Reasoning Questions: Syllogism Set 36

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Syllogism with explanation, which is common for IBPS, SBI, RBI, IPPB, LIC and other competitive exams. We have included Some questions that are asked in previous exams !!!

In each group of questions below are two conclusions followed by five set of statements. You have to choose the correct set of statements that logically satisfies given conclusions. Given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts.

  1. Conclusions:
    All Lights being Sounds is a possibility
    All Airs being Sounds is a possibility
    Statements:
    Statements – 1: All Airs are Lights. No Light is Sound. All Dusts are Sounds
    Statements – 2: All Airs are Lights. No Light is Dust. All Dusts are Sounds
    Statements – 3: Some Airs are Lights. No Light is Sound. All Dusts are Sounds
    Statements – 4: No Air is Sound. No Light is Dust. All Dusts are Sounds
    Statements – 5: Some Airs are Lights. No Light is Dust. No Air is Sound
    A.Only Statements – 1
    B.Only Statements – 2
    C.Both Statements – 3 and 4
    D.Only Statements – 5
    E.Both Statements – 4 and 5
    Answer & Explanation
    Answer – B.Only Statements – 2
    Explanation :
  2. Conclusions:
    Some grapes are fruit is a possibility.
    Some apples are not mangoes
    Statements:
    Statements – 1: All fruits are oranges. All oranges are apples. No orange is mango. No grape is apple.
    Statements – 2: Some fruits are oranges. All oranges are apples. Some orange are mango. No grape is apple.
    Statements – 3: All fruits are oranges. All oranges are apples. No orange is mango. All grapes are apples
    Statements – 4: All fruits are oranges. All oranges are apples. No grape is a fruit. Some grapes are Mangoes
    Statements – 5: Some fruits are oranges. All oranges are apples. No orange is mango. Some grapes are Mangoes
    A.Only Statements – 1 and 2
    B.Only Statements – 2 and 3
    C.Only Statements – 3 and 5
    D.Only Statements – 4 and 5
    E.Only Statements – 5
    Answer & Explanation
    Answer –C.Only Statements – 3 and 5
    Explanation :Syllogism
  3. Conclusions:
    All  waters are juices.
    Some juices are not liquids
    Statements:
    Statements – 1: Some waters are milks. Some milks are juice.No liquid is milk
    Statements – 2: All juices are milks. Some milks are waters. No liquid is milk
    Statements – 3: All waters are milks. Some milks are juice. Some liquids are juice
    Statements – 4: All waters are milks. All milks are juice. No liquid is milk
    Statements – 5: All waters are milks. All milks are juice. Some liquids are juice
    A.Only Statements – 1 and 2
    B.Only Statements – 3
    C.Only Statements – 4 and 5
    D.Only Statements – 4
    E.Only Statements – 5
    Answer & Explanation
    Answer –D.Only Statements – 4
    Explanation :
  4. Conclusions:
    Some pens are papers.
    Some boxes are papers.
    Statements:
    Statements – 1: Some Erasers are pens. All pens are boxes. No box is book. No paper is box.
    Statements – 2: All Erasers are pens. All pens are boxes. No box is book. All papers are pens.
    Statements – 3: Some Erasers are pens. All pens are boxes. No box is book. Some papers are books.
    Statements – 4: All Erasers are pens. All pens are boxes. No box is book. Some papers are erasers.
    Statements – 5: All Erasers are pens. All pens are boxes. No box is book. Some papers are books.
    A. Only Statements – 1 and 2
    B. Only Statements – 2 and 3
    C.Only Statements – 2 and 4
    D.Only Statements – 1 and 3
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer –C.Only Statements – 2 and 4
    Explanation :Syllogism
  5. Conclusions:
    Some cars are vans
    At least some buses are cycles
    Statements:
    Statements – 1: Some cycles are buss. Some buses are vans.Some vans are cars
    Statements – 2: Some cycles are vans. Some vans are bus. Some buses are cars
    Statements – 3: All cycles are buss. Some buses are vans. No van is car
    Statements – 4: All cycles are buss. All buses are vans. No vans are car
