Reasoning Questions – Syllogism Set 40

Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Syllogism with explanation, which is common for competitive exams. We have included Some questions that are asked in previous exams !!!

  1. Statements:
    Some lemons are oranges.
    All oranges are apples.
    No apple is grapes. 
    Conclusions:
    I. All grapes being lemons is a possibility.
    II. All lemons being apples is a possibility.
    III. All oranges being lemons is a possibility.
    A. Only I follows
    B. Only II follows
    C. Only II and III follow
    D. None follows
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – E. None of these
    Explanation :syl-one
  2. Statements:
    Some Owls are Ants
    All Ants are Guns
    No Gun is a Ball
    Conclusions:
    I. Some Owls being Balls is a possibility
    II. All Guns are Ants
    III. Some Guns are definitely Balls
    A. Only I follows
    B. Only II follows
    C. Both (A) and (B) follow
    D. Only III follow
    E. None Follows
    Answer & Explanation
    Answer – A. Only I follows
    Explanation :syl-two
  3. Statements:
    All dolls are cots.
    No cot is a Pillow.
    All Pillows are Mangoes.
    Conclusions:
    I. All dolls being mangoes is a possibility.
    II. All mangoes being cots is a possibility.
    III. All mangoes being dolls is a possibility.
    A. Only I follows
    B. Only II follows
    C. Only I, II and III follow
    D. All follow
    E. None follows
    Answer & Explanation
    Answer – A. Only I follows
    Explanation :syl-three
  4. Statements:
    Some A are C.
    Some C are E.
    All E are F.
    Some F are G.
    Conclusions:
    I. Some A are F.
    II. Some F are E.
    III. At least some E are G.
    A. Only I follows
    B. Only II follows
    C. Only I, II and III follow
    D. All follow
    E. None follows
    Answer & Explanation
    Answer – B. Only II follows
    Explanation :syl-four
  5. Statements:
    All Banks are Parks
    Some Parks are Pencils
    No pencil is Monkey
    All Monkeys are Brinjals
    Conclusions:
    I. No Bank is Brinjal
    II. No Monkey is Park
    III. Some Banks are Brinjals
    A. Only I follows
    B. Either III or I follows
    C. Only I and II follow
    D. All follow
    E. None follows
    Answer & Explanation
    Answer – B. Either III or I follows
    Explanation :syl-five
  6. Statements:
    Some banks are bags.
    All banks are noses.
    No nose is a pillow.
    Conclusions:
    I. All noses are banks.
    II. All pillows being banks is a possibility.
    A. Only I follows
    B. Either I or III follows
    C. Only II follows
    D. Neither I nor II follows
    E. All follows
    Answer & Explanation
    Answer – D. Neither I nor II follows
    Explanation :syl-six
  7. Statements:
    Some guns are fruits.
    No fruit is an ant.
    All ants are monkeys.
    Conclusions:
    I. Some fruits are definitely not monkeys.
    II. Some ants are not guns.
    III. Some guns being not monkey is a possibility.
    A. Only III follows
    B. Only III and II follow
    C. Only I, II and III follow
    D. All follow
    E. None follows
    Answer & Explanation
    Answer – A. Only III follows
    Explanation :syl-seven
  8. Statements:
    All marbles are Dolls
    No Doll is an eagle
    All eagles are Tigers
    Conclusions:
    I. No eagle is a marble
    II. All Dolls being Tigers is a possibility
    III. All Marbles being Tigers is a possibility
    A. Only conclusion I follows
    B. Only conclusions I, II and III follow
    C. Either conclusion I or II follows
    D. Neither conclusion I nor II follows
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – B. Only conclusions I, II and III follow
  9. Statements:
    All desks are tables.
    All tables are schools.
    No School is a land.
    Conclusions:
    I. No table is a land.
    II. Some desks being land is a possibility.
    A. Only conclusion I follows
    B. Only conclusion II follows
    C. Either conclusion I or II follows
    D. Neither conclusion I nor II follows
    E. Both conclusion I and II follow
    Answer & Explanation
    Answer – A. Only conclusion I follows
  10. Statements:
    No stone is a table.
    No table is horn.
    No horn is Pillow
    Conclusions:
    I. Some stones are pillows.
    II. Some tables being pillows is a possibility.
    A. Only conclusion I follows
    B. Only conclusion II follows
    C. Either conclusion I or II follows
    D. Neither conclusion I nor II follows
    E. Both conclusion I and II follow
    Answer & Explanation
    Answer – B. Only conclusion II follows
Comments