Reasoning Questions: Statement and Assumptions (High level) Set 5

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Statements & Assumptions which is BASED ON Bank EXAMS !!

Statement and Assumptions

Directions: Study the following information and answer the given questions.

  1. Statement: A promotional campaign for healthy children encourage them to play in playgrounds rather than video games at home.
    Assumptions:
    I. Health of at least some children would improve following this campaign.
    II. Most of the parents would not buy video games for their children after this promotional campaign.
    1) If only assumption I is implicit.
    2) If only assumption II is implicit.
    3) If either I or II is implicit.
    4) If neither I nor II is implicit.
    5) If both I and II are implicit.
    Answer & Explanation
    Answer – 1) If only assumption I is implicit.
    Explanation:
    Only statement I is implicit as by this promotional campaign children will be encourage to play in playgrounds and results increase their health. Assumption II is not implicit as it is not mentioned in the statement that parents would not buy their children video games after this campaign.
  2. Statement: Travelling by trains rather than cabs is more convenient and economical in Paris.
    Assumptions:
    I. Paris is an expensive city.
    II. Train services are reasonably good in Paris.
    1) If only assumption I is implicit.
    2) If only assumption II is implicit.
    3) If either I or II is implicit.
    4) If neither I nor II is implicit.
    5) If both I and II are implicit.
    Answer & Explanation
    Answer – 2) If only assumption II is implicit.
    Explanation:
    Assumption II is implicit as it is mentioned in the statement that train services are reasonably good than cabs in Paris. Paris is an expensive city is not assumed for the statement.
  3. The European Organization for Nuclear Research (CERN) which was started on September 29, 1954, is the birth place of the World Wide Web (www). The organization houses the world’s largest particle accelerator, the 27-km-long Large Hadron Collider. CERN now houses over 200million GB of data. It is also the first to produce antimatter particles.
    The European Organization for Nuclear Research (CERN) is the birthplace of internet.

    1) The assumption is ‘definitely true’ i.e. it properly follows the statement of facts given.
    2) The assumption is ‘probably true’ though not ‘definitely false’ in the light of facts given.
    3) The data is inadequate i.e. from the facts given you cannot say whether the assumption is likely to be true or false.
    4) The assumption is ‘probably false’ though not ‘definitely false’ in the light of facts given.
    5) The assumption is ‘definitely false’ i.e. if the inference is not simply be drawn from the facts given or it contradicts the given facts.
    Answer & Explanation
    Answer – 3) The data is inadequate i.e. from the facts given you cannot say whether the assumption is likely to be true or false.
    Explanation:
    The European Organization for Nuclear Research (CERN) which was founded on September 29, 1954, is the birthplace of the World Wide Web (www) not internet, which cannot be concluded from the data. Hence, option 3 is the solution.
  4. The National Register of Citizens (NRC) was prepared in 1951, is the list of Indian citizens in Assam. In 2015, the list is being updated to remove illegal immigrants. To be in the list, the person’s name has to be in 1951 list or must be linked to a person whose name appears in the legacy data.
    The National Register of Citizens (NRC) is being updated to include illegal immigrants.

    1) The assumption is ‘definitely true’ i.e. it properly follows the statement of facts given.
    2) The assumption is ‘probably true’ though not ‘definitely false’ in the light of facts given.
    3) The data is inadequate i.e. from the facts given you cannot say whether the assumption is likely to be true or false.
    4) The assumption is ‘probably false’ though not ‘definitely false’ in the light of facts given.
    5) The assumption is ‘definitely false’ i.e. if the inference is not simply be drawn from the facts given or it contradicts the given facts.
    Answer & Explanation
    Answer – 5) The assumption is ‘definitely false’ i.e. if the inference is not simply be drawn from the facts given or it contradicts the given facts.
    Explanation:
    NRC is the list of Indian citizens in Assam which is being updated in 2015 to remove illegal immigrants. It is done by establishing the link between the person’s name in 2015 to the person whose name appears in the 1951’s legacy data. Hence, option 5 is the correct solution.
  5. A survey conducted by weapons watchdog, the Small Arms Survey, has revealed that 85% of the world’s 1 billion firearms are owned by the civilians. The survey further claimed that military stockpiles own for 13% and law enforcement agencies account for 2% of the total. The survey also stated that over the past 10 years, the number of firearms increased by 17%.
    The Small Arms Survey, has revealed that the most of the world’s 1 billion firearms are owned by the civilians.

    1) The assumption is ‘definitely true’ i.e. it properly follows the statement of facts given.
    2) The assumption is ‘probably true’ though not ‘definitely false’ in the light of facts given.
    3) The data is inadequate i.e. from the facts given you cannot say whether the assumption is likely to be true or false.
    4) The assumption is ‘probably false’ though not ‘definitely false’ in the light of facts given.
    5) The assumption is ‘definitely false’ i.e. if the inference is not simply be drawn from the facts given or it contradicts the given facts.
    Answer & Explanation
    Answer – 1) The assumption is ‘definitely true’ i.e. it properly follows the statement of facts given.
    Explanation:
    It can be clearly concluded that the civilians own the most number of world’s firearms. And also the number of firearms owned has increased over the past 10 years. So, option 1 is the correct solution.
  6. The International Monetary Fund (IMF) forecasted an increase in growth rate for India in the following years. If the projections are taken into the account, then by the upcoming year India would surpass China as the world’s fastest-growing major economy.
    China is currently the world’s fastest-growing major economy.

