Reasoning Questions – Seating Arrangement Set 60

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Seating Arrangements with explanation, which is common for competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

I. Study the following information carefully to answer the given questions.

Ten persons from ten different countries viz. Switzerland, Spain, Italy, USA, UK, Australia, New Zealand, Brazil, Canada and Singapore are sitting in two parallel rows containing five people each, in such a way that there is an equal distance between adjacent persons. In row 1- A, B, C, D and E are seated and some of them are facing South and some of them are facing North. In row 2 – P, Q, R, S and T are seated and some of them are facing South and some of them are facing North. Therefore in the given seating arrangement, each member seated in a row either faces another member of the other row or seated behind each other.(All the information given above does not necessarily represent the order of seating in the final arrangement.). Each person stays in ten different floors numbered 1 to 12.(From Ground Floor to Top floor)

There is only one floor between the person from Switzerland and the person from UK. S is not from Italy. D is neither from UK nor from Australia. P sits immediate right of the person from Canada. R sits one of the extreme ends of the line and from Canada. C sits third to the right of the person from Spain. P does not face A and faces south direction. The person from Switzerland sits exactly between the persons from Singapore and UK. The person from Australia faces the person from Singapore. The person from Canada stays on the odd numbered floor. T faces North Direction and sits immediate left of Q. Only one person sit between the persons from Italy and USA. The person from USA sits to the immediate right of Q, who seated exactly in the middle of the row. P faces one of the immediate neighbors of the person from Spain. D faces one of the immediate neighbors of the person from Italy. The person from Singapore stays on the top floor. Only One person sits between the person from Canada and Q. C sits to the immediate right of the person who faces S. The person from Australia stays on the 4th floor. Only two people sit between C and E. S is neither from Switzerland nor from Brazil. The person from UK sits second to the right of the one who faces North Direction. One of the immediate neighbors of the person from UK behind the person from Italy. A faces the opposite direction to the person from New Zealand. The persons from Italy, New Zealand and USA stay on the consecutive floors. The floor number of the person from Spain is the double of the floor number of the person from Canada. The floor number of the B is the square of the floor number of P. Neither E nor A stays on floor numbered 6.

Explanation
Explanation-
  1. Who amongst the following faces the person from Australia?
    A. The person from Switzerland
    B. D
    C. The person from UK
    D. The person from Canada
    E. B or E
    Answer
    Answer – B. D
  2. T stays on which of the following floors?
    A. 1
    B. 2
    C. 4
    D. 6
    E. 8
    Answer
     Answer – A. 1
  3. Which of the following is true regarding C?
    A. C faces south direction.
    B. None of the given options is true
    C. C is from Bangladesh
    D. The person from India faces C
    E. The person from Hungary is an immediate neighbor of C
    Spoiler title
     A. C faces south direction.
  4. R is related to USA in the same way as C is related to UK based on the given arrangement, To who amongst the following is T related to the following same pattern?
    A. Switzerland
    B. Sri Nagar
    C. Italy
    D. Canada
    E. Australia
    Answer
    Answer – E. Australia
  5. Who amongst the following sit at extreme ends of the row?
    A. The person stays on 8th floor and R
    B. The persons from Brazil and A
    C. D and the person stays on 10th floor
    D. The persons from Australia and Italy
    E. A, E
    Answer
     Answer – C. D and the person stays on 10th floor

II. Study the following information carefully to answer the given questions.

Ten friends are sitting in two parallel rows of six seats each. One seat is vacant in each row. M, N, O, P and Q are sitting in row-1 facing South. D, E, F, G and H are facing North. Each likes a different Cartoon Characters i.e. Mickey mouse, Bugs Bunny, Tweety, Donald Duck, Minnie Mouse, Popeye, Jerry, Tom, Goofy and Sylvester. Each person has different number of their favourite chocolates – 2, 3, 4, 6, 7, 8, 9, 11, 15 and 16.

The difference between the chocolates hold by N and O is 3. G sits third to the right of F and likes Donald Duck. Only two people sit between E and the vacant seat. E does not like Minnie Mouse or Tweety. Q is not an immediate neighbour of O. N likes Sylvester. The persons who sit at the extreme end of the line have chocolates in consecutive order. Neither E nor H has 8 chocolate. One of the neighbors of vacant seat in both rows have chocolates in odd number. The one who likes Tweety faces the one who likes Tom. The one who likes Tweety sits opposite to the one who sits third right of the person who sits opposite to G. O is not an immediate neighbour of P. H, who likes neither Minnie Mouse nor Popeye, does not face the vacant seat. Neither G nor F sits at any of the extreme ends of the row. P faces F. Vacant seats are not opposite to each other. Two seats are there between O and N, who sits third right of the one who likes Jerry. The one who likes Goofy faces the one who likes Donald Duck. The persons who like the Mickey mouse and Tom are adjacent to each other. Vacant seat of row – 1 is not an immediate neighbour of P. E sits at one of the extreme ends of the row. F does not like Mickey mouse and Tom. Vacant seat of row-1 does not face G who doesn’t sit at any of the extreme ends of the row. The person who likes Mickey mouse has 3 chocolates. The total number of chocolates hold by Q is the half of the total number of chocolates hold by H. The total numbers of chocolates hold by M, F and G is the Square of the total number of chocolates hold by P, Q and M respectively. Neither P nor G has 4 chocolate.

Explanation
Explanation-seating-arrang-one
  1. In the given arrangement, if two people come and sit to the immediate left of E, how many people will sit between D and E?
    A. Two
    B. Three
    C. Four
    D. More than four
    E. One
    Answer
    Answer – B. Three
  2. Who amongst the following sits third to the right of F?
    A. The one who likes Donald Duck
    B. E
    C. Other than those given as options
    D. D
    E. The one who likes Minnie Mouse
    Answer
    Answer – A. The one who likes Donald Duck
  3. Which of the following faces the vacant seat of Row – 1?
    A. The one who likes Donald Duck
    B. E
    C. Other than those given as options
    D. F
    E. The one who has 15 chocolate
    Answer
    Answer – E. The one who has 15 chocolate
  4. Four of the following five are alike in a certain way based upon their seating arrangement and so form a group. Which of the following does not belong to the group?
    A. QE
    B. ND
    C. HO
    D. PG
    E. FP
    Answer
    Answer – E. FP
  5. Who among the following has 11 chocolate?
    A. Q
    B. N
    C. D
    D. E
    E. None of the above
    Answer
     Answer – B. N