Reasoning Questions: Syllogism Set 33

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Syllogism with explanation, which is common for IBPS, ,SBI, RBI, IPPB and other competitive exams. We have included Some questions that are asked in previous exams !!!

  1. Statement:
    All teachers are lawyers, No doctor is a teacher,No engineer is a lawyer
    Conclusions:
    I. No teacher is a engineer
    II. No teacher is a doctor
    III. At least some lawyers are not doctors.
    1.Only II and III follow
    2.Only III doesn’t follow
    3.All I, II and III follow
    4.None follows
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3.All I, II and III follow
    Explanation :syllogism
  2. Statement:
    Some dogs are cats, No rat is a dog, All cats are bats
    Conclusion:
    I. At least some dogs are definitely bats
    II. At least some cats are not rats
    III. No bat is a cat
    1.Only I doesn’t follow
    2.Only III doesn’t follows
    3.Only I and II follow
    4.None follows
    5.Both 2 and 3
    Answer & Explanation
    Answer – 5.Both 2 and 3
    Explanation :syllogism
  3. Statements:
    All drivers are swimmers, Some athletes are swimmers, No banker is a driver
    Conclusions:
    I. Some drivers are definitely not athletes
    II. At least some swimmers are athletes
    III. Some bankers are swimmers.
    1.Only I doesn’t follow
    2.Both I and II doesn’t follows
    3.Only II follows
    4.Both I and III follows
    5.None follows
    Answer & Explanation
    Answer – 3.Only II follows
    Explanation :syllogism
  4. Statements:
    All Plants are leaves, Some Plants are trees, All weed are shrubs, No tree is shrubs
    Conclusions:
    I. Some trees are weed is a possibility
    II. All Plants are weed is a possibility
    III. No weed is tree
    IV. No leavesaretree
    1.Only II and III doesn’t follow
    2.Only III and IV follow
    3.Only I, II and III follow
    4.Only III follows
    5.None follows
    Answer & Explanation
    Answer – 4.Only III follows
    Explanation :
  5. Statements:
    No key is door, All door are lock, Some window are key, Some door are window
    Conclusions:
    I. All window being door is a possibility
    II. All lock being key is a possibility
    III. No key is lock.
    IV. All lock are door
    1.Only I doesn’tfollows
    2.Only I and III follow
    3.Only I, III and IV doesn’t follow
    4.Only I, II and III doesn’t follow
    5.None follows
    Answer & Explanation
    Answer – 5.None follows
    Explanation :syllogism
  6. Statements:
    All ducks are birds, No bird is swan, Some swans are crows, Some parrots are ducks
    Conclusions:
    I. All swans being parrots is a possibility
    II. No swan is duck
    III. Some birds are parrots
    IV. All swans are duck
    1.Only I and III follow
    2.Only IV doesn’t follow
    3.Only I and II follow
    4.All follow
    5.None follows
    Answer & Explanation
    Answer – 2.Only IV doesn’t follow
    Explanation :
  7. Statements:
    All plates are Bowls, All spoons are mats, No bowl is mat, Some mats are knifes
    Conclusions:
    I. At least some plates are spoons
    II. At least some spoons are knifes
    III. Some knifes being bowls is a possibility
    IV. All Bowls are knifes
    1.Either III or IV follows
    2.Only III doesn’t follow
    3.Only I, II and III follow
    4.Only III follow
    5.None follow
    Answer & Explanation
    Answer – 4.Only III follow
    Explanation :
  8. Statements:
    All lights are Sounds, No Sound is air, All airs are Dusts
    Conclusions:
    I. No air is a light
    II. All sounds being Dusts is a possibility
    III. All Lights being Dusts is a possibility
    IV. Some Sounds are airs
    1.Only I follow
    2.Only IV follows
    3.All follow
    4.Only IV doesn’t follow
    5.None follows
    Answer & Explanation
    Answer – 4.Only IV doesn’t follow
    Explanation :syllogism
  9. Statements:
    All table are chair, All chairs are doors, No doors is a window, No window is a fan.
    Conclusions:
    I. All table are doors.
    II. At least some chairs are fan.
    III. No door is a fan.
    IV. No Chair is a window.
    1.All follow
    2.Only III doesn’t follow
    3.Only I and IV follow
    4.Only I and II doesn’t follow
    5.None follows
    Answer & Explanation
    Answer – 3.Only I and IV follow
    Explanation :
  10. Statements:
    All Months are Years, Some Years are Weeks, No week is Day, All Days are Hours
    Conclusions:
    I. No Month is Hours
    II. No Day is Year
    III. Some Months are Hours
    IV. Some Days are Years
    1.Either (I) or (III) follows
    2.Either (II) or (IV) follows
    3.Both (A) and (B) follow
    4.All follow
    5.None Follows
    Answer & Explanation
    Answer – 3.Both (A) and (B) follow
    Explanation :syllogism