Reasoning Questions: Statement and Assumptions (High level) Set 4

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Statements & Assumptions which is BASED ON Bank EXAMS !!

Statement and Assumptions

Directions: Study the following information and answer the given questions.

  1. Statements: If any athlete fails in dope trail, he/she will be banned for five years.
    Assumptions:
    I. Athletes can be banned.
    II. It is possible to find out whether an athlete has consumed prohibited drinks or supplements.
    1) If only assumption I is implicit.
    2) If only assumption II is implicit.
    3) If either I or II is implicit.
    4) If neither I nor II is implicit.
    5) If both I and II are implicit.
    Answer & Explanation
    Answer – 5) If both I and II are implicit.
    Explanation:
    Assumption I is implicit as statement implies that an athlete is banned if he/she fails in dope test. Assumption II is also implicit as if an athlete fails in dope test there is a possibility that he/she consumed banned drinks or supplements.
  2. Statements: Police has served a notice to the residents with immediate effect to be careful of the anti – social elements wandering in their areas.
    Assumptions:
    I. The anti – social elements will run away to other areas.
    II. The local residents will abide by the notice.
    1) If only assumption I is implicit.
    2) If only assumption II is implicit.
    3) If either I or II is implicit.
    4) If neither I nor II is implicit.
    5) If both I and II are implicit.
    Answer & Explanation
    Answer – 2) If only assumption II is implicit.
    Explanation:
    Assumption I is not implicit as it is not mentioned in the statement that anti social elements run away in other areas. Assumption II is implicit as residents have to abide the police notice.
  3. Statements: Misconceptions about HIV cannot be eradicated from our society. We need to create an awareness team for it.
    Assumptions:
    I. It is impossible to create an awareness team.
    II. People do not know about HIV.
    1) If only assumption I is implicit.
    2) If only assumption II is implicit.
    3) If either I or II is implicit.
    4) If neither I nor II is implicit.
    5) If both I and II are implicit.
    Answer & Explanation
    Answer – 2) If only assumption II is implicit.
    Explanation:
    Assumption I is not implicit as statement does not imply that it is impossible to create awareness team. Assumption II is implicit as society does not know much about HIV and have misconceptions about it.
  4. Statements: “Use of cell phones is not allowed inside the bank” – A notice in a bank.
    Assumptions:
    I. All those who have cell phones will avoid talking on phone inside the bank.
    II. People may object to such directive as it restricts their freedom.
    1) If only assumption I is implicit.
    2) If only assumption II is implicit.
    3) If either I or II is implicit.
    4) If neither I nor II is implicit.
    5) If both I and II are implicit.
    Answer & Explanation
    Answer – 1) If only assumption I is implicit.
    Explanation:
    Assumption I is implicit as people avoid using phones inside bank due to the notice issued by the bank. Assumption II is not implicit as statement does not mention people objection about the notice,
  5. Statements: Majority of the students appearing for XII students final exams have taken home tuitions.
    Assumptions:
    I. There is a shortage of quality home tutors.
    II. Home tuition is the best method of learning.
    1) If only assumption I is implicit.
    2) If only assumption II is implicit.
    3) If either I or II is implicit.
    4) If neither I nor II is implicit.
    5) If both I and II are implicit.
    Answer & Explanation
    Answer – 4) If neither I nor II is implicit.
    Explanation:
    Assumption I is not implicit as statement does not state that there is shortage of quality home tutors. Assumption II is also not implicit as it is not mentioned that home tuition is best method to learn things.
  6. Statements: An advertisement: “Now you can buy a new home in just Rs.9999 per month”.
    Assumptions:
    I. People want their own home.
    II. Most people can afford to pay Rs.9999 monthly for a new home.
    1) If only assumption I is implicit.
    2) If only assumption II is implicit.
    3) If either I or II is implicit.
    4) If neither I nor II is implicit.
    5) If both I and II are implicit.
    Answer & Explanation
    Answer – 5) If both I and II are implicit.
    Explanation:
    Assumption I is implicit as people want their own home in affordable price. Assumption II is also implicit as Rs.9999 is affordable price for people to buy their home per month.
  7. Statements: Bank ‘A’ announced a reduction of 2% on the interest rate on home loans with immediate effect.
    Assumptions:
    I. Interest rates charged on home loans are different for different banks.
    II. Bank ‘A’ may be able to attract more customers for availing home loans.
    1) If only assumption I is implicit.
    2) If only assumption II is implicit.
    3) If either I or II is implicit.
    4) If neither I nor II is implicit.
    5) If both I and II are implicit.
    Answer & Explanation
    Answer – 2) If only assumption II is implicit.
    Explanation:
    Assumption I is not implicit as it is not mentioned in the statement that home loans are different for different banks. Assumption II is implicit as Bank ‘A’ try to attract the customers by reducing their interest rate.
  8. Statements: Talent hunt and reality shows have become indispensable for the entertainment of people.
    Assumptions:
    I. People enjoy talent hunt and reality shows.
    II. Talent hunt and reality shows are the only mediums of entertainment.
    1) If only assumption I is implicit.
    2) If only assumption II is implicit.
    3) If either I or II is implicit.
    4) If neither I nor II is implicit.
    5) If both I and II are implicit.
    Answer & Explanation
    Answer – 1) If only assumption I is implicit.
    Explanation:
    Assumption I is implicit as people enjoy watching talent hunt and reality shows. Assumption II is not implicit as statement does not imply that reality shows are the only medium of entertainment.
  9. Statements: Let us announce attractive incentives for better performance.
    Assumptions:
    I. Incentive schemes do network in the long run.
    II. The performance can be improved.
    1) If only assumption I is implicit.
    2) If only assumption II is implicit.
    3) If either I or II is implicit.
    4) If neither I nor II is implicit.
    5) If both I and II are implicit.
    Answer & Explanation
    Answer – 2) If only assumption II is implicit.
    Explanation:
    Assumption I is not implicit as statement does not refer to incentive schemes network of long run. Assumption II is implicit as attractive incentives enhanced the performance.
  10. Statements: Store eatables in the deep freeze in order to preserve these for a long time.
    Assumptions:
    I. Food material remains eatable even after deep freezing for a long time.
    II. It is not possible to store any eatable at room temperature even for a shorter period of time.
    1) If only assumption I is implicit.
    2) If only assumption II is implicit.
    3) If either I or II is implicit.
    4) If neither I nor II is implicit.
    5) If both I and II are implicit.
    Answer & Explanation
    Answer – 1) If only assumption I is implicit.
    Explanation:
    Assumption I is implicit as by deep freezing food materials remains eatables for a long period of time. Assumption II is not implicit as it does not mention that food materials are not eatable at room temperature.
Comments