Reasoning Questions – Seating Arrangement Set 58

.Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Seating Arrangements with explanation, which is common for competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

I. Study the following information carefully to answer the given questions.
There are 16 persons – B,C,D,E,F,G,H,I,P,Q,R,S,T,U,V and W standing in a square plot. Inside a Square plot, a square shaped garden is developed. The persons who are standing inside the garden facing outside. The persons who are standing outside the garden facing inside the centre. So all the persons standing in the inner square faces the persons standing in the outer Square.

G faces the centre and W faces G. D sits second to the right of G. There are four persons sits between G and E. D is not an immediate neighbour of E. There are three persons standing between I and E. There are two persons standing between I and B. B stands exactly between the E and F. F stands to the immediate left of G. There are two persons standing between W and U. U faces H. T faces outside. There are two persons standing between T and Q. T faces C. Q stands to the immediate left of W. R, the one who faces B stands exactly between the persons P and V. P faces E.

Explanation
Explanation-square-arrangement
  1. In the given arrangement, if three people come and stand to the immediate left of E, how many people will sit between F and C?
    A. Two
    B. Three
    C. Four
    D. More than four
    E. One
    Answer
    Answer – C. Four
  2. Who amongst the following faces S?
    A. C
    B. B
    C. Other than those given as options
    D. D
    E. E
    Answer
    Answer – D. D
  3. How many people stand between V and U?
    A. Two
    B. Three
    C. Four
    D. More than four
    E. One
    Answer
    Answer – B. Three
  4. Four of the following five are alike in a certain way based upon their arrangement and so form a group. Which of the following does not belong to the group?
    A. EP
    B. FV
    C. UH
    D. GW
    E. IQ
    Answer
    Answer – D. GW
  5. Who amongst the following sits at the corner of the outer square?
    A. P
    B. U
    C. Q
    D. E
    E. Other than those given as options
    Answer
    Answer – D. E

II. Study the following information carefully to answer the given questions.

There are 16 persons – B,C,D,E,F,G,H,I,P,Q,R,S,T,U,V and W standing in a Circular plot. Inside a circular plot, a circularly shaped garden is developed. The persons who are standing inside the garden facing outside. The persons who are standing outside the garden facing inside the centre. So all the persons standing in the inner circle faces the persons standing in the outer circle.

G faces outside and S faces G. D sits immediate right of G. There are four persons sits between G and E. H is not an immediate neighbour of E. There are two persons standing between D and H. H faces R. There are three persons standing between R and U. U stands exactly between the B and F. B faces D. There are two persons standing between P and C. Neither S nor R is an immediate neighbour of P. I stands to the immediate left of H. I faces T. The one who faces F stands exactly between the persons Q and W. W faces P. H stands second to the left of G.

Explanation
Explanation-circle-arrangement
  1. In the given arrangement, how many people will sit between B and T?
    A. Two
    B. Three
    C. Four
    D. More than four
    E. One
    Answer
    Answer – B. Three
  2. Who amongst the following sits second to the right of T?
    A. F
    B. Q
    C. Other than those given as options
    D. U
    E. C
    Answer
    Answer – A. F
  3. If persons counted from the right of G, then how many people stand between G and E as per the given arrangement?
    A. Five
    B. Three
    C. Four
    D. More than four
    E. Two
    Answer
    Answer – E. Two
  4. Four of the following five are alike in a certain way based upon their seating arrangement and so form a group. Which of the following does not belong to the group?
    A. F
    B. E
    C. C
    D. G
    E. V
    Answer
    Answer – D. G
  5. Who amongst the following stands in the Inner Circle?
    A. T
    B. F
    C. Q
    D. P
    E. S
    Answer
    Answer – C. Q
Comments