Reasoning Questions: Syllogism Set 28

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Syllogism with explanation, which is common for competitive exams. We have included Some questions that are asked in previous exams !!!

Bank PO Level Questions :-

  1. Statements
    No juice is a milk. All milk is coffee. Some milk is tea
    Conclusions:
    I.All tea being coffee is a possibility
    II.Some coffee is not milk
    III.At least some coffee are definitely not Juice
    1.Only I follow
    2.Only I and II follow
    3.Only I and III follow
    4.All I, II, III follow
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3.Only I and III follow
    Explanation :
    No negative statement between Tea and coffee, so possibility should be true
    All milk is coffee => Some coffee is not milk => false
    From I and II => some coffee are not Juice => true
  2. Statements:
    Some apples are orange. No mango is an apple. Some Grapes are apples
    Conclusions:
    I.All apples are not mangoes
    II.All orange being grapes is a possibility
    III.Some grapes are not  mangoes
    1.Only I follow
    2.Only I and II follow
    3.Only I and III follow
    4.All I, II, III follow
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4.All I, II, III follow
    Explanation :
    No mango is an apple => All apples are not mangoes => true
    From I and III => Some oranges are grapes so possibility is true
    From I and III=> Some oranges are grapes => Some grapes are not  mangoes => true
  3. Statements:
    All glasses are cups. Some spoons are plate. No plate is a glass
    Conclusions:
    I.No cup is a plate
    II.No glass is a plate
    III.Some Spoons are not cups
    1.Only I follow
    2.Only II follow
    3.Only I and III follow
    4.All I, II, III follow
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2.Only II follow
    Explanation :
    From I and III => Some plates are not cups => No cup is a plate => false
    No plate is a glass => No glass is a plate => true
    From II and III => Some glasses are not Spoons  and All glasses are cups
    Some not + all => no conclusion so III false
  4. Statements:
    All cats are dogs. Some mice are dogs.All rats are cats
    Conclusions:
    I.At least some dogs are rats
    II.All rat being mice is a possibility
    III.At least some cats are mice
    1.Only I and III follow
    2.Only II and III follow
    3.Only I and II follow
    4.All I, II and III follow
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3.Only I and II follow
    Explanation :
    From I and II => All+All = All => All rats are cats => some dogs are rats => true
    II => no negative statement between rate and mice hence possibility is true
    III=> From I and II => All +some => no conclusion => false
  5. Statements:
    No month is a year. All months are weeks. No week is a day
    Conclusions:
    I.No day is a month
    II.At least some weeks are not year
    III.Some weeks are months
    1.Only I follow
    2.Only III follow
    3.Only II and III follow
    4.Only I and II follow
    5.All I, II and III follow
    Answer & Explanation
    Answer – 5.All I, II and III follow
    Explanation :
    From II and III =>All+ No = No => I true
    No month is a year => No year is a month and All months are weeks=> No + all => some not => true
    All months are weeks => Some weeks are months => true
  6. Statements:
    No plant is a tree. All trees are roots. Some branches are roots
    Conclusions:
    I.All roots being plants is a possibility
    II.Some roots are definitely trees
    III.At least some branches are definitely not trees
    1.Only I follow
    2.Only II follow
    3.Only II and III follow
    4.Only I and II follow
    5.All I, II and III follow
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2.Only II follow
    Explanation :
    I: No+all => some not =>Possibility not exist because of negative statement
    II: All trees are roots => Some roots are trees => true
    III: From II and III => All+some => No conclusion => false
  7. Statements:
    Some halls are classes. No class is the school.All schools are colleges
    Conclusions:
    I.Some halls are not schools
    II.Atleast some schools are classes
    III.All colleges being school is a possibility
    1.Only I and III follow
    2.Only II and III follow
    3.Either I or II and III follow
    4.All I, II and III follow
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1.Only I and III follow
    Explanation :
    I: From I and II => Some+ No => some not => true
    II: No class is the school => False
    III: All schools are colleges => possibility exists => true
  8. Statements:
    All pens are pins. No tag is a pin. All papers are pens
    Conclusions:
    I.No pin is a tag
    II.All papers are pins
    III.All pins are definitely not tag
    1.Only I follow
    2.Only II follow
    3.Only II and III follow
    4.All I, II and III follow
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4.All I, II and III follow
    Explanation :
    I: from II => No tag is a pin => No pin is a tag
    II: All+ All = All  from I and III => true
    III: From II =>  All pins are definitely not tag => true
  9. Statements:
    Some chairs are tables. No table is a bench. All chairs are Sofas
    Conclusions:
    I.All sofas are definitely tables
    II.At least some sofas are chairs
    III.At least some benches are sofa
    1.Only I follow
    2.Only III follow
    3.Only II follow
    4.All I, II and III follow
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3.Only II follow
    Explanation :
    I: From I and III => Some+All => All=> false
    II:From  III => All chairs are Sofas => Some Sofas are chairs => true
    III: From I and III => Some sofas are tables + II => Some + No => some not => false
  10. Statements:
    Some chairs are tables. No table is a bench. All chairs are Sofas
    Conclusions:
    I.Some tables are chairs
    II.All sofas are tables is a possibility
    III.No table is a sofa
    1.Only I and III follow
    2.Only II and III follow
    3.All I,II and III follow
    4.Only  I and II follow
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4.Only  I and II follow
    Explanation :
    I: From I => Some chairs are tables => .Some tables are chairs => true
    II:No negative statement b/w sofa and table, so possibility exists
    III: From I and III=> Some + All => Some => False

Note: Dear Readers if you have any doubt in any chapter in Reasoning you can ask here. We will clear your doubts