Reasoning Questions: Statements & Arguments Set 10

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Statements & Arguments which is common for all the IBPS,SBI exam and other competitive exams.

    1. The government announced a heavy compensation package for all the victims of the terrorist attacks.
      Assumptions:
      1.Such incidents of terror may not occur in near future.
      2.Compensation may mitigate the anger among the citizens against the current government.
      A)If only 1 is implicit
      B)It only 2 is implicit
      C)If either assumption 1 or 2 is implicit
      D)If neither assumption 1 nor 2 is implicit
      E)If both are implicit
      Answer
      Answer – B)It only 2 is implicit
    2. Gambling through lotteries is banned by the central government in all the states with immediate effect.
      Assumptions:
      1. This may save innocent citizens from getting cheated of their hard -earned money.
      2. The citizens may not gamble in any other way if the lotteries are banned.
      A)If only 1 is implicit
      B)It only 2 is implicit
      C)If either assumption 1 or 2 is implicit
      D)If neither assumption 1 nor 2 is implicit
      E)If both are implicit
      Answer
      Answer – A)If only 1 is implicit
    3. Should coal engines be replaced by electric engines in trains?
      Assumptions:
      1. Yes, coal engines cause a lot of pollution.
      2. No, India doesn’t produce enough electricity to fulfil even the domestic needs.
      A)If only 1 is implicit
      B)It only 2 is implicit
      C)If either assumption 1 or 2 is implicit
      D)If neither assumption 1 nor 2 is implicit
      E)If both are implicit
      Answer
      Answer – E)If both are implicit
    4. Should all professional colleges in India be encouraged to run their own courses without affiliations to any university?
      Assumptions:  
      1. Yes, this is the only way to create more opportunities for those who seek professional training.
      2. No, this will dilute the quality of professional training as all such colleges may not be equipped to conduct such courses.
      A)If only 1 is implicit
      B)It only 2 is implicit
      C)If either assumption 1 or 2 is implicit
      D)If neither assumption 1 nor 2 is implicit
      E)If both are implicit
      Answer
      Answer – B)It only 2 is implicit
    5. Government should deploy army  to rehabilitate the people displaced due to earthquake.
      Assumptions:
      1. Army can be used for purposes other than war also.
      2. Only army can rehabilitate the displaced victims of the earthquake.
      A)If only 1 is implicit
      B)If only 2 is implicit
      C)If either assumption 1 or 2 is implicit
      D)If neither assumption 1 nor 2 is implicit
      E)If both are implicit
      Answer
      Answer – A)If only 1 is implicit
    6. “We should inform all our officers not to read newspapers during office hours.” Chief manager tells chief administrators.
      Assumption:
      1.Reading newspapers during office hours is desirable.
      2. Office efficiency will not increase by stopping this.
      A)If only 1 is implicit
      B)It only 2 is implicit
      C)If either assumption 1 or 2 is implicit
      D)If neither assumption 1 nor 2 is implicit
      E)If both are implicit
      Answer
      Answer – D)If neither assumption 1 nor 2 is implicit
    7. Every year doctors, scientists and engineers mitigate from India to greener pastures.
      Assumptions:
      1. Brain drain has affected India badly.
      2. Better scales and better standards of living act as a bait to lure them.
      A)If only 1 is implicit
      B)It only 2 is implicit
      C)If either assumption 1 or 2 is implicit
      D)If neither assumption 1 nor 2 is implicit
      E)If both are implicit
      Answer
      Answer – B)It only 2 is implicit
    8. Should powerful nations attack relatively weaker nations which pose probable danger to world peace ?
      Arguments:
      1. Yes. War is justified for the noble purpose of peacekeeping.
      2. No. War/violence should never be resorted to.
      A)If only 1 is implicit
      B)It only 2 is implicit
      C)If either assumption 1 or 2 is implicit
      D)If neither assumption 1 nor 2 is implicit
      E)If both are implicit
      Answer
      Answer – D)If neither assumption 1 nor 2 is implicit
    9. You can’t solve syllogism question without constructing a diagram(Venn).Difficult question of syllogism need Venn diagram solving, A teacher tells his students.
      Assumptions:
      1. The students are not intelligent.
      2. Problem cannot be solved.
      A)If only 1 is implicit
      B)It only 2 is implicit
      C)If either assumption 1 or 2 is implicit
      D)If neither assumption 1 nor 2 is implicit
      E)If both are implicit
      Answer
      Answer – D)If neither assumption 1 nor 2 is implicit
    10. Statement: “In order to bring punctuality in our office, we must provide conveyance allowance to our employees.” – In charge of a company tells Personal Manager.
      Assumptions:
      1. Conveyance allowance will not help in bringing punctuality.
      2. Discipline and reward should always go hand in hand.
      A)If only 1 is implicit
      B)It only 2 is implicit
      C)If either assumption 1 or 2 is implicit
      D)If neither assumption 1 nor 2 is implicit
      E)If both are implicit
      Answer
      Answer – B)It only 2 is implicit

Note : Dear Friends if u know an alternate methods or shortcuts related to any chapter, you can share here