    Statements – 5: Some cycles are buss. Some buses are vans. No van is car
    A. Only Statements – 1
    B.Only Statements – 2 and 3
    C.Only Statements – 3
    D.Only Statements – 4 and 5
    E. Only Statements – 5
    Answer & Explanation
    Answer –A. Only Statements – 1
    Explanation :Syllogism
  6. Conclusions:
    Some monkeys are being cats is a possibility
    Some rats are being monkeys is a possibility
    Statements:
    Statements – 1: All cats are dogs; Some monkeys are dogs. No rat is monkey
    Statements – 2: All cats are dogs; No monkey is dog. All rats are cats
    Statements – 3:Some cats are dogs; Some monkeys are dogs. No rat is monkey
    Statements – 4:Some cats are dogs; Some monkeys are dogs. No rat is monkey
    Statements – 5: Some cats are dogs; Some monkeys are dogs. All rats are cats
    A.Only Statements – 1
    B.Only Statements – 2 and 3
    C.Only Statements – 3
    D.Only Statements – 4 and 5
    E. Only Statements – 5
    Answer & Explanation
    Answer –E. Only Statements – 5
    Explanation :
  7. Conclusions:
    No car is a bike
    All bikes being races is a possibility
    Statements:
    Statements – 1: All matches are bikes. No bike is a lap. All cars are bikes. All laps are races.
    Statements – 2: Some matches are bikes. No bike is an race. All cars are laps. All laps are races.
    Statements – 3: Some matches are bikes. No bike is a lap. All cars are bikes. All laps are races.
    Statements – 4: All matches are bikes. No bike is an race. All cars are laps. All laps are races.
    Statements – 5: All matches are bikes. No bike is a lap. All cars are laps. All laps are races.
    A.Only Statements – 1 & 2
    B.Only Statements – 2 & 3
    C.Only Statements – 3
    D.Only Statements – 4 & 5
    E.Only Statements – 5
    Answer & Explanation
    Answer –E.Only Statements – 5
    Explanation :Syllogism
  8. Conclusions:
    All rooms being fan is a possibility.
    No room is a table.
    Statements:
    Statements – 1: Some rooms are chairs. No chair is a table. No room is a fan.
    Statements – 2: All rooms are chairs. No chair is a table. All tables are fans.
    Statements – 3: Some rooms are chairs. All rooms are tables. No room is a fan.
    Statements – 4: All rooms are chairs. No chair is a table. No room is a fan.
    Statements – 5: Some rooms are chairs. All rooms are tables. All tables are fans.
    A.Only Statements – 1 and 3
    B.Only Statements – 2
    C.Only Statements – 3 and 4
    D.Only Statements – 4
    E.Only Statements – 4 and 5
    Answer & Explanation
    Answer –B.Only Statements – 2
    Explanation :Syllogism
  9. Conclusions:
    No tree is a flower
    Some plants are flowers.
    Statements:
    Statements – 1: No tree is root. No root is a flower. Some flowers are plants.
    Statements – 2: All trees are roots. All roots are flower. No flower is plant.
    Statements – 3: All trees are roots. No root is a flower. Some flowers are plants.
    Statements – 4: All trees are roots. No root is a flower. No flower is plant.
    Statements – 5: All trees are roots. All roots are flower. Some flowers are plants.
    A.Only Statements – 1
    B.Only Statements – 2 and 3
    C.Only Statements – 3
    D.Only Statements – 4 and 5
    E.Only Statements – 5
    Answer & Explanation
    Answer –C.Only Statements – 3
    Explanation :
  10. Conclusions:
    At least some reds being blue is a possibility.
    Some yellows are reds.
    Statements:
    Statements – 1:All Reds are Yellows. All reds are blacks. No red is a blue.
    Statements – 2: All Reds are Yellows. All Yellows are blacks. No black is a blue.
    Statements – 3: Some Reds are Yellows. Some reds are blacks. No red is a blue.
    Statements – 4: Some Reds are Yellows. All Yellows are blacks. No red is a blue.
    Statements – 5: All Reds are Yellows. Some reds are blacks. No black is a blue.
    A.Only Statements – 1
    B.Both Statements – 2 and 4
    C.Only Statements – 3
    D.Both Statements – 3 and 5
    E.Only Statements – 5
    Answer & Explanation
    Answer –E.Only Statements – 5
    Explanation :Syllogism
Comments