Eight people M, N, O, P, Q, R, S and T are sitting in a straight line with equal distances between each other, but not necessarily in the same order. Some of them are facing North and some of them are facing south. Each person has different lucky numbers starting from 1 to 9.

T and R have minimum and maximum lucky numbers respectively. M sits at one of the extreme ends of the line. The lucky numbers of P and Q are multiple of 3 and 2 respectively. Only three people sit between M and S. Q sits exactly between M and S. T sits third to the right of Q. The lucky number of N is greater than 3 and is the difference between the lucky numbers of P and T. N is an immediate neighbor of T and faces south. O sits second to the right of R. O is not an immediate neighbor of S. Immediate neighbor of S face opposite directions(i.e. if one neighbor faces North then the other neighbor faces south and Vice-Versa). M and P face the same direction as Q(i.e if Q faces north then M and P also face North and Vice-Versa). The lucky number of Q is greater than 7 and is the sum of the lucky numbers of O and N. Both the immediate neighbors of Q face south. The lucky number of M is the square of the lucky number of S.

Explanation
Explanation-line-north-south
  1. In the given arrangement, if two people come and sit to the immediate left of Q, how many people will sit between R and M?
    A. Two
    B. Three
    C. Four
    D. More than four
    E. One
    Answer
    Answer – C. Four
  2. Who amongst the following sits third to the left of R?
    A. M
    B. Q
    C. Other than those given as options
    D. N
    E. S
    Answer
    Answer – D. N
  3. How many people face South as per the given arrangement?
    A. Two
    B. Three
    C. Four
    D. More than four
    E. One
    Answer
    Answer – B. Three
  4. Four of the following five are alike in a certain way based on their seating arrangement and so form a group. Which of the following does not belong to the group?
    A. QO
    B. MR
    C. NR
    D. OS
    E. PS
    Answer
    Answer – A. QO
  5. Which of the following is the lucky number of P?
    A. 3
    B. 2
    C. 4
    D. 6
    E. 9
    Answer
    Answer – D. 6

II. Study the following information carefully to answer the given questions.

Ten persons are sitting in two parallel rows containing five persons each in such a way that there is equal distance between adjacent persons. In row – 1, D, E, F, G and H are seated and all of them are facing south but not necessarily in the same order. In row – 2, T, U, V, W and X are seated and all of them are facing north but not necessarily in the same order. Therefore in the given seating arrangement, each member seated in a row faces another member of the other row. Each person likes different colours namely viz – Red, Yellow, Green, Purple, Pink, Orange, White, Brown, Blue and Black.

W faces the one of the immediate neighbours of the person who likes Orange. V sits exactly in the middle of the row. The one who likes Blue faces the one who likes Red. The one who faces V sits to the immediate left of F. U faces the one of the immediate neighbours of the person who likes Brown. H is an immediate neighbour of F but does not face V. There are two people sit between the one who likes Green and the one who likes Purple. W sits second to the left of U. U faces the one who is an immediate neighbour of D. There are two people sit between the one who likes Pink and the one who likes Brown. G is not an immediate neighbour of D. G does not sit at the extreme end of the row. The one who likes orange sits in the middle between the one who likes Pink and the one who likes White. X does not face H. The one who likes Pink faces the one who likes Green. There are two people sit between the one who likes Red and the one who likes Black.

Explanation
Explanation
  1. Who amongst the following is facing V?
    A. The one who likes Orange
    B. E
    C. The one who likes Pink
    D. D
    E. Can not be determined
    Answer
    Answer – A. The one who likes Orange
  2. Which of the following statements is true regarding T?
    A. T faces the one who likes Pink
    B. Only two persons sit to the left of T
    C. T sits to the immediate left of W
    D. U sits fourth to the right of T
    E. None of the given statements is true.
    Answer
    Answer – C. T sits to the immediate left of W
  3. What is the position of D with respect to the one who likes Pink?
    A. Third to the Right
    B. Second to the Right
    C. Immediate left
    D. Third to the left
    E. Second to the left
    Answer
    Answer – D.Third to the left
  4. Four of the following five are alike in a certain way based on the given seating arrangement and hence they form the group. Which of the following does not belong to that group?
    A. H
    B. T
    C. X
    D. D
    E. U
    Answer
    Answer – E. U
  5. Who amongst the following likes Green?
    A. T
    B. W
    C. V
    D. X
    E. U
    Answer
    Answer – B. W
Comments