Reasoning Questions: Syllogism Set 26

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Syllogism with explanation, which is common for  competitive exams. We have included Some questions that are asked in previous exams !!!

Questions penned by Yogit

  1. Statements: – All truck is tracks. All tours are travels. Some travels are not tram. No track is a travel
    Conclusions: – 1) No track is a tour 2) All tours are trams.
    1) If only conclusion I follows.
    2) If only conclusion II follows.
    3) If either conclusion I or II follows.
    4) If neither conclusion I nor II follows.
    5) If both conclusions I and II follow
    Answer & Explanation
    Answer – 1) If only conclusion I follows
    Explanation :Syllogism 1
  2. Statements: – All truck is tracks. All tours are travels. Some travels are not trams. No track is a travel
    Conclusions: – 1) Some trams are not tracks 2) No travel is a truck
    1) If only conclusion I follows.
    2) If only conclusion II follows.
    3) If either conclusion I or II follows.
    4) If neither conclusion I nor II follows.
    5) If both conclusions I and II follow
    Answer & Explanation
    Answer – 2) If only conclusion II follows
    Explanation :Syllogism
  3. Statements: – Some Guavas are apples. Some apples are bananas. Some bananas are grapes
    Conclusions: – 1) Some bananas are definitely not Guavas 2) Some grapes are apples.
    1) If only conclusion I follows.
    2) If only conclusion II follows.
    3) If either conclusion I or II follows.
    4) If neither conclusion I nor II follows.
    5) If both conclusions I and II follow
    Answer & Explanation
    Answer –  4) If neither conclusion I nor II follows
    Explanation :Syllogism
  4. Statements: – Some Guavas are apples. Some apples are bananas. Some bananas are grapes
    Conclusions: – 1) All Guavas being grapes is a possibility 2) All bananas being apples is a possibility
    1) If only conclusion I follows.
    2) If only conclusion II follows.
    3) If either conclusion I or II follows.
    4) If neither conclusion I nor II follows.
    5) If both conclusions I and II follow
    Answer & Explanation
    Answer –  5) If both conclusions I and II follow
    Explanation :Syllogism
  5. Statements: – All flowers are cars. Some cars are windows. All petals are windows
    Conclusions: – 1) Some cars are petals 2) At least some windows are flowers
    1) If only conclusion I follows.
    2) If only conclusion II follows.
    3) If either conclusion I or II follows.
    4) If neither conclusion I nor II follows.
    5) If both conclusions I and II follow
    Answer & Explanation
    Answer – 4) If neither conclusion I nor II follows
    Explanation :Syllogism
  6. Statements: – No word is a statement. Some statements are lines. No line is a letter
    Conclusions: – 1) All statements can never be letters 2) All words being letters is a possibility
    1) If only conclusion I follows.
    2) If only conclusion II follows.
    3) If either conclusion I or II follows.
    4) If neither conclusion I nor II follows.
    5) If both conclusions I and II follow
    Answer & Explanation
    Answer –  5) If both conclusions I and II follow
    Explanation :Syllogism
  7. Statements: – All wrongs are questions. All questions are symbols. Some questions are answerable
    Conclusions: – 1) All answerable being symbols is a possibility 2) No wrong is answerable
    1) If only conclusion I follows.
    2) If only conclusion II follows.
    3) If either conclusion I or II follows.
    4) If neither conclusion I nor II follows.
    5) If both conclusions I and II follow
    Answer & Explanation
    Answer –  1) If only conclusion I follows
    Explanation :Syllogism
  8. Statements: – Some temples are villages. No village is a street. All streets are towns
    Conclusions: – 1) Some villages are definitely not towns 2) Some streets are not temples
    1) If only conclusion I follows.
    2) If only conclusion II follows.
    3) If either conclusion I or II follows.
    4) If neither conclusion I nor II follows.
    5) If both conclusions I and II follow
    Answer & Explanation
    Answer –  4) If neither conclusion I nor II follows
    Explanation :Syllogism
  9. Statements: – Some temples are villages. No village is a street. All streets are towns
    Conclusions: – 1) Some streets being villages is a possibility 2) some towns are streets.
    1) If only conclusion I follows.
    2) If only conclusion II follows.
    3) If either conclusion I or II follows.
    4) If neither conclusion I nor II follows.
    5) If both conclusions I and II follow
    Answer & Explanation
    Answer –  2) If only conclusion II follows
    Explanation :Syllogism
  10. Statements: – All rats are cats. Some cats are lions. No leopard is a cat.
    Conclusions: – 1) No rat is a leopard 2) Some leopards are rats
    1) If only conclusion I follows.
    2) If only conclusion II follows.
    3) If either conclusion I or II follows.
    4) If neither conclusion I nor II follows.
    5) If both conclusions I and II follow
    Answer & Explanation
    Answer – 1) If only conclusion I follows
    Explanation :
    Syllogism

Note: Dear Readers if you have any doubt in any chapter in Reasoning you can ask here. We will clear your doubts