    1) The assumption is ‘definitely true’ i.e. it properly follows the statement of facts given.
    2) The assumption is ‘probably true’ though not ‘definitely false’ in the light of facts given.
    3) The data is inadequate i.e. from the facts given you cannot say whether the assumption is likely to be true or false.
    4) The assumption is ‘probably false’ though not ‘definitely false’ in the light of facts given.
    5) The assumption is ‘definitely false’ i.e. if the inference is not simply be drawn from the facts given or it contradicts the given facts.
    Answer & Explanation
    Answer – 1) The assumption is ‘definitely true’ i.e. it properly follows the statement of facts given.
    Explanation:
    It can be assumed that by the upcoming year, India would surpass China as the world’s fastest-growing major economy. So, China is currently the world’s fastest-growing major economy. Hence, option 1 is the correct solution.
  7. According to a study, a progressively drying climate along with unpredictable weather may have caused the evolution of anatomically modern humans. The sediment cores in the rift valley of East Africa is known for its rich source of human fossils. Reports claimed that the larger brains of anatomically modern humans allowed human ancestors to the rapidly changing climate.
    The larger brains of anatomically modern humans are due to the progressively drying climate along with unpredictable weather.

    1) The assumption is ‘definitely true’ i.e. it properly follows the statement of facts given.
    2) The assumption is ‘probably true’ though not ‘definitely false’ in the light of facts given.
    3) The data is inadequate i.e. from the facts given you cannot say whether the assumption is likely to be true or false.
    4) The assumption is ‘probably false’ though not ‘definitely false’ in the light of facts given.
    5) The assumption is ‘definitely false’ i.e. if the inference is not simply be drawn from the facts given or it contradicts the given facts.
    Answer & Explanation
    Answer – 2) The assumption is ‘probably true’ though not ‘definitely false’ in the light of facts given.
    Explanation:
    A progressively drying climate along with unpredictable weather may have caused the evolution of anatomically modern humans. So, may be the larger brains are the result of evolution due to the climate changes. Hence, the option 2 is the correct solution.
  8. Reports claimed that the shares of the company fell after there was a decline in global sales. Due to weak demand, the company announced to shut down the production plant. The company was earlier warned that if it didn’t cut the production expenses then they may suffer serious losses.
    The global sales of the company fell as they didn’t cut the production expenses.

    1) The assumption is ‘definitely true’ i.e. it properly follows the statement of facts given.
    2) The assumption is ‘probably true’ though not ‘definitely false’ in the light of facts given.
    3) The data is inadequate i.e. from the facts given you cannot say whether the assumption is likely to be true or false.
    4) The assumption is ‘probably false’ though not ‘definitely false’ in the light of facts given.
    5) The assumption is ‘definitely false’ i.e. if the inference is not simply be drawn from the facts given or it contradicts the given facts.
    Answer & Explanation
    Answer – 2) The assumption is ‘probably true’ though not ‘definitely false’ in the light of facts given.
    Explanation:
    Only option 2 is correct. Because the company had a weak demand, due to which their global sales were low. Maybe the company was earlier warned to cut their production costs but we cannot conclude if that was only the reason for the decline in global sales. So, it may be probably true though not definitely false.
  9. The Hubble Space Telescope has shut down and gone into safe mode after one of its gyroscopes used to point and stabilize the observatory failed. Out of six gyroscopes, only two are currently operating. Hubble requires three of its gyroscopes to maintain optimal efficiency.
    The Hubble Space Telescope requires all of its six gyroscopes to maintain optimal efficiency.

    1) The assumption is ‘definitely true’ i.e. it properly follows the statement of facts given.
    2) The assumption is ‘probably true’ though not ‘definitely false’ in the light of facts given.
    3) The data is inadequate i.e. from the facts given you cannot say whether the assumption is likely to be true or false.
    4) The assumption is ‘probably false’ though not ‘definitely false’ in the light of facts given.
    5) The assumption is ‘definitely false’ i.e. if the inference is not simply be drawn from the facts given or it contradicts the given facts.
    Answer & Explanation
    Answer – 5) The assumption is ‘definitely false’ i.e. if the inference is not simply be drawn from the facts given or it contradicts the given facts.
    Explanation:
    To maintain the optimal efficiency, Hubble requires minimum three of its six gyroscopes to be working. It is mentioned that out of six only two are currently working. Hence, option 5 is the answer.
  10. A UN Intergovernmental Panel on Climate Change report has warned that if global temperature exceeds 1.5°C it could lead to catastrophic climate change. To limit warming at 1.5° C, greenhouse gas emissions need to decline by 45%. Moreover, renewable energy sources should replace conventional energy sources.
    A UN Intergovernmental Panel on Climate Change report claims that the global temperature must exceed 1.5°C to prevent catastrophic climate change.

    1) The assumption is ‘definitely true’ i.e. it properly follows the statement of facts given.
    2) The assumption is ‘probably true’ though not ‘definitely false’ in the light of facts given.
    3) The data is inadequate i.e. from the facts given you cannot say whether the assumption is likely to be true or false.
    4) The assumption is ‘probably false’ though not ‘definitely false’ in the light of facts given.
    5) The assumption is ‘definitely false’ i.e. if the inference is not simply be drawn from the facts given or it contradicts the given facts.
    Answer & Explanation
    Answer – 5) The assumption is ‘definitely false’ i.e. if the inference is not simply be drawn from the facts given or it contradicts the given facts.
    Explanation:
    The report by a UN Intergovernmental Panel claims that the global temperature must not exceed 1.5°C to prevent catastrophic climate change. Greenhouse gas emissions need to decrease by 45%, hence option 5 is the answer.