Reasoning Questions – Syllogism Set 39

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Syllogism with explanation, which is common for competitive exams. We have included Some questions that are asked in previous exams !!!

Bank PO Level Questions :-
In each group of questions below are two conclusions followed by five set of statements. You have to choose the correct set of statements that logically satisfies given conclusions. Given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts.

  1. Conclusions:
    All chairs being bags is a possibility 
    Some bags are Jugs
    Statements:
    Statements – 1: Some chairs are bags. Some bags are fruits. All fruits are jugs
    Statements – 2: Some chairs are bags. No bag is fruit. All fruits are jugs
    Statements – 3: No chair is bag. Some bags are fruits. All fruits are jugs
    Statements – 4: No chair is bag. No bag is fruit. All fruits are jugs
    Statements – 5: Some chairs are bags. No bag is fruit. Some fruits are jugs
    A. Only Statements – 2
    B. Only Statements – 1
    C. Only Statements – 4
    D. Only Statements – 5
    E. Only Statements – 3
    Answer & Explanation
    Answer – B. Only Statements – 1
    Explanation :
  2. Conclusions:
    Some homes can be water
    Some monkeys can be homes
    Statements:
    Statements – 1: All Monkeys are roses. No rose is home. Some homes are rabbits. No rabbit is water
    Statements – 2: All Monkeys are roses. No monkey is home. Some homes are rabbits. No rabbit is water
    Statements – 3: All Monkeys are roses. No rose is home. No monkey is home. No rabbit is water
    Statements – 4: All Monkeys are roses. No rose is home. Some homes are rabbits. All rabbits are water
    Statements – 5: All Monkeys are roses. Some roses are homes. Some homes are rabbits. No rabbit is water
    A. Only Statements – 5
    B. Only Statements – 4
    C. Only Statements – 3
    D. Only Statements – 2
    E. Only Statements – 1
    Answer & Explanation
    Answer – A. Only Statements – 5
    Explanation :
  3. Conclusions:
    No Banana is blue
    No Mango is Pomegranate

