Reasoning Questions: Statements & Arguments Set 18

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Statements & Arguments  which is BASED ON Bank EXAMS!!!

Statements & Arguments

(Directions 1 – 10): Study the following information and answer the questions given below:

  1. Statement: Is learning a continuous process?
    Arguments:
    I. Yes, there is so much to learn and we have so little time.
    II. No, learning stops after one has obtained the highest degrees in their subject.
    1) If only argument I is strong
    2) If only argument II is strong
    3) If neither argument I nor II is strong
    4) If both arguments I and II are strong
    5) If either argument I or II is strong
    Answer & Explanation
    Answer – 3) If neither argument I nor II is strong
    Explanation :
    Infinite time is needed for a continuous process to go on. The first argument suggests that there is a lot to learn but it does not imply that infinite time is required to learn. Learning as such does not stop even after acquiring highest degrees. Therefore, both the arguments are weak.
  2. Statement: Is winning more important than participation?
    Arguments:
    I. Yes, all sports person are now professionals who solely depend upon the prize money for their survival.
    II. No, cricketers in India earn more from endorsements then from match fee.
    1) If only argument I is strong
    2) If only argument II is strong
    3) If neither argument I nor II is strong
    4) If both arguments I and II are strong
    5) If either argument I or II is strong
    Answer & Explanation
    Answer – 3) If neither argument I nor II is strong
    Explanation :
    The main statement is a generalised statement. Argument I is a specific example of sports. So, it is not a strong argument. Argument II talks about endorsements which are beyond the scope of the main statement. Hence, none of the arguments follow.
  3. Statements: Should HIV tests be made mandatory in India for brides and grooms before marriage?
    Arguments:
    I. Yes, India is one of the countries where the number of HIV victims is the highest. It is essential for India to make efforts to restrict the number of victims.
    II. No, it will be a humiliation of brides and grooms both.
    1) If only argument I is strong
    2) If only argument II is strong
    3) If neither argument I nor II is strong
    4) If both arguments I and II are strong
    5) If either argument I or II is strong
    Answer & Explanation
    Answer – 5) If either argument I or II is strong
    Explanation :
    Argument I is strong as India is one of the highest HIV victim country in the world. So, it is necessary for bride and groom to have HIV test before marriage. Argument II is also strong as it will be humiliated for bride and groom to have HIV test before marriage.
    Hence, either argument I or II is strong.
  4. Statements: Should there be a censor board for supervising advertisements issued by different companies?
    Arguments:
    I. Yes, on many occasions it has been witnessed that an advertisement has created a lot of debate by showing such scenes in the advertisement as are detrimental to our social fabric.
    II. No, it is impractical to have censor boards for various purposes.
    1) If only argument I is strong
    2) If only argument II is strong
    3) If neither argument I nor II is strong
    4) If both arguments I and II are strong
    5) If either argument I or II is strong
    Answer & Explanation
    Answer – 1) If only argument I is strong
    Explanation :
    Argument I is strong as many times advertisements have objectionable content which created a lot of debate in the country. Argument II is weak as it is possible to have censor board for supervising advertisements.
  5. Statements: Should a rapist be sentenced to life imprisonment in India?
    Arguments:
    I. Yes, there is an enormous increase in incidence of rape and crime against women all over India and the existing provisions for punishment are not so stringent that the cases of rape can be reduced.
    II. Yes, punishment for rape should be serve as the rape victim suffers for her entire life.
    1) If only argument I is strong
    2) If only argument II is strong
    3) If neither argument I nor II is strong
    4) If both arguments I and II are strong
    5) If either argument I or II is strong
    Answer & Explanation
    Answer – 4) If both arguments I and II are strong
    Explanation :
    Argument I is strong as rape cases increases alarmingly in India and punishment for this crime is not so strict in our country. Argument II is also strong as rapist also suffers the pain which rape victims suffers for her entire life.
  6. Statements: Should there be a free phone service for children in distress?
    Arguments:
    I. Yes, child is the father of man.
    II. No, this will be misused by children.
    1) If only argument I is strong
    2) If only argument II is strong
    3) If neither argument I nor II is strong
    4) If both arguments I and II are strong
    5) If either argument I or II is strong
    Answer & Explanation
    Answer – 3) If neither argument I nor II is strong
    Explanation :
    Argument I is not strong because it is not directly related to the main issue. Argument II is also not strong because this is based on a wrong issue.
  7. Statements: Is it right to kill animals in the name of medical experiments?
    Arguments:
    I. Yes, they are available in abundance.
    II. No, we favour non – violence in every field of life.
    1) If only argument I is strong
    2) If only argument II is strong
    3) If neither argument I nor II is strong
    4) If both arguments I and II are strong
    5) If either argument I or II is strong
    Answer & Explanation
    Answer – 2) If only argument II is strong
    Explanation :
    Argument I is not strong as many animals are on the verge of extinction and our future generation may not be able to see them. Argument II is strong as killing animals for medical experiments is not the right thing.
  8. Statements: Should national highways in India be given to private companies for maintenance?
    Arguments:
    I. Yes, they will maintain it better than the government agencies.
    II. No, because they are meant for public.
    1) If only argument I is strong
    2) If only argument II is strong
    3) If neither argument I nor II is strong
    4) If both arguments I and II are strong
    5) If either argument I or II is strong
    Answer & Explanation
    Answer – 3) If neither argument I nor II is strong
    Explanation :
    Argument I is not strong as government agencies also maintain the highways like private companies.
    Argument II is also not strong as maintenance of highways can be given to private companies because it is not related with the use of highways but with its maintenance.
  9. Statement: Should a lot of money be spent on promoting movies?
    Arguments:
    I. Yes. It is an essential component of attracting more audience.
    II. No. it only leads to wastage of resources.
    1) If only argument I is strong
    2) If only argument II is strong
    3) If neither argument I nor II is strong
    4) If both arguments I and II are strong
    5) If either argument I or II is strong
    Answer & Explanation
    Answer – 1) If only argument I is strong
    Explanation :
    The benefit of producing a movie lies in the fact that the film earns money along with creative appreciation. These two things are only possible if the viewers watch these movies. The best means to attract viewers is through promotions where the movies are officially introduced allowing the viewers to analyze whether a particular movie is worth meeting their expectations. Hence, argument I strongly justifies the given statement. Argument II which talks about the wastage of money through promotions is quite weak because promotions are investments so that the gain at the end can be better. It is no way can it be considered as ‘only’ wastage of money.
  10. Statement: Should the provision to dissolve the assembly prematurely be amended?
    Arguments:
    I. Yes, on many occasions the provision has been used by ruling government to fulfil their vested interests.
    II. No, to fulfil the constitutional obligations and norms, it sometimes becomes need of the hour to dissolve the assembly prematurely.
    1) If only argument I is strong
    2) If only argument II is strong
    3) If neither argument I nor II is strong
    4) If both arguments I and II are strong
    5) If either argument I or II is strong
    Answer & Explanation
    Answer – 3) If neither argument I nor II is strong
    Explanation :
    Argument I is not strong because assembly is sometimes needed by ruling government for the betterment of the country. Argument II is also not strong because there are other ways to fulfil constitutional obligations and norms.
Comments