Reasoning Questions: Syllogism Set 31

Hello Aspirants

Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Syllogism with explanation, which is common for competitive exams. We have included Some questions that are asked in previous exams !!!

  1. Statements:
    Some light are sound. All sounds are air. No air is dust.
    Conclusions:
    I.All dust being light is a possibility.
    II.All light being air is a possibility.
    III.All sound being light is a possibility
    1.Only conclusion I does not follow.
    2.Only conclusion II does not follow.
    3.Only conclusion III does not follow.
    4.Both conclusions I and II does not follow.
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 5.None of these
    Explanation : c-1ic-1iic-1iii
    Some +all =some => some+no => some not =>I follow
    Some+all => some => possibility exist => II follow
    Coversion of I => III => III follow
  2. Statements:
    Some P are Q. Some Q are R. All R are S. Some S are T.
    Conclusions:
    I.Some P are not R.
    II.Some S are R.
    III.Some P are S.
    IV.At least some R are T.
    1.Only II and III follow
    2.All follow
    3.Only II follows
    4.None follows
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3.Only II follows
    Explanation :c-2 Some + Some => No conclusion=>I does not follow.
    All R are S => Some S are R=> II follows
    Some + All = Some = Some = Some+some = No conclusion => III does not follow.
    All + Some = No conclusion =>  IV does not follow.
  3. Statement:
    Some grapes are fruits. No fruits is a apples. All apples are mangoes.
    Conclusions:
    I.Some fruits are definitely not mangoes.
    II.Some apples are not grapes.
    III.Some grapess being not mangoes is a possibility.
    1.Only conclusion I does not follow.
    2.Only conclusion II does not follow.
    3.Only conclusion III does not follow.
    4.Both conclusions I and III does not follow.
    5.Only conclusion III follow
    Answer & Explanation
    Answer –5.Only conclusion III follow
    Explanation :c-3
    All+no =no => I not follow
    some +no => some not =>but reverses=>  ii not  follow
    Possibility exist => iii follow
  4. Statements:
    No student is teacher. No teacher is HM.No HM is Professional.
    Conclusions:
    I.Some students are professionals.
    II.Some teachers being professionals is a possibility.
    1.if only conclusion I follows.
    2.if only conclusion II follows.
    3.if either conclusion I or conclusion II follows.
    4.if neither conclusion I nor conclusion II follows.
    5.if both conclusions I and II follow.
    Answer & Explanation
    Answer – 2.if only conclusion II follows.
    Explanation :c4
    No +No = No conclusion.
    No=> possibility exist
  5. Statements:
    All water are juice. All juices are liquids.No liquids is a milk.No milk is a curd.
    Conclusions:
    I.All water are liquids.
    II.At least some juices are curd.
    III.No liquid is a curd.
    IV.No Juice is a milk.
    1.All follow
    2.Only I,II and IV follow
    3.Only I and IV follow
    4.None follows
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3.Only I and IV follow
    Explanation :c-5
    All+all = all => I follow
    All+no = no =>  IV follows.
    No+No=No conclusion=>II and III do not follow.
  6. Statements:
    Some pen are pencil.Some pencil are paper. All paper are eraser.No eraser is box.
    Conclusions:
    I.No box is paper.
    II.Some pencil are Eraser.
    III. Some box are Pen.  
    IV.No box is pen.
    1.Only I and II follow
    2.Only either III or IV follows
    3.Only I and either III or IV follow
    4.Only I, II and either III or IV follow
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4.Only I, II and either III or IV follow
    Explanation :c-6
    All+no =no => I follow
    Some+all =some => II follow
    Some box are Pen. & No box is pen => either or case
  7. Statements:
    All car are van. Some van are bike.Some bike are cycle. No cycle is bus.
    Conclusions:
    I.No bus is bike.
    II.Some bike are car.
    III. Some bus are car.            
    IV.Some bus are bike.
    1.None follows
    2.Only either I or IV follows
    3.Only I follows
    4.Only III & IV follow
    5.All follow
    Answer & Explanation
    Answer – 2.Only either I or IV follows
    Explanation :c-7
    No bus is bike & Some bus are bike => either or case
    All+some = no conclusion => ii not follow
    No relationship exist between bus and car => iii not follow
  8. Statements:
    Some A are B. Some B are C.All C are D.All D are E.
    Conclusions:
    I.Some D are B.
    II.Some E are B.
    III. Some E are C.   
    IV.Some D are A.
    1.Only I & II follow
    2.Only II & III follow
    3.Only I, II and III follow
    4.All follow
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3.Only I, II and III follow     
    Explanation :c-8
    Some+all = some => I follow
    All+all =all ; some +all = some => ii follow
    All+all = all => iii follow
    All+all = all; all+some = some; some+some => no conclusion => iv not follow
  9. Statements:
    All beach are park. Some park are garden. Some garden are zoo. All zoo are Sanctuary.
    Conclusions:
    I.Some garden are sanctuary.
    II.Some zoo are park.
    III. Some park are beach.
    IV.All beaches are sanctuaries.
    1.None follows
    2.Only I and III follows
    3.Only III follows
    4) Only either I or II follows
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2.Only I and III follows
    Explanation :c-9
    Some+all = some => I follow
    Some+some = no conclusion => ii not follow
    All=> some => iii follow
    No relationship exist => iv not follow
  10. Statements:
    Some building are class.All class are school.All school are college. Some college are university.
    Conclusions:
    I.Some university are school.
    II.Some university are class.
    III. All school are class.
    IV.Some university are building.
    1.Only I,II,III follows
    2.Only I follows
    3.Only II follows
    4) Only II & III follow
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 5.None of these
    Explanation :c-10
    All+all = all => all+some = no conclusion => I,II not follow
    All class are school => All school are class => III not follow
    Some+all = some; some+some => no conclusion => IV not follow