Reasoning Questions – Seating Arrangement Set 57

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Seating Arrangements with explanation, which is common for competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

I. Study the following information carefully to answer the given questions.
Eight people A, B, C, D, E, F, G and H are sitting in a straight line with equal distances between each other, but not necessarily in the same order. Some of them are facing North and some of them are facing south. All have different ages 14, 16, 17, 19, 21, 23, 26, 31, but not in same order.

A sits at one of the extreme ends of the line. Only three people sit between A and G. E sits exactly between A and G. H sits third to the right of E. B is an immediate neighbour of H and faces south. C sits second to the right of F. C is not an immediate neighbour of G. Immediate neighbour of G face opposite directions(i.e. if one neighbour faces North then the other neighbour faces south and Vice-Versa). A and D face the same direction as E(i.e if E faces north then A and D also face North and Vice-Versa). Both the immediate neighbours of E face south. Three people sit between B and 16 yr old. 23 yr old sits immediate left of B. Three persons sit between 26 yr and C. The difference of ages of neighbors of C is 15. Neither B nor C is the youngest. B is elder than C. The difference of ages of neighbors of G is 7.

Explanation
Explanation-
  1. In the given arrangement, if three people come and sit to the immediate left of E, how many people will sit between F and C?
    A. Two
    B. Three
    C. Four
    D. More than four
    E. One
    Answer
    Answer – C. Four
  2. Who amongst the following age is 14?
    A. A
    B. B
    C. Other than those given as options
    D. D
    E. E
    Answer
    Answer – C. Other than those given as options
  3. How many people face South as per the given arrangement?
    A. Two
    B. Three
    C. Four
    D. More than four
    E. One
    Answer
    Answer – B. Three
  4. Four of the following five are alike in a certain way based upon their seating arrangement and so form a group. Which of the following does not belong to the group?
    A. EC
    B. AF
    C. BF
    D. CG
    E. DG
    Answer
    Answer – A. EC
  5. Who amongst the following sits at the extreme end of the row?
    A. 21 yr old
    B. C
    C. 23 yr old
    D. E
    E. Other than those given as options
    Answer
    Answer – C. 23 yr old

II. Study the following information carefully to answer the given questions.
Eight people J, K, L, M, N, O, P and Q are sitting in a straight line with equal distances between each other,but not necessarily in the same order. Some of them are facing North and some of them are facing south. All have different number of chocolates 12, 10, 16, 18, 20, 24, 32, 36, but not in same order.

M sits immediate right of the person who sits at one of the extreme ends of the line. Only three people sit between M and O. J sits exactly between L and P. K sits third to the right of P. N is an immediate neighbour of O and faces south. O sits second to the right of K. L sits third to the left of O. J and M face the same direction as K(i.e if K faces north then J and M also face North and Vice-Versa). Immediate neighbours of O face opposite directions(i.e. if one neighbour faces North then the other neighbour faces south and Vice-Versa). Person who sit at the extreme ends of the line face opposite directions(i.e. if one neighbour faces North then the other neighbour faces south and Vice-Versa). L and P face the same direction as Q(i.e if Q faces north then L and P also face North and Vice-Versa). Four people sit between Q and the one who has 36 chocolates. The difference of chocolates of neighbors of P is 26. The difference of chocolates of  M and Q is 4 and the difference of chocolates of N and K is 8. Number of chocolates hold by P is the double of number of chocolates hold by J. Number of chocolates hold by L is half of the chocolates hold by O. The difference of chocolates of  M and L is 2 and the difference of chocolates of N and O is 4.

Explanation
Explanation-
  1. In the given arrangement, how many people will sit between L and N?
    A. Two
    B. Three
    C. Four
    D. More than four
    E. One
    Answer
    Answer – B. Three
  2. Who amongst the following sits second to the right of J?
    A. M
    B. Q
    C. Other than those given as options
    D. N
    E. O
    Answer
    Answer – A. M
  3. How many people face North as per the given arrangement?
    A. Two
    B. Three
    C. Four
    D. More than four
    E. One
    Answer
    Answer – C. Four
  4. Four of the following five are alike in a certain way based upon their seating arrangement and so form a group. Which of the following does not belong to the group?
    A. QP
    B. MO
    C. LN
    D. MJ
    E. JK
    Answer
    Answer – D. MJ
  5. Who amongst the following holds 24 chocolates?
    A. O
    B. K
    C. Q
    D. P
    E. M
    Answer
    Answer – B. K