    Statements:
    Statements – 1: All Bananas are Pomegranate. All Pomegranate are Papaya. All Papayas are Mango. No Mango is Blue
    Statements – 2: All Bananas are Pomegranate. Some Pomegranate are Papaya. Some Papayas are Mango. Some Mangos are Blue
    Statements – 3: All Bananas are Pomegranate. Some Pomegranate are Papaya. No Papaya is Mango. All Mangos are Blue
    Statements – 4: All Bananas are Pomegranate. Some Pomegranate are Papaya. All Papayas are Mango. All Mangos are Blue
    Statements – 5: All Bananas are Pomegranate. Some Pomegranate are Papaya. Some Papayas are Mango. No Mango is Blue
    A. Only Statements – 1
    B. Only Statements – 2
    C. Only Statements – 3
    D. Only Statements – 4
    E. Only Statements – 5
    Answer & Explanation
    Answer – C. Only Statements – 3
    Explanation :syl-bana
  4. Conclusions:
    All lions are fans is a possibility.
    All lions are tree is a possibility
    Statements:
    Statements – 1: No tree is fan. Some pigs are fans. All rings are lions. No lion is fan
    Statements – 2: All trees are fans. Some pigs are fans. All rings are pigs. No lion is pig
    Statements – 3: Some trees are fans. Some pigs are fans. All rings are lions. No lion is pig
    Statements – 4: All trees are fans. Some pigs are fans. All rings are pigs. No lion is fan
    Statements – 5: All trees are fans. Some pigs are fans. All rings are lions. No lion is pig
    A. Only Statements – 1
    B. Only Statements – 2
    C. Only Statements – 3
    D. Only Statements – 4
    E. Only Statements – 5
    Answer & Explanation
    Answer – B. Only Statements – 2
    Explanation : 
  5. Conclusions:
    All Dogs being toys is a possibility.
    No Egg is man
    Statements:
    Statements – 1: Some Mans are Egg. Some dogs are egg. All eggs are Toys
    Statements – 2: All mans are Dogs. No Dog is toy. All eggs are Toys
    Statements – 3: Some Mans are Egg. All dogs are egg. All eggs are Toys
    Statements – 4: All mans are Dogs. No Dog is egg. All eggs are Toys
    Statements – 5: Some Mans are Egg. Some dogs are egg. No egg is Toy.
    A. Only Statements – 1
    B. Only Statements – 2
    C. Only Statements – 3
    D. Only Statements – 4
    E. Only Statements – 5
    Answer & Explanation
    Answer – D. Only Statements – 4
    Explanation : syl-dog
  6. Conclusions:
    All Lions are Roses
    Some Parrots are Lions
    Statements:
    Statements – 1: No Lion is Parrot. All Parrots are Roses. Some Roses are pig
    Statements – 2: No Lion is Parrot. All Parrots are Roses. All Roses are pig
    Statements – 3: Some Lions are Parrots. No Parrot is Rose. No Rose is pig
    Statements – 4: All Lions are Parrots. No Parrot is Rose. No Rose is pig
    Statements – 5: All Lions are Parrots. All Parrots are Roses. No Rose is pig
    A. Only Statements – 1
    B. Only Statements – 2
    C. Only Statements – 3
    D. Only Statements – 4
    E. Only Statements – 5
    Answer & Explanation
    Answer – E. Only Statements – 5
    Explanation : 
  7. Conclusions:
    All apples being mangoes is a possibility
    All bananas being apples is a possibility
    Statements:
    Statements – 1: Some apples are oranges. All oranges are mangoes. No apple is a banana.
    Statements – 2: Some apples are oranges. All oranges are mangoes. No mango is a banana.
    Statements – 3: All apples are oranges. All oranges are mangoes. No apple is a banana.
    Statements – 4: All apples are oranges. Some oranges are mangoes. No apple is a banana.
    Statements – 5: Some apples are oranges. Some oranges are mangoes. No apple is a banana.
    A. Only Statements – 1
    B. Only Statements – 2
    C. Only Statements – 3
    D. Only Statements – 4
    E. Only Statements – 5
    Answer & Explanation
    Answer – B. Only Statements – 2
    Explanation : syl-apple
  8. Conclusions:
    All pearls are homes is a possibility.
    Some homes are Pearls
    Statements:
    Statements – 1: Some tvs are pearls.Some tvs are homes.No pearl is pig.All tables are pigs.
    Statements – 2: No tv is pearl.All tvs are homes.No pearl is pig.All tables are pigs.
    Statements – 3: Some tvs are pearls.Some tvs are homes. All pearl is pig.All tables are pigs.
    Statements – 4: Some tvs are pearls.All tvs are homes.No pearl is pig.All tables are pigs.
    Statements – 5: Some tvs are pearls.Some tvs are homes.No pearl is pig.No table is pig.
    A. Only Statements – 1 and 4
    B. Only Statements – 2 and 5
    C. Only Statements – 4
    D. Only Statements -3
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – C. Only Statements – 4
    Explanation : syl-tv
  9. Conclusions:
    Some gates being ants is a possibility
    All ants being basket is a possibility
    Statements:
    Statements – 1: No basket is ant.Some guns are ants.Some gates are guns.
    Statements – 2: All baskets are ants.Some guns are ants.All gates are guns.
    Statements – 3: Some baskets are ants.Some guns are ants.Some gates are guns.
    Statements – 4: All baskets are ants.Some guns are ants.Some gates are guns.
    Statements – 5: No basket is ant. All guns are ants.Some gates are guns.
    A. Only Statements – 1 & 2
    B. Only Statements – 3
    C. Only Statements – 3 & 4
    D. Only Statements – 5
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – B. Only Statements – 3
  10. Conclusions:
    Some lemons are balls.
    Some lemons are huts.
    Statements:
    Statements – 1: Some balls are huts. All huts are tables. All tables are lemons. Some lemons are mangoes.
    Statements – 2: All balls are huts. No hut is table. All tables are lemons. Some lemons are mangoes.
    Statements – 3: All balls are huts. All huts are tables. No table is a lemon. Some lemons are mangoes.
    Statements – 4: Some balls are huts. No hut is table. All tables are lemons. Some lemons are mangoes.
    Statements – 5: Some balls are huts. All huts are tables. No table is a lemon. Some lemons are mangoes.
    A. Only Statements – 1
    B. Only Statements – 2 & 3
    C. Only Statements – 3
    D. Only Statements – 4 & 5
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – A. Only Statements – 1
    Explanation :