Reasoning Questions: Syllogism Set 35

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Syllogism with explanation, which is common for IBPS, SBI, RBI, IPPB, LIC and other competitive exams. We have included Some questions that are asked in previous exams !!!

In each group of questions below are two conclusions followed by five set of statements. You have to choose the correct set of statements that logically satisfies given conclusions. Given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts.

  1. Conclusions:
    Some bags are being shirts is a possibility
    Some pants are being bags is a possibility
    Statements:
    Statements – 1: All shirts are ties; Some bags are ties. No pant is bag
    Statements – 2: All shirts are ties; No bag is tie. All pants are shirts
    Statements – 3:Some shirts are ties; Some bags are ties. No pant is bag
    Statements – 4:Some shirts are ties; Some bags are ties. No pant is bag
    Statements – 5: Some shirts are ties; Some bags are ties. All pants are shirts
    A.Only Statements – 1
    B.Both Statements – 2 and 3
    C.Only Statements – 4
    D.Both Statements – 4 and 5
    E. Only Statements – 5
    Answer & Explanation
    Answer – E. Only Statements – 5
    Explanation :syllogism
  2. Conclusions:
    Some dogs are rats.
    All cat being dog is a possibility.
    Statements:
    Statements – 1: No rats is dog. Some dogs are bat. No rat is cat.
    Statements – 2: Some rats are dogs. Some dogs are bat. No Cat is dog.
    Statements – 3: All rats are dogs. Some dogs are bat. No rat is cat.
    Statements – 4: Some rats are dogs. All dogs are bat. No Cat is dog.
    Statements – 5: No rats is dog. All dogs are bat. No rat is cat.
    A. Only Statements – 1
    B. Both Statements – 2 and 3
    C.Only Statements – 3
    D.Both Statements – 3 and 4
    E. Only Statements – 5
    Answer & Explanation
    Answer – C.Only Statements – 3
    Explanation :
  3. Conclusions:
    Some plants are leaves
    At least some trees are roots
    Statements:
    Statements – 1: Some roots are trees. Some trees are leaves. Some leaves are plants
    Statements – 2:Some roots are leaves. Some leaves are trees. Some trees are plants
    Statements – 3: All roots are trees. Some trees are leaves. No leave is plant
    Statements – 4: All roots are trees. All trees are leaves. No leaves is plant
    Statements – 5:Some roots are trees. Some trees are plant. Some plant is leaves
    A. Only Statements – 1
    B.Both Statements – 1 and 2
    C.Only Statements – 3
    D.Both Statements – 2 and 3
    E.Both Statements – 1 and 5
    Answer & Explanation
    Answer – E.Both Statements – 1 and 5
    Explanation :
  4. Conclusions:
    Atleast some states are district.
    Some towns being district is a possibility
    Statements:
    Statements – 1: All districts are states. Some states are villages. No town is District.
    Statements – 2: No districts is states. Some states are towns. No town is village.
    Statements – 3: All districts are states. Some states are towns. No town is village.
    Statements – 4: No districts is states. Some states are towns. No town is village.
    Statements – 5: All districts are states. Some states are villages. Some town is village.
    A. Only Statements – 1
    B. Both Statements – 2 and 3
    C.Only Statements – 4
    D.Both Statements – 3 and 5
    E. Only Statements – 5
    Answer & Explanation
    Answer – D.Both Statements – 3 and 5
    Explanation :
  5. Conclusions:
    At least some ducks being bird is a possibility.
    Some swans are ducks.
    Statements:
    Statements – 1:All Ducks are Swans. All ducks are crows. No duck is a bird.
    Statements – 2: All Ducks are Swans. All Swans are crows. No crow is a bird.
    Statements – 3: Some Ducks are Swans. Some ducks are crows. No duck is a bird.
    Statements – 4: Some Ducks are Swans. All Swans are crows. No duck is a bird.
    Statements – 5: All Ducks are Swans. Some ducks are crows. No crow is a bird.
    A. Only Statements – 1
    B. Both Statements – 2 and 3
    C.Only Statements – 4
    D.Both Statements – 4 and 5
    E. Only Statements – 5
    Answer & Explanation
    Answer – E. Only Statements – 5
    Explanation :
  6. Conclusions:
    Some pencils can be bag
    Some Novels can be author
    Statements:
    Statements – 1: Some Lyrics are Novels. Some Novels are pencils. No pencils isauthor. All authors are bags
    Statements – 2: Some Lyrics are Novels. Some Novels are pencils. No pencils isbag. No novel is author.
    Statements – 3: Some Lyrics are Novels. Some Novels are pencils. No pencils isauthor. Someauthors are bags.
    Statements – 4: Some Lyrics are Novels. Some Novels are pencils. No Novel is author. All authors are bags
    Statements – 5: Some Lyrics are Novels. Some Novels are pencils. No Novel is author. No author is bag
    A. Only Statements – 1
    B.Both Statements – 1 and 2
    C.Both Statements – 1 and 3
    D.Only Statements – 4
    E.Both Statements – 2 and 5
    Answer & Explanation
    Answer – C.Both Statements – 1 and 3
    Explanation :syllogism
  7. Conclusions:
    Some foots are boots
    Some dances can be foots
    Statements:
    Statements – 1: All Dances are boots. Some boots are foots. All foots are moves. No move is a step
    Statements – 2: All Dances are boots. No dance is foot. Some foots are moves. No move is a step
    Statements – 3: All Dances are boots. No boot is foot. No dance is foot. No move is a step
    Statements – 4: All Dances are boots. No boot is foot. Some foots are moves. All moves are step
    Statements – 5: All Dances are boots. Some boots are foots. Some foots are moves. No move is a step
    A. Only Statements – 1
    B.Only Statements – 2
    C.Both Statements – 3 and 4
    D.Only Statements – 4
    E.Both Statements – 1 and 5
    Answer & Explanation
    Answer – E.Both Statements – 1 and 5
    Explanation :syllogism
  8. Conclusions:
    All keys being door is a possibility.
    No key is a lock
    Statements:
    Statements – 1: All keys are rooms. No room is door. Some locks are doors. Some doors are airs
    Statements – 2: No keys is door. No room is a lock. Some locks are rooms. Some doors are airs
    Statements – 3: All keys are rooms. All rooms are locks. Some locks are doors. Some doors are airs
    Statements – 4: All keys are rooms. No room is a lock. All locks are doors. Some doors are airs
    Statements – 5: All keys are rooms. All rooms are locks. All locks are doors. Some doors are airs
    A. Only Statements – 1
    B.Both Statements – 2 and 3
    C.Only Statements – 3
    D.Only Statements – 4
    E. Both Statements – 1 and 5
    Answer & Explanation
    Answer – D.Only Statements – 4
    Explanation :syllogism
  9. Conclusions:
    No white is a black
    Some reds are blacks.
    Statements:
    Statements – 1: No white is pink. No pink is a black. Some blacks are reds.
    Statements – 2: All whites are pinks. All pinks are black. No black is red.
    Statements – 3: All whites are pinks. No pink is a black. Some blacks are reds.
    Statements – 4: All whites are pinks. No pink is a black. No black is red.
    Statements – 5: All whites are pinks. No pink is a red. All blacks are reds.
    A. Only Statements – 1
    B. Only Statements – 2
    C.Both Statements – 1 and 3
    D.Only Statements – 4
    E.Both Statements – 3 and 5
    Answer & Explanation
    Answer – E.Both Statements – 3 and 5
    Explanation :
  10. Conclusions:
    No car is a bike
    All bikes being vans is a possibility
    Statements:
    Statements – 1: All scooters are bikes. No bike is a moped. All cars are bikes. All mopeds are vans.
    Statements – 2: Some scooters are bikes. No bike is anvan. All cars are mopeds. All mopeds are vans.
    Statements – 3: Some scooters are bikes. No bike is a moped. All cars are bikes. All mopeds are vans.
    Statements – 4: All scooters are bikes. No bike is anvan. All cars are mopeds. All mopeds are vans.
    Statements – 5: All scooters are bikes. No bike is a moped. All cars are mopeds. All mopeds are vans.
    A. Only Statements – 1
    B. Both Statements – 2 & 3
    C.Only Statements – 3
    D.Both Statements – 3 and 4
    E. Only Statements – 5
    Answer & Explanation
    Answer – E. Only Statements – 5
    Explanation :Sylllogism
Comments